ایسنا: فوق تخصص کلیه دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان گفت: بیماری سنگ کلیه، (urolithiasis) به تجمع املاح نمک و مواد معدنی گفته میشود که میتواند در یک یا هر دو کلیه ایجاد شود.
دکتر غلامعباس مومنی افزود: حدود ۱۲ درصد مردان و ۵ درصد زنان در طول زندگی به این بیماری مبتلا میشوند که شایعترین آنها سنگهای کلسیمی هستند که حدود ۸۰-۸۵ درصد سنگها را تشکیل میدهند.
وی با اشاره به اینکه در این سنگها، سنگ اگزالات کلسیم شایعتر است، سنگ فسفات کلسیم، سنگ اوریکی که حدود ۱۰-۱۵ علل را تشکیل میدهد، تصریح کرد: سنگها که منشاء عفونی دارند بخصوص در خانمها اهمیت دارد؛ در مرحله بعد سنگهای سیستمی که خیلی نادر هستند در کسی که بیماری سنگ دارد ممکن است باعث ایجاد سنگ جدید شود، همچنین افرادی که در خانواده فرد مبتلا به سنگ کلیه دارند ممکن است در آنها هم سنگ ایجاد شود که باید مورد بررسی قرار گیرند.
دکتر مومنی اظهار کرد: عفونتهای مزمن ادراری میتوانند مستعد تولید سنگ باشند مخصوصا در خانمها که این مسئله خیلی مهم و لازم است این عفونتها به صورت قاطع درمان شوند، یکی از عوامل خطر، سنگهای اداری است و همینطور مصرف مایعات کم به خصوص در فصلهای گرم سال، مصرف زیاد گوشت، مصرف نمک میتواند مستعد کننده باشد مخصوصا در کسانی که عوامل خطر دیگری دارند که سنگ در آنها ایجاد میشود یا تعداد سنگها در آن ها زیاد میشود.
فوق تخصص کلیه با اشاره به علائم بیماری سنگ کلیه عنوان کرد: معمولا سنگ بدون علامت است و در بررسیهای اتفاقی مثل سونوگرافی مشخص میشود. ولی اگر سنگ حرکت کنند و وارد حالب شود میتواند با درد پهلو که انتشار به پایین دارد با سوزش و تکرر ادرار مخصوصا در سنگهای انتهای حالب یا سنگهای مثانه همراه باشد گاهی بیماران با ادرار خونی، تهوع و استفراغ مراجعه میکند. سونوگرافی، عکسبرداری از شکم و سی تی اسکن میتواند در تشخیص سنگ و اندازه آن کمک کننده باشد.
وی راههای پیشگیری و درمان در سنگهای کلسیمی را مصرف مایعات زیاد در حدود ۲ تا ۳ لیتر در شبانهروز دانست و عنوان کرد: مصرف مایعات باید به طوری باشد که ادرار کسی که سنگ دارد همیشه شفاف و رقیق باشد، این موضوع بسیار اهمیت دارد، علاوه بر آن مصرف غذاهای کم نمک بطوری که مصرف نمک در غذا کمتر از ۵ گرم در شبانه روز باشد. همچنین مصرف کم پروتئینهای حیوانی بخاطر اینکه پروتئینهای حیوانی و گوشت باعث دفع بیشتر کلسیم و همچنین اسیداوریک میشون و شخص را مستعد سنگ میکنند.
مومنی ادامه داد: محدودیت مصرف شیرینیجات بخاطر اینکه در برخی موارد مشاهده شده دفع کلسیم را از کلیه بیشتر میکند و در سنگهای کلسیمی بخصوص در سنگهای اگزالات کلیه که شایعترین سنگهاست مصرف لبنیات باید در حد معمول باشد و در نهایت درمانهای دارویی که طبق نظر پزشک معالج باید بسته به نوع سنگ انجام شود.
فوق تخصص کلیه اضافه کرد: در مورد نوع مایعات مصرفی که سوال میشود باید گفته شود بهترین مایعات آب است در حد ۷ تا ۸ لیوان در شبانه روز و در حدی مصرف شود که ادرار شفاف باشد. چای کم رنگ نوشیدنی بسیار خوبی است بخاطر اینکه ادرار را زیاد میکند قهوه در حد یک تا ۲ فنجان در شبانه روز در کسانی که عادت به مصرف قهوه دارند میتواند مفید باشد بخصوص در افرادی که سنگ اگزالات کلسیمی دارند. همچنین غذاهای با اگزالات بالا مثل گوجه، ریواس، شکلات چای غلیظ نباید مصرف شود.
مومنی خاطرنشان کرد: مصرف غذاهای سرشار از پتاسیم مثل میوهها و سبزیجات میتواند در کسانی که سنگ دارند مفید باشد و نکته آخر اینکه مصرف خودسرانه ویتامینها مثل ویتامین C میتواند شخص را به سنگ اگزالات کلسیم مستعد کند یا ویتامینهای D به مقدار زیاد که میتواند باعث سنگهای کلسیم شود قطعا پرهیز شود و این ویتامینها به صورت خودسرانه زیاد نباید مصرف شود.