خراسان: سرقت دریچههای فاضلاب در نقاط مختلف کشور از تبریز تا اهواز دیده می شود اما به نظر میرسد در تهران این سرقتها بیشتر است تا جایی که شرکت آب و فاضلاب تهران دریچه های سرقت شده در شش ماه اول امسال را با سرقت دریچه ها در سال گذشته برابر اعلام کرده است.
معاون شرکت آب و فاضلاب تهران چند روز پیش در یک نشست خبری به نقل از پیمانکاران گفته است ۸۰ تا ۹۰ درصد ورقهای اجرای پروژه طرح فاضلاب تهران سرقت میشود و نیروی انتظامی نتوانسته علیه سارقان کاری بکند. در این گزارش درباره خطرات سرقت این دریچه ها، قیمت آن ها و راه های جلوگیری از سرقت این دریچه ها نوشته ایم که در ادامه می خوانید.
خطری که مردم را تهدید می کند
بارها و بارها در همین صفحه درباره خطراتی نوشته ایم که سرقت دریچه ها می تواند جان مردم را تهدید کند. در نبود این دریچهها، امکان آسیب و خطر جانی برای عابران وجود دارد. ممکن است در تاریکی یا به دلیل توجه نکردن، عابر یا کودکی به داخل آن ها سقوط کند. نبود و سرقت این دریچه ها برای خودرو ها و موتورها هم خطرناک است و این حفره میتواند موجب تصادفات غیرقابل پیشبینی شود.
قیمت هر دریچه چند؟
اما شاید برای شما هم این سوال به وجود آمده باشد که مگر قیمت هر کدام از این دریچه ها چند است که این گونه مورد توجه سارقان قرار گرفته است؟ به گفته معاون بهرهبرداری شرکت آب و فاضلاب منطقه ۳ تهران طی شش ماه امسال بیش از دو هزار و ۱۰۰ دریچه فلزی در تهران سرقت شده است؛ البته بد نیست بدانید طبق آمار ارائه شده توسط آب و فاضلاب تهران فقط در شهر تهران حدود ۱۵۰ هزار دریچه فاضلاب وجود دارد. برای به دست آوردن قیمت دریچه های چدنی فاضلاب با یکی از سازندگان این دریچه ها تماس گرفتیم.
این سازنده قیمت هر دریچه با قطر 60 سانتی متر را دو میلیون و 800 تا سه میلیون و 800 تومان اعلام کرد. علت فرق یک میلیون تومانی این دریچه ها وزن آن هاست که بین 60 و 70 کیلو متغیر است. با این حال به گفته این سازنده دریچه های فاضلاب، سارقان حداکثر می توانند این دریچه ها را به قیمت ضایعات چدن که هم اکنون کیلویی 10 تا 12 هزار تومان است، بفروشند که 600 تا 700 هزار تومان می شود.
راهی برای جلوگیری از سرقت
قیمت بالای ضایعات و آسان بودن سرقت دریچه های چدنی باعث شده سارقان به آن توجه بیشتری داشته باشند. اما به تازگی یکی از شهروندان اهوازی گفته است با لولادار کردن این دریچه ها می شود جلوی سرقت آن ها را گرفت. با این حال سازنده این دریچه ها این راه حل را هم موثر نمی داند و به خبرنگار ما می گوید: «جلسه ای بین مدیران آب و فاضلاب تهران و شرکت های سازنده دریچه های منهول فاضلاب برای راه های کاهش سرقت دریچه ها برگزار شد که در آن لولا دار کردن این دریچه ها مطرح شد اما به اعتقاد افراد جلسه سارقان بعد از اتمام دریچه هایی که قفل و لولا ندارند، راه سرقت دریچه های قفل و لولا دار را هم پیدا می کنند به این دلیل که ارزش ضایعات چدن روز به روز در حال افزایش است.» او راه حل ارائه شده برای پایان یافتن سرقت دریچه ها را استفاده از دریچه های نانو کامپوزیت که هم استحکام لازم و هم جنس ارزانی دارند، اعلام کرد.