تهرانی نیوز - پايگاه اطلاع رسانی تهرانی نيوز

[نسخه مخصوص چاپ ]

SHAHRDARINEWS.COM


استفاده از آب خام برای آبیاری فضای سبز شهری هیچ توجیهی ندارد
تاريخ خبر: چهارشنبه، 25 آبان 1401 ساعت: 11:05

 به گزارش گروه محیط زیست تهرانی نیوز، یک کارشناس حوزه آب با اشاره به طرح آبیاری فضای سبز شهرداری تهران گفت: استفاده از آب خام منابع زیرزمینی برای فضای سبز شهری در سه دهه اخیر شاید توجیهی داشت اما در حال حاضر هیچ‌گونه توجیهی ندارد و باید به سمت استفاده از پساب رویم.

 اخیرا علی محمد مختاری - مدیرعامل سازمان بوستان‌ها و فضای سبز شهرداری تهران - در تشریح طرح "الزام شهرداری تهران به ارائه لایحه برنامه عملیاتی احیاء و مدیریت بازچرخانی آب" گفت: طرح جامع آب خام ویژه فضای سبز تهران در سال ۱۳۷۱ شروع شد و برای این کار سه مشاور گرفته بودیم. در وضعیت موجود شهر تهران ما حتی به شرکت آب و فاضلاب کمک می‌کنیم و پیش بینی‌های دقیقی برای شهر تهران انجام شد همچنین طرح جامع آب خام فضای سبز تهران به‌طور مرتب به روز رسانی شده و در حال حاضر نیز با ۱۴ مشاور این کار انجام می‌شود. اگر این به روزرسانی‌ها نبود در حال حاضر در تهران در حوزه فضای سبز با مشکلات بسیاری مواجه بودیم و احیانا با یک کویر در تهران مواجه می‌شدیم و فضای سبزی باقی نمانده بود.
 
محسن موسوی خوانساریبه تعریف آب خام پرداخت و گفت: آب خام آبی است که اقدامی مانند تصفیه برای آن انجام نشده و از منابع آبی مانند مخازن سدها یا منابع آب زیرزمینی استحصال شده است.
 
وی درباره طرح جامع آب خام فضای سبز شهری شهرداری تهران اظهارکرد: در دو دهه گذشته منابع آب زیرزمینی تهران وضع خوبی داشت و می‌توانستیم از منابع آب زیرزمینی به‌ جای آب شرب تصفیه شده که هزینه زیادی برای آن صرف شده است، استفاده کنیم. در چنین شرایطی از آب چاه‌هایی که در پارک‌ها و فضای سبز زده شده بود، استفاده می‌کردند اما در حال حاضر شرایط تغییر پیدا کرده است چراکه منابع آب زیرزمینی به شدت کاهش یافته و جنوب تهران در خطر فرونشست است. بدین جهت برداشت از آب چاه‌ها یا حفاری دوباره یک چاه به هیچ‌عنوان توصیه نمی‌شود.
 
موسوی تاکید کرد: استفاده از آب خام منابع زیرزمینی برای فضای سبز شهری در سه دهه اخیر شاید توجیهی داشت اما در حال حاضر هیچ‌گونه توجیهی ندارد و باید به سمت استفاده از پساب رویم.
 
این کارشناس آب درباره پساب گفت: پساب حاصل آب‌های تصفیه شده در تصفیه‌خانه‌های شرکت آب و فاضلاب تهران است که باید برای آبیاری فضای سبز شهری از آن استفاده کنند.
 
وی افزود: این اقدام درست نیست، در نتیجه به‌روزرسانی این طرح نیز اقدام نادرستی است. به‌طور کلی وزارت نیرو معتقد است که باید از پساب استفاده شود، به همین جهت مقدار بسیار زیادی پساب از طریق تصفیه‌خانه فیروزبهرام در جنوب تهران برای آبیاری فضای سبز تخصیص داده شده است لذا شهرداری باید با استفاده از آب شرب تصفیه شده‌ خط لوله شهری را برای آبیاری فضای سبز قطع کند و بیشتر متکی به استفاده از پساب باشد.
 
موسوی درباره هزینه‌های استفاده از پساب خاطرنشان کرد: البته پساب هزینه دارد همچنین چون تصفیه‌خانه‌های فیروزبهرام در ارتفاع پایین‌تری نسبت به فضای سبز است و به پمپاژ نیاز دارد، شهرداری باید اقداماتی در جهت این هزینه‌ها از لحاظ خطوط لوله و ... انجام دهد، به‌طوری که چمن فضای سبز شهری بسیار پر آب‌بر است چراکه نوع چمن آمریکایی است و یک روز در میان نیاز به آبیاری دارد همچنین کاشت درخت‌هایی مانند بید نیز اشتباه است و باید از درختان و پوششی کم آب‌بر مانند ارغوان و اقاقیا استفاده کنند.
 
وی خاطرنشان کرد: الگوی فضای سبز شهری تهران بسیار اشتباه است و به‌طور کلی باتوجه به شرایط آبی به هیچ‌عنوان استفاده از چمن توصیه نمی‌شود و باید به سمت جایگزینی درختکاری از نوع درختان کم آب‌بر رویم. در زمینه الگوی فضای سبز شهری باید تجدیدنظر شود چراکه منابع آبی ما محدود است و با این منابع آبی نمی‌توان جوابگوی فضای سبز پر آب‌بر بود.
 
موسوی در پایان خاطرنشان کرد: باتوجه به شرایط بسیار اضطراری آب تهران توصیه می‌شود، هرگونه آبیاری فضای سبز را فعلا متوقف کنند چراکه در فصل پاییز نیازی به آبیاری نیست البته در گذشته نیز این توصیه‌ها گفته شده اما به آن عمل نکرده‌اند همچنین پادگان‌ها، دانشگاه‌ها و وزارتخانه‌هایی که دارای فضای سبز گسترده‌ای هستند عموما آبیاری فضای سبز را به وسیله آب شرب انجام می‌دهند. در نتیجه یک نظارت قوی برای جلوگیری از این اقدام نیاز است تا از آب شرب برای آبیاری محوطه فضای سبز استفاده نشود چراکه اقدامی بسیار هزینه‌بر و اشتباه است.