دیپلماسی در دنیای امروز یک شیوه مؤثر در ایجاد تغییر در رفتار کشورها به شمار میآید. دیپلماسی سلاحی است که هم در دفاع از منافع و امنیت ملی و هم در ایجاد دوستی و صلح و حتی در نفوذ در بازارها کاربرد مؤثر داشته است.
به گزارش ایسنا، محمدحسین عادلی، دیپلمات سابق و اقتصاددان در یادداشتی در روزنامه ایران نوشت:
دیپلماسی در دنیای امروز یک شیوه مؤثر در ایجاد تغییر در رفتار کشورها به شمار میآید. دیپلماسی سلاحی است که هم در دفاع از منافع و امنیت ملی و هم در ایجاد دوستی و صلح و حتی در نفوذ در بازارها کاربرد مؤثر داشته است. ناظر به این اهمیت، رویکرد دولت پزشکیان تمرکز ویژهای بر استفاده از دیپلماسی به شکل رسمی و عمومی داشته است؛ رویکردی که در ماههای اخیر کشور با توجه به رویارویی با مخاطرات مبتنی بر تنش، نقش حائز اهمیتی داشته و ایران را از ریسکهای بزرگ دور نگهداشته است.
تحرکات اخیر دیپلماتیک مقامهای دولت چهاردهم مبتنی بر این ملاحظه و اثربخشی اشکال متعدد دیپلماسی از جمله دیپلماسی عمومی بوده است. آنچه که دکتر ظریف در دادن پیام به پیروان دین حضرت موسی(ع) انجام داد، از نوع دیپلماسی عمومی است که با توجه به بازخوردی که در محافل خبری و سیاسی منطقه و جهان داشت، نشان داد تا پیش از آن، چه اندازه مورد بی توجهی قرار گرفته است. پیام ایشان بسیار متین و حرفهای بود و واکنشهای دوست و دشمن آشکار کرد که نقش اثرگذار خود را ایفا کرده است. دیپلماسی عمومی ایشان حاوی یک روایت و تصویرسازی دقیق برای پیروان راستین حضرت موسی بود. ایشان در این پیام به خوبی تفاوت بین تعلیمات ابراهیمی یهودیت را با صهیونیسم خشن، شفافسازی کرد و با به تصویر کشیدن جنایات کودککُشی و نسلکُشی جنگطلبان صهیونیستی، سؤال بزرگی را در ذهن یهودیان راستین ایجاد کرد.
پیام ایشان بر یک سؤال مهم متمرکز شد؛ خطاب به یهودیان پرسید: ای یهودیان! آیا دین شما اجازه چنین کشتارهای دستهجمعی را میدهد؟ آیا دین شما اجازه چنین کودککُشی را میدهد؟ ای یهودیان! آیا قبول میکنید که دین شما را با چنین کشتارهایی معرفی کنند؟ اوج نکته پیام در جایی بود که سؤال کردند آیا ۱۰ فرمان حضرت موسی چنین کشتارهایی را اجازه میدهد؟
در واقع با به تصویر کشیدن جنایات جاری اسرائیل، ایشان به یهودیان اسرائیل و سراسر جهان گوشزد کرد که آنچه دولت اسرائیل انجام میدهد و یهودیت را با آن نشان میدهد، یک چهره کریه و زشت و جنایتکاری است که از دین یهودیت میسازد.
این پیامها باید تکرار شود و سایر جنبههای رفتارهای جنایتکارانهای که تحت پوشش یهودیت صورت میگیرد بیشتر به تصویر کشیده شود تا هم مردم دنیا آگاهتر شوند و هم خود یهودیان متوجه شوند که دولتشان چه تصویر نادرستی را از آنان در معرض دید جهانیان قرار داده است.
این اقدام در حالی انجام شد که جمهوری اسلامی در حال گذر از یکی از پرمخاطرهترین دوران سیاست خارجی است که باید دیپلماسی را در اشکال متعدد رسمی و غیر رسمی و با تکیه بر چهرههای ذینفوذ در دستور کار قرار دهد. بنابراین ایران در شرایط کنونی باید از سلاح دیپلماسی بیشترین بهره را ببرد تا هم با کسانی که در پی منحرف کردن تصویر ایران هستند مبارزه کند و هم با دیپلماسی، ریسکها و خطرات را از خود دور و فرصت بالندگی فراهم کند.