روزنامه جام جم: مدارس بینالمللی یکی از مدلهای مختلف مدارس موجود در کشور است که میزبان دانشآموزانی هستند که سالها خارج از کشور بوده و حالا به ایران بازگشتهاند یا مخصوص آن دستهای است که قصد مهاجرت به خارج از کشور را دارند.
۱۰ مدرسه بینالمللی و ۴۸ مدرسه ویژه اتباع خارجی در کشور ما وجود دارد؛ همچنین در شهر تهران نیز ۳مدرسه بینالمللی دختران و پسران فعالیت میکنند. بیشتر دانشآموزانی که در این مدارس تحصیل میکنند، کسانی هستند که چند سالی را خارج از کشور گذرانده و هماکنون به ایران بازگشتهاند یا اتباع سایر کشورها هستند، اما حالا ماجرای تازهای پیش آمده است.
ماجرای شهریه میلیونی مدارس اروپایی در ایران
گویا به تازگی دانشآموزان ایرانی با آزمون و هزینههای هنگفت در این مدارس ثبتنام میشوند. تحصیل در مدارس خارجی در ایران این روزها برای مهاجرت تحصیلی، یکی از روشهای اخذ اقامت کشورهای اروپایی به شمار میرود. کشورهای اروپایی مدارسی با هزینههای هنگفت و شهریه ۵۰۰ میلیونی در ایران دارند. بهگفته مهدی فیاضی، رئیس مرکز امور بینالملل و مدارس خارج از کشور، چند کشور نظیر فرانسه، ترکیه، ایتالیا و آلمان مدارسی در ایران دارند که شهریه آنها چند صد میلیونی است.
دانشآموزان ایرانی برای گرفتن اقامت آن کشور مجبور به تحصیل در این مدارس هستند. فیاضی درباره آزمون جذب دانشآموزان در مدارس ترکیه، اظهار کرد: «خبر داشتیم که بعضی سفارتخانهها ازجمله سفارت ترکیه نسبت به مهاجرفرستی در سنینی که هیچ توجیهی ندارد، اقدام میکنند، ولی مشخصا از این آزمون خبر نداشتیم.» وقتی از او پرسیده شد که آیا میتوانستید جلوی این آزمون را بگیرید؟ ادامه میدهد: «این آزمون را خبر نداشتیم. متأسفانه اقدامات مشابهی در این زمینه وجود دارد.»
فیاضی اضافه میکند: «برای مؤسسات رسمی وابسته به بعضی سفارتخانهها، کارکردهای فرهنگی و اجتماعی تعریف کردند و از ایران مجوز گرفتند و در اقدام متقابل، ما هم در کشور آنها بهدلیل روابط دوستانهای که میخواهیم با هم داشته باشیم، این فعالیتها را داریم.» وی تصریح کرد: «متأسفانه مؤسسه وابسته به سفارت ترکیه در یک اقدام غیرقانونی، غیرمجوزدار و بدون اطلاع ایران، به سرمایه انسانی ما دستاندازی کرده است؛ آن هم در سنینی که شاید بچهها و خانوادهها بیشتر احساسی درباره این سن تصمیم بگیرند تا برآوردهای دقیقتر داشته باشند.»
رئیس مرکز امور بینالملل و مدارس خارج از کشور در واکنش به این پرسش که چه برخوردی با این اقدام ترکیه داشتید؟ گفت: «طبیعتا سخنگوی بین 2 کشور، وزارتخانهها و نمایندگیهای سیاسی آنها یعنی سفارتخانهها هستند؛ نامه اعتراضی از سوی ما تنظیم شده و به وزارت امور خارجه داده شده است؛ این نامه از سوی وزارت امور خارجه به سفارت ترکیه داده شده که قطعا این کار باید کان لم یکن اعلام شده و اینگونه فعالیتها متوقف شود.» فیاضی درباره نحوه اقدام سایر کشورها برای جذب دانشآموز در مدارسشان گفت: «اقدام آنها آزمون نیست بلکه یک اقدام دیگر انجام میدهند که خسارتش هم بیشتر است.
آنها مدارسی دارند که در این مدارس با شهریههای ۲۰۰، ۳۰۰ تا ۵۰۰ میلیون تومانی، ۲۰۰، ۳۰۰ دانشآموز را ثبتنام میکنند و به آنها قول اقامت میدهند یا میگویند درخواست قبلی اقامت شما به شرطی تمدید میشود که شما در مدرسه آلمانی، فرانسوی، ایتالیایی داخل ایران ثبتنام کنید، چون شما میخواهید شهروند ما باشید یا شهروند ما هستید و قصد تمدید اقامت دارید.» او در ادامه افزود: «مهاجرفرستی با هزینه خود خانوادهها و البته هزینههای نجومی انجام میشود، برای تعدادی از دانشآموزان، اقامت در آن کشورها رخ میدهد، اما عموما مجبورند که هزینه کنند؛ یعنی حدودا سالی ۳۰ هزار یورو هزینه کنند.»