تهرانی نیوز - پايگاه اطلاع رسانی تهرانی نيوز

[نسخه مخصوص چاپ ]

SHAHRDARINEWS.COM


توسعه فرهنگ مطالعه و کتابخوانی، یک عزم همگانی را می‌طلبد
تاريخ خبر: يکشنبه، 9 خرداد 1395 ساعت: 09:21

به گزارش گروه پارلمان شهری شهرداری نیوز؛ رییس کمیته مشارکتهای مردمی شورای اسلامی شهر تهران گفت: سرانه مطالعه در کشور کمتر از 30 دقیقه تخمین زده شده و  با توجه به پایین بودن این رقم مسئولین  باید پاسخگوی چرایی آن باشند.

 

الهه راستگو عضو کمیسیون اجتماعی و فرهنگی شورای اسلامی شهر تهران  در  حاشیه مراسم اختتامیه جشنواره «جایزه مردمی کتاب» و جشنواره عکس سلفی «من و کتاب ییهویی» میزان گرایش به مطالعه را یکی از شاخص‌های توسعه عنوان کرد و اظهارداشت: متاسفانه این شاخص در کشور  از وضعیت مناسبی برخوردار نبوده و سرانه  پایین مطالعه و گریز مردم از خرید کتاب بیانگر  ضعف برنامه ریزی دست اندرکاران و برنامه ریزان در زمینه ترویج و اشاعه فرهنگ مطالعه  است.

وی اقزود: ایرانیانی که  همواره به عنوان یکی از فرهنگی‌ترین ملل جهان شناخته می شده اند امروز سرانه مطالعه برای آنان 3 تا30 دقیقه تخمین زده شده و هرچند چرایی این سرانه پایین  امروز نسبت به دیگر کشورها محل بحث و بررسی است اما  بیان تخمینی و نه دقیق  این میزان موضوع دیگری است که باید مسئولین پاسخگوی  چرایی آن باشند.

رییس ستاد توان افزایی و حمایت از فعالیت سازمانهای مردم نهاد شهر تهران با اشاره به اینکه  موضوعات اقتصادی و گرانی کتاب به نخستین بهانه جهت پایین بودن این سرانه ازسوی مردم تبدیل شده  تصریح کرد: گزارش ها و بررسی های صورت گرفته حاکی  از موضوع دیگری است و آن اینکه  در طبقات مرفه تر نیز میل و رغبت به مسائل  دیگر در زمان اوقات فراغت بیش از مطالعه کتاب است.

راستگو گرایش کم مردم به کتاب را بیانگر  عدم  احساس نیاز آنان  به مطالعه دانست و افزود: جای خالی کتاب در سبد خانوار هر روز محسوس تر از دیروز می شود و این درحالی است که امروز افزایش نرخ و آمار آسیب های  اجتماعی و مسائل دیگر  بیش از  هرچیز  مرتبط با  آگاهی ضعیف  جامعه است.

وی تاکید کرد : توسعه فرهنگ مطالعه و کتابخوانی، یک عزم همگانی را می‌طلبد وسهم دولت  نیز  از هر نهاد دیگری در این راستا خطیر تر است.

رییس کمیته مشارکتهای مردمی شورای اسلامی شهر تهران برگزاری نمایشگاه‌های کتاب درسطح ملی و استانی، اهدای جوایز ادبی، اهدای کتاب، تخصیص بن‌ کتاب  را از  جمله اقدامات ستودنی دولت درجهت اشاعه فرهنگ مطالعه و کتابخوانی  ذکر کرد و گفت: اگرچه لزوم  تقویت این رویکرد فرهنگی ضروری است اما این سوال مطرح می شود چه تعداد از کتابهای اهدایی و یا خریداری شده به پایان رسیده و یا زمان اتمام مطالعه یک کتاب چه میزان بوده که امروز سه دقیقه سرانه مطالعه ما شده است.

راستگو در ادامه به گسترش روز افزون شبکه های اجتماعی و رکورد زنی ایرانیان در این گروههای مجازی  اشاره کرد و افزود:  این موضوع بیانگر آنست که عدم برخورداری از زمان به هیج عنوان نمی تواند دلیل قانع کننده ای در این راستا قلمداد شود.

وی با تاکید بر اینکه آسیبهای اجتماعی ناشی از حضور در این شبکه ها نیز در جای خود باید مورد واکاوی قرار گیرد  افزود: واقعیت آنست  با توجه به اهمیت عوامل انگیزشی در توسعه سرانه مطالعه ، برنامه ریزان آموزشی با گنجاندن بخش هایی از تولیدات  پرمخاطب  در این شبکه ها  می توانند در ترغیب بخش وسیعی از جامعه به  کتاب خوانی  موثر واقع شوند.

عضو چهارمین دوره شورای اسلامی شهر تهران  با اشاره به اینکه اتحادیه بین المللی انجمن‌های کتابداری تعداد  کتاب های موجود در کتابخانه های عمومی به ازای هر باسواد  را حداقل یک و نیم جلد کتاب  اعلام کرده افزود: این در حالی است که تعداد  کتاب های منتشر شده با جمعیت 75 میلیون با سواد سنخیت نداشته و  باید به تناسب افزایش کمی ارتقاء کیفی نیز مورد توجه قرار گیرد.

راستگو  در ادامه به سهم مهم رسانه در ارتقاء سرانه مطالعه و کتابخوانی در جامعه اشاره کرد و افزود:  قطعا  نگارش موضوعات مرتبط در جراید و یا تولید فیلم و سریال و تیزرهای تبلیغاتی با این محوریت در این راستا موثر خواهد بود .

وی  تصریح کرد: مسئولین باید بدانند با توجه  به محدودیت کتابخانه های کشور و  نبود فضا برای پذیرش متقاضی جدید به خصوص درکلانشهر ها  نباید به رفع کمبودهای حوزه مطالعه تنها با برگزاری نمایشگاه کتاب به مدت  محدود امیدوار باشند و  قطعا ضمن برنامه ریزی برای  افزایش تعداد کتابخانه های عمومی،  برپایی این نمایشگاه  در ایام متعددد  باید در دستور کار قرار گیرد.

 رییس ستاد توان افزایی و حمایت از فعالیت سازمانهای مردم نهاد شهر تهران با بیان اینکه زمان برگزاری  نمایشگاه در فاصله نزدیک به امتحانات باید به عنوان یکی از انتقادات و ایرادات مهم و جدی باید برطرف شود افزود: باتوجه به برخورداری از فضای مناسب در شهر آفتاب حداقل به صورت فصلی و در ایام فراغت دانشجویان و دانش آموزان و نه درایام امتخانات میان ترم می توان شرایط بهتری  را برای کتابخوانی فراهم ساخت.

راستگو با تاکید بر لزوم تسهیل  روند اخذ مجوز و توسعه تبلیغات کتاب در فضای رسانه  و عدم انحصار آن برای گروه خاص  افزود: توجه بیش تر به کتابخانه‌های مدارس، اجرای مسابقات کتابخوانی ، تعیین  واحدی مرتبط در سرفصل آموزشی دانش آموزان و دانشجویان  نیز می تواند در افزایش سرانه مطالعه مورد توجه قرار گیرد.

وی در پایان ضمن تشکر از ایده خلاقانه برگزار کنندگان این مسابقه خاطرنشان کرد:  هرچند مسابقه عکس و کتاب ایده مناسبی برای آشتی جامعه با کتاب است اما امیدوارم جای کتاب از آلبوم عکس و ویترین منازل به سبد آموزشی خانواده ها منتقل شده و مردم با فهم دقیق موضوعات عنوان شده درکتابهایی که قطعا محققان و نویسندگان آن سالهایی از ارزشمند ترین روزهای عمر خود را صرف آن نمودند چالش ها و مشکلات زندگی خود را به حداقل ممکن کاهش دهند.