تهرانی نیوز - پايگاه اطلاع رسانی تهرانی نيوز

[نسخه مخصوص چاپ ]

SHAHRDARINEWS.COM


به پیش‌بینی‌های فضاهای مجازی اعتماد نکنید
تاريخ خبر: شنبه، 6 شهريور 1395 ساعت: 13:07

مدیرکل پیش‌بینی و هشدارسریع سازمان هواشناسی کشور ضمن تشریح شرایط لازم برای سنجش استاندارد دما، پیش‌بینی‌های منتشره از سوی برخی کاربران فضای مجازی را غیر استاندارد و معیوب شمرد.

انتشار تصاویر مربوط به دماسنج خودورها برای نشان دادن میزان گرمای محل سکونت و حتی ارائه پیش‌بینی‌ آب و هوا از سوی برخی شهروندان در شبکه‌های اجتماعی، از جمله رخدادهایی است که این روزها و با افزایش دمای کشور به چشم می‌خورد.

انتشار تصویری از دماسنج خودروی یک شهروند از شهرستان پل‌دختر استان لرستان در یکی از رسانه‌ها، همچنین دست به دست شدن تصاویر مشابه آن در شبکه‌های مجازی و البته تلاش برخی از شهروندان برای نشان دان مغایرت دمای منطقه سکونت خود با دمای پیش‌بینی‌شده از سوی سازمان هواشناسی، برخی از اقداماتی است که بسیاری از شهروندان را در تشخیص درست دمای پیرامون خود دچار خطا می‌کند.

اما ماجرا به این جا ختم نمی‌شود و حتی برخی افراد دماسنج را در دست گرفته و برای سنجش دما در هوای آفتابی راه می‌روند. در این‌باره احد وظیفه  با اشاره به اینکه یکی از مهمترین پارامترهای هواشناسی دما است و برای ایجاد فهم و زبان مشترک از این پارامتر، باید در همه کشورها با یک روش اندازه‌گیری شود، گفت: برای این کار باید مجموعه‌ای از استانداردهای جهانی رعایت شود، این استانداردها فقط شامل حال کشور ما نمی‌شود بلکه در تمام دنیا تسری دارد.

شروط و لوازم سنجش استاندارد دما

مدیر کل پیش بینی و هشدار سریع سازمان هواشناسی کشور با اشاره به اینکه ممکن است دستگاه‌های اندازه گیری دما در کشورهای مختلف تولیدی شرکت‌های متفاوت باشد و مارک‌های مختلفی داشته باشد ولی بایستی همه آنها از یک سیاق استاندارد تبعیت کنند، تاکید کرد: سنجش دما در تمام نقاط دنیا با یک روش مشابه صورت می‌گیرد؛ این روش، عبارت از این است که جعبه اسکرین چوبی که به رنگ سفید و به شکل شبکه‌ایست باید طوری که تابش آفتاب به طور مستقیم بر آن نتابد و جریان باد به راحتی از آن عبور  کند، در سایه برای سنجش دما مستقر شود. 

 وظیفه با بیان اینکه دمای هوا حتما باید در سایه اندازه‌گیری شود، افزود: دستگاه دماسنج نباید در کوران باد قرار داشته باشد، همچنین نباید در اطراف آن درختان بلند باشد که مانع عبور جریان هوا شود، بلکه باید در یک شرایط و مختصات مشخص مستقر شود.

وی با تاکید بر اینکه قطعا دماسنج باید در ارتفاع دو متری سطح زمین قرار داشته باشد، گفت: در ارتفاع‌های مختلف دماهای مختلفی ارائه می‌شود. در اواخر شب قبل از طلوع آفتاب اگر دماسنج کف زمین باشد دما نسبت به ارتفاع دو متری چند درجه کمتر است ولی در طول روز که زمین انرژی خورشید را جذب کرده و گرمتر شده، دمای سطح زمین حداقل چهار پنج درجه از ارتفاع دو متری بالاتر است.

این کارشناس سازمان هواشناسی با اشاره به اینکه سنجش دما باید به صورت استاندارد و در جای مشخصی که معیار شرایط جوی است صورت گیرد، گفت: برخی افراد دماسنج را در دست گرفته و در هوای آفتابی راه می‌روند یا برخی افراد با دماسنج خودرو دمای منطقه و محل سکونت را اندازه می‌گیرند در حالیکه این روش‌ها کاملا غیر استاندارد است، همچنین ممکن است دستگاه اندازه‌گیری دما نیز شرایط استاندارد را نداشته و یک دستگاه معیوب باشد، بنابراین همه اینها مسبب آن می‌شود که اندازه‌گیری افراد مختلف دقیق و علمی نبوده و با استانداردها فاصله داشته باشد.

به پیش‌بینی های منتشره در فضاهای مجازی اعتماد نکنید

وظیفه با تاکید بر اینکه اندازه‌گیری‌هایی که گاه در شبکه‌های اجتماعی منتشر می‌شود معرف اندازه‌گیری استاندارد دما نیست و نمی‌توان به آنها اعتماد کرد، گفت: اگر قرار است از این معیارها و روش‌های غیر استاندارد تبعیت کنیم نمی‌توانیم معیار درستی برای شرایط طبیعی به دست آوریم و نمی‌توانیم در مورد گرمی یا سردی هوای امسال نسبت به گذشته اظهار نظر کنیم ولی با شرایط استاندارد می‌توان تغییرات دمایی دوره‌های مختلف را هم سنجید.

تعداد روزهای گرم بیش تر شده است

مدیرکل پیش بینی و هشدار سریع سازمان هواشناسی کشور با اشاره به اینکه رکورد دمایی امسال نسبت به سال‌های قبل افزایش نیافته ولی تعداد روزهای گرم بیش‌تر شده است، گفت: در سال‌های گذشته تابستان از ماه‌های تیر یا آخر خرداد شروع می‌شد ولی امسال از اواخر اردیبهشت گرما بروز پیدا کرد اینها مسائلی است که باعث می‌شود افراد فکر کنند با گرمای بیشتری درگیر هستند.