روزنامه جام جم در گزارشی ضمن خطرناک خوانده زبان انگلیسی، آموزش آن را یکی از شیوههای ترویج امپریالیسم نژادی خوانده است!
در بخشی از این گزارش روزنامه صداوسیما آمده:
* جیپیبی جرالد پژوهشـــــگر رنگینپوست آمریکایی مقیم کانادست که سالهاست در حوزه آموزش زبانانگلیسی فعالیت دارد نوشته است که شاید در نظر اول، سفیدپوستبودن یعنی داشتن پوستی با رنگ روشن اما در حقیقت، سفیدی، مانند همه دستههای نژادی، ساختاری از قدرت است که از شیوههای نادرست حاصل میشود و کسانی که بهعنوان «سفیدپوستان» طبقهبندی میشوند، محافظان عضویت در باشگاهی هستند که هویت خود را از طریق عضویت در آن باشگاه کسب میکنند.
* یک فرد نمیتواند خود را از غیرسفیدپوست به غیرسفیدپوست تبدیل کند. وعدهای که متخصصان آموزش زبانانگلیسی میدهند این است که افراد میتوانند با فراگیری این زبان، خود را از ستمی که بر غیرسفیدها اعمال میشود، نجات دهند اما این وضعیت ایدهآل درواقع افراد را به سمت تقویت سلسلهمراتب نژادی سوق میدهد.
* به افراد گفته میشود با فراگیری زبانانگلیسی، آنهم در حالت ایدهآل یعنی زبانی بدون «لهجه» یا شیوهای از گفتار که برای شنونده سفیدپوست قابل درک است، شانس نزدیکتر شدن به معیارهای نژاد سفید را خواهند داشت. در این حالت، سفیدپوستبودن یک ایدئولوژی است که به طرد شدن دیگران وابسته است و هیچکس با خواندن انگلیسی نمیتواند واقعا سفیدپوست شود یا سفیدپوست دیده شود، حتی اگر آموزگار معتبر این زبان باشد.
* ما در جهانی زندگی میکنیم که ایدئولوژی «بازار آزاد» آن را کنترل میکند که عمدتا نگران سود و انباشت سرمایه به هر وسیله لازم است. این ایده در مورد بیشتر اشکال تجارت، (نهفقط آموزش زبان) صادق است و نیازی نیست وانمود کنیم آموزش زبان هم بهعنوان یک فعالیت آموزشی و فرهنگی دربرابر نیروهای اقتصادی که همه ما تحت سایه آن زندگی میکنیم، مصون است.
* رسیدن به مرحله «کاهش لهجه» و آموختن «انگلیسیتجاری» بدون انگیزه اقتصادی قوی ممکن نیست. ناامنی روانی حاصل از داشتن لهجه، آن را به کالایی قابلفروش تبدیل میکند. (شما پول خرج میکنید تا یاد بگیرید به آن شیوهای انگلیسی حرف بزنید که انگلیسیهای اصیل و سفیدپوست حرف میزنند.)
* زبانانگلیسی از طریق شبکههای ارتباطی خود به بازتولید بیناذهنی امپریالیسم کمک و با ایجاد همافزایی، عناصر ساختاری و ایدئولوژیکی را در «نظم جدید» جهانی ادغام میکند. این «نظم» از طریق انگلیسی در سطح جهانی و از طریق زبانهای دیگر در ساختارهای سلسلهمراتبی حفظ میشود.
* هر آموزگاری، چه در رشته زبانانگلیسی و چه در رشتهای دیگر، فعالانه وضعیت موجود نژادپرستانه را مختل نکند، ما باید برای یک نبرد طولانی، پیوسته و تکراری آماده باشیم و آن را بپذیریم و شاید ممکن است احساس کنیم این نبرد ارزش تلاش ندارد اما باید بر مفهوم برتری نژاد سفید نور تاباند و آن را از پشت صحنه بیرون کشید. اگر ما واقعا معلم هستیم باید به تعهدمان به مردمی عمل کنیم که مدتها مدعی خدمت به آنها بودهایم اما در واقعیت هرگز توجه و محبتی را که همیشه سزاوار آن بودهاند، تقدیمشان نکردهایم.