تسنیم: حضرت آیتالله خامنهای رهبر معظم انقلاب اسلامی سه شنبه هفته گذشته سیاستهای کلی برنامه ششم توسعه کشور را در 80 بند و شامل سرفصلهای «اقتصادی»، «فناوری اطلاعات و ارتباطات»، «اجتماعی»، «
دفاعی و امنیتی»، «سیاست خارجی»، «حقوقی و قضایی»، «فرهنگی» و «علم، فناوری و نوآوری» به رئیس جمهور ابلاغ کردند.
(متن کامل سیاستها)
یکی از مهمترین فصلهای این سیاستها، فصل "دفاعی و امنیتی" است. این فصل شامل 7 بند است که بند دوم این فصل، خود شامل 3 زیربند دیگر شده است.
در بند نخست از فصل دفاعی و امنیتی، افزایش بودجه بنیه دفاعی در دستور قرار گرفته و با ابلاغ فرمانده معظم کل قوا، این ردیف بودجه به 5 درصد افزایش مییابد. در این بند آمده است: افزایش توان دفاعی در تراز قدرت منطقهای در جهت تأمین منافع و امنیت ملی با تخصیص حداقل 5 درصد بودجه عمومی کشور برای بنیه دفاعی.
بودجه کشور شامل درآمدهای عمومی و اختصاصی دولت میشود و برای امسال و طبق روال سالیانه، 2درصد از درآمدهای عمومی دولت در قالب بودجه سال 94 کل کشور، برای تقویت بنیه دفاعی کشور درنظر گرفته شده است.
اما حالا با ابلاغ سیاستهای کلی برنامه ششم توسعه کشور، از سال آینده، باید حداقل 5درصد از بودجه عمومی کشور که شامل درآمدهای عمومی و اختصاصی دولت میشود، به تقویت بنیه دفاعی کشور اختصاص یابد.
در سال جاری، با توجه به تصویب مجلس و تایید شورای نگهبان، 2درصد از درآمدهای عمومی دولت به تقویت بنیه دفاعی کشور اختصاص یافت که این 2 درصد عددی حدود 4,720 میلیارد تومان برای سال جاری شده است.
اما با احتساب درآمدهای عمومی و خصوصی دولت در سال جاری و لحاظ حداقل 5درصد از سرجمع درآمدهای عمومی و خصوصی دولت (یا همان لفظ بودجه عمومی که در سیاستهای کلی برنامه ششم اطلاق شده است)، این عدد به حدود 13,720 میلیارد تومان افزایش مییابد و این یعنی در سال 95، بودجه تقویت بنیه دفاعی کشور، بیش از 13,720 میلیارد تومان خواهد بود.
رقم امسال بودجه تقویت بنیه دفاعی
2 درصد از درآمد عمومی بودجه 94 |
4,720 میلیارد تومان |
حداقل 5درصد از بودجه عمومی 94 |
13,720 میلیارد تومان |
لازم به ذکر است که پیش بینی ردیف بودجه در لوایح سالانه دولت، به غیر از ردیف بودجه اختصاصی برای دستگاههای مختلف نظامی اعم از ارتش، سپاه و وزارت دفاع است.
موشک سجیل؛ برد 2000 کیلومتر
در یکی از مهمترین بندهای فصل دفاعی و امنیتی (بند 53)، یک زیر بند مهم قرار دارد که تکلیف بخش زیادی از مسیر حرکت توسعه کشور در ابعاد نظامی را روشن میکند. این بند میگوید: توسعه توان موشکی و فناوریها و ظرفیت تولید سلاحها و تجهیزات عمده دفاعی برترساز با توان بازدارندگی و متناسب با انواع تهدیدات.
پس از افزایش بودجه تقویت بنیه دفاعی کشور، در نخستین بند، فرمانده معظم کل قوا موضوع توسعه توان موشکی را لحاظ کردهاند که این موضوع اهمیت توان موشکی و توسعه آن را گوشزد میکند.
در حال حاظر، جمهوری اسلامی ایران با در اختیار داشتن موشکهای متعدد در سه سطح کوتاه برد، میان برد و برد بلند در حوزههای مختلف زمین به زمین، زمین به هوا و هوا به سطح، یکی از قدرتهای بزرگ موشکی در منطقه است که حالا با ابلاغ سیاستهای کلی برنامه پنجساله ششم توسعه کشور، توسعه توان موشکی، در صدر برنامههای دفاعی ایران قرار خواهد گرفت.