ایلنا: «علی کاظم زاده» مدیر فنی «شبکه دانش آموزی شاد» در خصوص حفظ امنیت دادههای دانشآموزان در این شبکه توضیح داد: ما به عنوان متولی اپلیکیشنی که در حوزه کودکان و نوجوانان در این زیست بوم فعالیت میکند، باید ارتباطات خودمان را با تمام نهادهایی که در این حوزه کار میکنند تقویت کنیم و ارتباطی به روز داشته باشیم، از این جهت با پلیس فتا همکاریهایی در حوزه پیشگیری، کشف جرائم و استعلامات داریم.
کاظمزاده با اشاره به پویش کودکان سایبری که سال گذشته با همکاری پلیس فتا در شاد برگزار شد، بیان کرد: این پویش با همکاری پلیس فتا یک میلیون کاربر را هدف قرار داده بود و این یک میلیون کاربر در شاد تعامل خوبی با پلیس داشتند. پویشی برای هفته کودکان سایبری هم داریم که در همین دی ماه برگزار میشود و هدفش ارتقای سواد رسانهای کودکان و نوجوانان است تا آگاهی کافی در خصوص جرائم اینترنتی و بحثهای کلاهبردای و هک شدن در اینترنت به دست آورند.
مدیر فنی شبکه شاد افزود: پلیس فتا برحسب وظیفه ذاتی خودش همیشه دغدغههایی را مطرح و پیگیری میکند که ما نیز تلاش کردیم در شاد این موضوعات را به حداقل برسانیم. امروز این اتفاق افتاده و با آموزشهای مکرر و اطلاعرسانی از سمت شاد و پلیس فتا، شاهدیم که کلاهبرداریها به حداقل رسیده است.
اوبا اشاره به افزایش ابعاد امنیتی اطلاعات کاربران در شاد، تاکید کرد: ورود مدیران به شبکه شاد دیگر از طریق کد پیامکی صورت نمیگیرد تا کلاهبرداریها به حداقل ممکن برسد. مدیران باید در سامانه یکپارچه دانش آموزی کد خود را دریافت کنند و از این طریق به شبکه شاد ورود پیدا کنند و این اقدام باعث شد کلاهبرداریهایی که از مدیران انجام میشد نیز به حداقل برسد.
کاظم زاده با تاکید بر اینکه در مورد زیرساخت و امنیت شاد میتوانند مدعی باشند، ادامه داد: ما یکی از اپلیکیشنهایی هستیم که بیشترین محافظت را از کاربران خود به عمل میآوریم که این دقت نظر به دو دلیلِ حجم کاربران شاد و حساسیت آموزش و پرورش نسبت به کاربران خود در این اپلیکیشن صورت میگیرد.
کاظم زاده یادآور شد: تلاش میکنیم اطلاعات کاربران ما جایی درز پیدا نکند. برخی موارد کلاهبرداری که در شاد اتفاق میافتد، به طور مثال در مواردی کلاهبرداران از افراد میخواستند، رمز ورودشان به شاد را در اختیار آنها قرار بدهند و آنها نیز بدون توجه به اینکه رمز را به چه کسی میدهند، با در اختیار قرار دادن رمز خود به دیگری در واقع حساب کاربریشان هایجک میشود و کلاهبرداران وارد اکانت میشوند. البته مشابه این کلاهبرداریها را ما در همه اپلیکیشنها داریم؛ تلگرام، اینستاگرام، پیام رسانهای داخلی هر کدام به مراتب گزارشاتی در خصوص چنین کلاهبرداریهایی داشتهاند و برای این مشکل نیز هیچ راه حلی جز اطلاعرسانی و آموزش به کاربران وجود ندارد. همکاری رسانهها برای آگاهی بخشی به کاربران و به صفر رساندن کلاهبرداری ها، تنها نقطه امید ماست.
او خاطرنشان کرد: از نظر فنی نفوذ و دسترسی به اطلاعات کاربران شاد تقریبا غیرممکن است و کاربران اگر خودشان نیز دقت کافی داشته باشند، خیلی از پروندههای مجرمانه، کلاهبرداری، فیشینگ و هایجک اطلاعات و…به صفر میرسد. ما یک سامانه پایش محتوا داریم که به صورت ماشینی گروهها و کانالها را در شاد بررسی میکند و محتواهای مجرمانه از جمله محتواهای مستهجن و غیراخلاقی را پایش میکند و این موارد حذف و فیلتر میشوند و تا امروز هم براساس گزارشهایی که داریم بسیار موفق عمل کرده است.
معاون فنی شاد اضافه کرد: شاید حجم خبرهایی که در خصوص کلاهبرداری در شاد منتشر میشود، کاربران را به این اشتباه بیندازد که شاد ناامن است و کلاهبرداری زیاد در آن اتفاق میافتد، در صورتی که براساس آمارهایی که ما داریم حتی براساس مواردی که آموزش و پرورش به صورت روزانه و مستمر به آن رسیدگی و پایش میکند و موارد نفوذ به حساب کاربری افراد و کلاهبرداری را پایش میکند، این موارد در حد چند صدم درصد از کاربران روزانه شاد هستند یعنی آماری که داریم ۲۶ صدم درصد از فعالیتهایی که در شاد اتفاق میافتد، فعالیت هایی از نوع کلاهبرداری است، البته این فعالیتها همیشه کلاهبرداری هم نیست و برخی اوقات فعالیت های مربوط به ارسال محتوای مستهجن و غیراخلاقی را هم شامل میشود.