به گزارش جهان ، در ایران هتل به علت آنکه برخلاف دیگر زیرساختهای این صنعت مثل جاده، حمل و نقل هوایی، ریلی و زمینی، تبلیغات توسط بخش خصوصی سرمایهگذاری و اداره میشود از اهمیت بیشتری برخوردار است زیرا نه تنها احداث و تجهیز و اداره آن مسؤولیتی را به دولت و مسؤولان تحمیل نمیکند بلکه خود محل درآمدی به صورت پرداخت عوارض و مالیات مستقیم و غیر مستقیم به دولت است و در ایجاد اشتغال که از مشکلات اصلی جامعه امروز است نیز نقش موثری ایفا میکند.
با این حال هتل و هتلداری با اهمیتی که در توسعه صنعت گردشگری دارد و مورد توجه قرار گرفته با مشکلات بزرگ و کوچکی مواجه شده که زائیده شرایط خاص حاکم بر سیاستگذاریها و اوضاع اقتصادی و اجتماعی جامعه است.
مرکز استان خراسان جنوبی دارای جاذبههای گردشگری زیادی است که سالانه پذیرای گردشگرانی از مناطق گوناگون است، از جمله این جاذبهها میتوان به عمارت و باغ اکبریه، باغ بهلگرد، دریاچه و سد بند دره، باغ و عمارت معصومیه، یخدان رحیمآباد، ارگ تاریخی بهارستان(باغ زرشکی)، موزه میراث پهلوانی بیرجند، گنجینه جنگافزار موزه بیرجند، ارگ کلاه فرنگی، باغ و عمارت رحیمآباد، بند عمرشاه(بند امیرشاه)، باغ و عمارت شوکتآباد، باغ و عمارت امیرآباد و سایر جاذبههای گردشگری اشاره کرد.
سرمایهگذاری عظیم ساخت و ساز هتل و از سوی دیگر، هزینههای بالا و مخارجی که خواسته یا ناخواسته به آن تحمیل میشود و به طبع آن، نرخ بالای اسکان و نیز مشکل فرهنگ عمومی در استفاده از هتل از جمله مشکلات و مسائل چند وجهی فرا روی این صنعت است.
ساخت هتلهای شیک و مجلل خود زمینهساز جذب گردشگران میشود
ساخت هتلهای شیک و مجلل خود میتواند زمینه جذب گردشگران را فراهم کند، خراسان جنوبی در این میان با داشتن ظرفیتهای بسیار ارزشمند در حوزه گردشگری و بناهای تاریخی و جاذبهها و چشماندازهای طبیعی میتوانسته و میتواند سهم قابل توجهی از درآمد و سهم اقتصادی گردشگری داخلی و خارجی را به خود اختصاص دهد اما به دلیل نداشتن هتلهایی متناسب با نیاز روز گردشگران با چالش جدی روبهروست، ساخت هتل کویر بیرجند 22 سال است که به طول انجامیده است و برای تکمیل این طرح تاکنون قولهایی داده شده که به سرانجام خود نرسیده است.
ابراهیم بای سلامی مدیر هلدینگ رفاه و گردشگری تأمین اجتماعی در دیدار با استاندار خراسان جنوبی در 4 آبان ماه سال گذشته با بیان اینکه هتل کویر بیرجند در صورت تکمیل میتواند نبود هتلی با استانداردهای بینالمللی در شرق کشور را پر کند، گفت: مرکز هلدینگ رفاه و گردشگری میتواند ساخت هتل کویر را جزو اولویتهای نخست برای سرمایهگذاری قرار دهد.
استاندار نیز در این دیدار به ظرفیتهای استان در زمینه گردشگری اشاره کرد و گفت: از شرکتهای وابسته به برخی از سازمانهای دولتی از جمله سازمان تامین اجتماعی انتظار میرود با توجه به محرومیتهایی که در این استان وجود دارد جدیتر از گذشته به سرمایهگذاری توجه کنند.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان نیز بیان داشت: ساختمان نیمه تمام هتل کویر ظرفیت تبدیل شدن به یک هتل پنج ستاره را دارد که برای تکمیل آن به 20 میلیارد تومان اعتبار نیاز است.
یکی از شهروندان بیرجندی در گفتوگو با خبرنگار فارس ساخت هتل را یکی از نیازهای اساسی هر شهر بیان کرد و افزود: این امر باید بیشتر مورد توجه مسؤولان قرار بگیرد.
احمد ملکوتی ایجاد فضای اقامتی مناسب را برای مسافران و گردشگران ضروری دانست و اظهار داشت: به جز هتل قائم در شهرستان بیرجند هتل مناسب دیگری برای مسافران و گردشگران وجود ندارد.
این شهروند بیرجندی به هتلهای خارج شهر اشاره کرد و ادامه داد: در خارج از شهر یک هتل مناسب گردشگران و مسافران وجود دارد که دارای موقعیت آب و هوایی مناسب است ولی متأسفانه رفت و آمد در این مکان برای کسانی که خودرو ندارند دشوار است.
انتقاد شهروندان از بیتوجهی مسؤولان به تکمیل پروژه هتل کویر
وی هتل کویر را مناسبتترین گزینه برای استراحت مسافران دانست و اضافه کرد: چرا مسؤولان هیچ نظارتی به اتمام این پروژه ندارند.
حسین سالاری یکی دیگر از شهروندان بیرجندی که ساکن محله 17 شهریور بیرجند است، بیان داشت: از زمانی که فرزندم به دبستان میرفت این هتل در حال ساخت بود.
وی با اشاره به اینکه الان فرزندم دانشگاه خود را تمام کرده، افزود: هنوز ساختمان هتل دست نخورده باقی مانده است.
این شهروند بیرجندی با انتقاد از بیتوجهی مسؤولان به تکمیل هتل کویر، تصریح کرد: در استان ما بسیاری از پروژهها نیمهکاره رها شده که این جای تأسف دارد در شهری فرهنگی این موارد مورد بیتوجهی قرار بگیرد.
وی اضافه کرد: اگر روند تکمیل طرح با مشکلات اعتباری مواجه است چرا هیچ تدبیری در این راستا اندیشیده نمیشود؟.
سالاری با بیان اینکه هرچند پروژه ملی نیست و متعلق به شرکت خصوصی است، اضافه کرد: مگر دولت و مسؤولان استان به روند اجرای پروژههای بخش خصوصی نظارت نمیکنند؟ چرا یک ماه پروژه فعال و سالیان سال غیر فعال است.
وی با اشاره به اینکه متأسفانه ساخت هتل کویر برای شهروندان مشکلات زیادی را ایجاد کرده است، خواستار توجه مسؤولان در روند این پروژه شد و اعلام کرد: اگر نمیخواهند هتل را تکمیل کنند به اطلاع مردم برسانند تا مردم نیز از این بلاتکلیفی راحت شوند.
معاون ادارهکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان جنوبی در گفتوگو با فارس، پیرامون تاریخچه ساخت هتل کویر، گفت: پروژه هتل کویر در سال 1372 توسط شرکت کویر تایر به نام هتل ستاره کویر کلنگزنی شد و تا سال 1376 ادامه داشت.
مرتضی عربی ادامه داد: 5 هزار و 400 متر از این پروژه سفت کاری شده که به دلایل مختلف این پروژه در پایان سال 1376 تعطیل و از دستور کار کویر تایر خارج شد.
وی با اشاره به اینکه این پروژه متعلق به شرکت ایرانگردی و جهانگردی است، تصریح کرد: در سال 1380 با توجه به استان شدن خراسان جنوبی و با توجه به نیاز استان این پروژه توسط شرکت سرمایهگذاری ایرانگردی و جهانگردی خریداری شد.
تکمیل هتل کویر نیازمند 150 میلیارد تومان اعتبار است
معاون ادارهکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان جنوبی با اشاره به اینکه تکمیل پروژه هتل کویر نیازمند 150 میلیارد تومان اعتبار است، افزود: این طرح که ادامه عملیات ساخت آن مجدد آغاز شده ظرفیت تبدیل به هتل پنج ستاره را دارد.
عربی با اشاره به اینکه از سال 1386 این پروژه برای تکمیل در دستور کار شرکت قرار گرفت، اظهار داشت: بنا به درخواست استان و ساخت فرودگاه جدید نیاز به یک هتل 5 ستاره بود که شرکت ایرانگردی و جهانگردی با توجه به موقعیت و درخواست استان طرح بازنگری در رابطه با هتل کویر را در دستور کار خود قرار داد.
وی اضافه کرد: بنای این پروژه از 5 هزار و 400 متر به 13 هزار و 185 متر بنا توسعه یافت که هزینه مالی زیادی را برای شرکت سازنده به بار آورده است.
معاون ادارهکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان جنوبی با اشاره به اینکه کد ارتفاعی این پروژه از 18 متر به 29 متر ارتقاء یافت، تصریح کرد: با توجه به شرایط و وضعیت جغرافیایی پروژه ارتفاع هتل ارتقا داده شد تا رستوران بام شهر در طبقه هفتم احداث شود که مجوز تغییر کد ارتفاعی از فرودگاههای کشور ظرف مدت چهار ماه انجام شد.
عربی اضافه کرد: با توجه به موقعیت پروژه در منطقه زلزله خیز استان مطالعات ژئوتکنیک مجدد انجام و پس از ارائه این گزارش و اخذ مجوز بلامانع بودن ادامه پروژه از وزارت راه مسکن و شهرسازی مشاوران طرحهای جدید را ارائه کردند.
وی به طرح مقاومسازی این پروژه اشاره کرد و ادامه داد: طرح مقاومسازی سازه قدیم و اجرای طرحهای سازههای الحاقی ابلاغ و پس از جلسات متعدد و تأییدیه نظام مهندسی نقشهها تکمیل شده است.
معاون ادارهکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان جنوبی از پیشرفت 40 درصدی کل پروژه خبر داد و افزود: این مجموعه شامل 100 اتاق و 200 تخت است.
تکمیل هتل کویر بیرجند چشمانتظار تسهیلات بانکی
عربی اعلام کرد: در صورت پرداخت تسهیلات بانکی شرکت ایرانگردی و جهانگردی که مجری این طرح است اعلام کرده که پروژه را ظرف سه سال آینده به پایان برساند که این امر همت مسؤولان را میطلبد.
وی گفت: تاکنون هیچ کمکی از سوی مسؤولان استانی در راستای تکمیل این پروژه نشده و نیازمند تسهیلات کمبهره برای تکمیل هتل هستیم.
معاون ادارهکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان جنوبی به محدودیت منابع مالی اشاره و و بیان داشت: تکمیل این هتل نیازمند کمکهای استانی است.
سخن پایانی...
با توجه به شرایط کنونی اقتصاد کشور از کاهش قیمت نفت، تحریمها، مشکل بیکاری، رکود و تورم موجود در جامعه توسعه صنعت گردشگری تنها راه برون رفت از مشکلات است که متاسفانه این امر برخلاف گفتههای مسؤولان مغفول واقع شده است.
حال این سوال مطرح میشود که کدام سازمان یا نهادی متولی ساخت این هتل در شهرستان است؟ اگر بخش خصوصی نیز به عنوان متولی هتل شهرستان است آیا نظارتی بر ساخت و ساز صورت نگرفته است که بعد از گذشت 23 سال هنوز پیشرفتی در ساخت هتل حاصل نشده است؟
«ما فقر شدید فضای اقامتی داریم. 7 هتل داریم که 90 درصد هتلها یعنی 5 هتل در مرکز استان (بیرجند) است اما در شهرهایی که در مسیر گردشگری هستند اصلاً هتل مناسب نداریم». این سخن مدیرکل میراث فرهنگی خراسان جنوبی در گفتوگو با یکی از رسانهها است.
حال سؤال اصلی مطرح است چرا با وجود اینکه در خراسان جنوبی با فقر شدید فضای اقامتی مواجه هستیم باز هم باید شاهد تکمیل هتلی در استان باشیم که 23 سال از احداث آن گذشته و هیچ پیشرفتی ندارد.
این موضوع جای تأمل دارد که چرا هیچ مسؤول استانی در روند تسهیل این پروژه قدمی بر نمیدارد؛ چراکه این ساختمان نیمهکاره داد شهروندان را نیز بلند کرده است.