به گزارش تهرانی نیوز،شهردار تهران: جماران تنها یک محله نیست باید در سه سطح جهانی، ملی و محلی به آن نگاه کنیم.
پیروز حناچی، در پاسخ به پرسشی درباره جلسه شورای عالی شهرسازی برای محله جماران گفت: نخست اهمیت جماران را میتوان از سخنان دیگران فهمید مثلا در اتحاد جماهیر شوروی وقتی «ادوارد شواردنادزه» نماینده «گورباچوف» به دیدار امام (ره) آمد، میگفت انتظار داشتم وقتی از ماشین پیاده میشوم به سرسرای عظیم و یک کاخ که در انتهای آن رهبر ایران مستقر است، بروم، اما وارد یک روستا و کوچه محقر شدم و تعجب کردم.
وقتی «فیدل کاسترو»، رهبر کوبا بعد از رحلت حضرت امام به ایران آمده بود به جماران رفت و گفت شما در انتقال این پیام به جهان کوتاهی کردید، مائو این شعار را میداد، اما طور دیگر عمل میکرد، اما آقای خمینی شعار ساده زیستی میداد و عمل میکرد.
وی تصریح کرد: با این نگاه جماران یک محله نیست باید در سه سطح جهانی، ملی و محلی به آن نگاه کنیم. محل زندگی حضرت امام در جماران جزو میراث فرهنگی ماست و باید حریم داشته باشد. در شورای عالی شهرسازی مصوبهای هست که در سال ۱۳۸۰ به استناد به ماده ۱۶۶ برنامه سوم در عمل با ملاحظات محلی محدوده طرحی که قبلا وجود داشت کوچک و این طرح تا حدود زیادی اجرا شد و عدولهایی که از آن شده محدود است.
حناچی ادامه داد: در این محدوده تعدادی پلاک تملک شده است و درگیری محلی وجود ندارد. خیلی از آنها بر اساس ضوابط ساخته شده و معدودی ساخته نشده است و مطمئن هستم هر کاری که با نگاه جهانی، ملی و محلی انجام شود، قابل دفاع است و شورای عالی شهرسازی هم همین تصمیم را خواهد گرفت.
وی افزود: آخرین مصوبه این محله در شورای عالی شهرسازی بوده است و اینکه لزوم بازبینی را در دستور کار دارد، خلاف عرف نیست و در مقیاسهای با اهمیت، شورای شهر نیز وارد میشود. در برخی نقاط این بازبینیها شده یا خود شورا به آن ورود کرده است مثلا در شهر بسطام به خاطر وجود ابنیه فرهنگی شورا قبل از انقلاب ورود کرد.
وی درباره برنامه شهرداری با توجه به بحران ناشی از شیوع ویروس کرونا و مشکلات مالی پیش آمده و کاهش درآمد شهرداری تهران گفت: موضوع شیوع کرونا برای شهرداری تهران دو معنی دارد یکی افزایش هزینه و دوم کاهش درآمد. البته این مشکل همه شهرداریها در اقصی نقط جهان است و بسیاری از درآمدهای عادی شهرداری در حوزههای اقتصادی و فرهنگی و مجموعههای ورزشی که با تجمع افراد به دست میآمد از حیظ انتفاع خارج شده، رعایت فاصله فیزیکی برای ما معنایش استفاده از ظرفیت کمتر با همان ناوگان قبلی است هم اکنون مترو و اتوبوسرانی با ۵۰ درصد ظرفیت کار میکنند و ناوگان تاکسیرانی هم با اختلال مواجه است.
وی افزود: یکی از کارهایی که دولتها در حوزه مدیریت شهری در شرایط کرونایی انجام داده اند حمایت از شهرداریها بوده که در این شرایط اقتصادی از آن بی بهره هستیم.
حناچی درباره کاهش درآمدهای شهرداری گفت: آمار کاهش ۳۰ درصدی درآمدهای شهرداری درست نیست، ۷۰درصد درآمدهای نقدی شهرداری تهران تحقق داشته و در حوزه غیر نقدی، اما معمولا با مشکل تحقق درآمد مواجه ایم. لایحه دو فوریتی در این زمینه ارائه و در شورای شهر تصویب شده، اما بندهایی از آن در دستگاههای نظارتی با مسائلی روبرو شده است که تلاش میکنیم آن را برطرف کنیم.
حناچی گفت: پروندههای فساد و احقاق حقوق شهرداری، بدون سر و صدا در دست پیگیری است، اصراری به جار زدن این موضوع نداریم. حق و حقوق شهرداری و پروندههای آن از سوی بخش حقوقی شهرداری در حال پیگیری است و بسیاری از موارد احقاق حق شده است.
سرنوشت اوراق مشارکت
شهردار تهران درباره اوراق مشارکت افزود: این اوراق به دو بخش تقسیم میشود، بخشی برای سال ۱۳۹۷ است که بانک آینده و بانک توسعه تعاون بانکهای عامل شهرداری بود. ۳۰۰ میلیارد تومان از بانک توسعه تعاون گرفته شد، اما ۹۱۰ میلیارد تومان بانک آینده باقی مانده بود که با همکاری و پیگیری بانک آینده این بخش هم کاملا محقق شد.
وی ادامه داد: بازپرداخت این اوراق هم ۵۰ درصد به عهده دولت و ۵۰ درصد به عهده شهرداری است. از اوراق سال ۱۳۹۷ هم یکهزار و ۵۰۰ میلیارد تومان اعتبار داریم که ۵۰۰ میلیارد تومان متعلق به اتوبوسرانی بوده و یکهزار میلیارد تومان هم برای مترو است که در تکمیل خطوط ۶ و هفت، تکمیل ایستگاهها و تجهیز زیرساختها هزینه میشود.
همچنین بخشهایی از شبکه مترو از جمله بخش اول خط ۱۰ هم از همین منبع به زودی افتتاح میشود.
حناچی در ادامه این نشست خبری در پاسخ به پرسش دیگری در پاسخ به سوال خبرنگاری درباره انتقاد اعضای شورای شهر در باره عملکرد شهردار در هیأت دولت و همچنین عدم حضور و دعوت او در جلسات کابینه گفت: حضور شهردار تهران در دولت مطابق با قانون و آئین نامههای اجرایی هیأت وزیران نیست و شهردار عضو هیات وزیران نیست، سنتی بوده که از زمان دولت سازندگی آغاز شد.
وی با اشاره به اینکه حضور شهردار تهران در دولت در خیلی از موارد مثبت است و کارها مستقیم دنبال میشود، بیان کرد: اوراق مشارکت نتیجه کار شهردار در حاشیه هیأت دولت و پیگیری از رئیس بانک مرکزی و دیگر مسئولان مربوطه بود. چون رئیس مجمع کلانشهرها نیز هستم این سمت ۵۰ میلیون نفر جمعیت را پوشش میدهد و حضور شهردار بسیار تأثیرگذار بوده است.
شهردار تهران ادامه داد: در بسیاری از مواردی که شهرداریها میتوانند تأثیر گذار باشند با حضور شهردار و ارتباطات میتواند حل شود. این موضوع بر عکس هم وجود دارد و برای دولت هم حضور شهردار در هیأت دولت تاثیرگذار است. اما به هر حال شهردار عضو هیأت وزیران نیست و در دولت هشتم و نهم هم و همچنین در دولت قبلتر شهردار حضور نداشته است.
وی گفت: اینکه حضور شهردار تهران چقدر میتواند موثر باشد میتوانیم به سیل ۱۳۹۸، زلزله، سیل خوزستان، حوادث آبان، شرایط کرونا، سقوط هواپیما و ... اشاره کرد که شهرداری مستقیما دخیل بوده است. در عید پارسال به راحتی میتوانست در تهران هم سیل رخ دهد تا جایی که حتی تا آستانه سیل در جنوب شرقی تهران رفتیم، اما با آمادگی که وجود داشت این مشکل حل شد. همه اینها نشان میدهد دولت و شهرداری در کلانشهر نیازمند یکدیگر هستند.
حناچی افزود: شرایط دولت هم شرایط غیر عادی و حادی است و نمیتوان انتظار زیادی داشت. وقتی برای کرونا از صندوق توسعه ملی استقراض میشود یعنی بودجه عمومی کشش نداشته است. ما برای بازسازی بخشهای جدید در مترو و اتوبوسرانی نیز از دولت قول گرفته ایم. اما من ادبیات تند و طلب کارانه را نمیپسندم و فکر میکنم با پیگیری و استمرار میتوان به نتیجه رسید.
همکاری دادستانی برای بازپس گیری املاک شهرداری تهران
شهردار تهران درباره بازپسگیری املاک متعلق به شهرداری گفت: در گزارش اولیه املاک بیش از سه هزار ملک از املاک شهرداری در اختیار غیر است. بخشی از این املاک به استناد ماده ۵۵ قانون شهرداریها در اختیار فضاهای اجتماعی شهر قرار دارد. از سوی دیگر برای واگذاری بسیاری از این املاک که مصوبه شورای شهر را نداشته است یک کمیته سه نفره تشکیل داده ایم متشکل از معاونان مربوطه و رییس املاک شهرداری که تشخیص دهند کدام املاک باید پس گرفته شود.
وی افزود: تاکنون تعداد زیادی از املاک پس گرفته شده و بخشی هم با همکاری دادستانی در حال پیگیری است که البته مقاومتهایی وجود دارد که با کمک دادستانی رفع میشود.
حناچی درباره فروش املاک متعلق به شهرداری از جمله عمارت اقدسیه و ساختمان شماره دو شهرداری تهران بیان کرد: فروش املاک شهرداری بر اساس مزایده انجام میشود در این راستا بخشی از مزایدهها ممکن است متقاضی نداشته باشد و بخشی هم کم متقاضی باشد، اما به هر دلیلی مزایده محل عمل ما در فروش املاک است. ملک اقدسیه هم به مزایده گذاشته شده و متقاضی هم دارد، فرآیند در حال انجام است. ساختمان شماره دو شهرداری (ساختمان روزنامه اطلاعات) هم مشکل دارد پنج دانگ از مالکیت آن روشن شده و یک دانگ باقی مانده هم در حال تعیین تکلیف است تا ۶ دانگ آن در اختیار شهرداری قرار گیرد. اکنون هم این ساختمان در اختیار شهرداری بوده است.
طرح ترافیک در دنیا افزایش یافته است
شهردار تهران گفت: طرح ترافیک تهران را نیمه اسفند داوطلبانه در شورای ترافیک لغو کردیم و بعدها که خواستیم برقرار کنیم در ستاد کرونا مطرح شد و آنها گفتند، چون این کار به دستور ما نبوده در شورای ترافیک میتوانید انجام دهید.
پیروز حناچی گفت: شورای ترافیک در تهران با ریاست شهردار تشکیل میشود و این موضوع نیز در شورا مطرح و مقرر شد که این کار انجام شود. چون دوستان (استاندار تهران) مصاحبه کرده بود به احترام ایشان یک هفته اجرای طرح ترافیک را به تعویق انداختیم. در حال حاضر نیز به دلیل افزایش مبتلایان به کرونا گزارشی ارائه شد که لغو طرح ترافیک باعث افزایش سفرهای غیر ضروری شهر تهران میشود. ما در شهرداری تقاضای سفر را سفارش نمیدهیم، مدیریت میکنیم، تقاضای سفر در جای دیگر شکل میگیرد.
وی ادامه داد: در ستاد ملی مقابله با کرونا مطرح شد که چند گزینه مطرح بود که یکی دورکاری کارمندان تا ۵۰ درصد بود که قبلا تا ۳۰ درصد وجود داشت و این طرح موافقت نشد و مقرر بود که اگر این طرح تصویب نشد طرح ترافیک یک هفته لغو و مطالعات انجام شود.
مطالعات نشان میدهد که طرح ترافیک در دنیا نه تنها لغو نشده بلکه افزایش یافته و در کنار آن مسیرهای دوچرخه هم افزایش داشته و این توصیه سازمان جهانی بهداشت WHO هم بوده است.
حناچی درباره تسهیلات رایگان طرح ترافیک به کادر درمان کرونا، بیان کرد: در حال حاضر که تا آخر هفته محدودیتی وجود ندارد. در مورد پزشکان و پرستاران بودجه خاصی اختصاص نیافته است، بلکه سهمیهای در نظر گرفته میشود که با تأیید وزارت بهداشت به آنها تعلق پیدا میکند.
شهردار تهران درباره کارت بلیت مترو خبرنگاران گفت: اگر خبرنگاران طرح ترافیک ازما نخواهند به همه کارت بلیت مجانی میدهیم. در صورتی که انجمن روزنامه نگاران هم تقاضا کند مثبت برخورد میکنیم.
۵۰۰ دستگاه اتوبوس در حال بازسازی
حناچی در پاسخ به سوال خبرنگاری درباره بودجه اختصاص یافته به ناوگان حمل و نقل شهری از سوی ستاد کرونا گفت: برای بازسازی ۵۰۰ دستگاه اعتبارات گرفته شده و قراردادهای آن در حال امضاست. بازسازی اتوبوسها انجام میشود و اتوبوسها تقریبا نو میشود، ۵۰۰ دستگاه در دستور کار است که با اعتبارات ستاد کرونا انجام میشود.
پیگیر حادثه پاکبانان هستیم
وی درباره حادثهای که برای کارگران شهرداری در سیدخندان افتاد، گفت: بعضی از کسانی که این اتفاق برایشان افتاده است بیمه هستند و مسائل آنها پیگیری میشود. در موارد دیگر هم پیگیریهای لازم انجام خواهد شد همان طور که میدانید طبق بخشنامه، نظافت در بزرگراه به وسیله افراد نباید انجام شود با این حال مورد اخیر در حال پیگیر است و گزارش آن که اعلام شود تصمیم میگیریم.
بازنگری بخشهایی از طرح تفصیلی در دستور کار
حناچی درباره بازنگری در ضوابط طرح تفصیلی بیان کرد: این موضوع در دستور کار است، اما قرار نیست همه بخشهای طرح تفصیلی بازنگری شود، طرح یک بار تهیه شده و ضوابط آن روی پورتال شهرداری بارگذاری شده، اما بخشهایی که تغییر لازم دارند، باید بازبینی شود. طرحهای موضوعی و موضعی در این زمینه در شورای عالی معماری و شهرسازی مطرح شده و بیش از ۲۰۰ طرح در دست بررسی است.
شهردار تهران درباره خط آسمان تهران بیان کرد: خط آسمان هم بخشی از ضوابط طرح تفصیلی است، اما زمانی که آشفتگی بصری در حوزههای مختلف وجود دارد تا رسیدن به شرایط ایدهآل فاصله زیاد است، اما باید به سمت انتظامبخشی حرکت کنیم. این موضوع در کوتاه مدت ممکن نیست چرا که همه مالکان همزمان با هم بازسازی انجام نمیدهند بنابراین رسیدن به خط آسمان زمانبر است.
دستورالعمل رنگ آمیزی شهر به زودی ابلاغ میشود
حناچی در پاسخ به سوال خبرنگاری در این باره که چه اقداماتی در مورد رنگ آمیزی در شهر شده است؟ گفت: ایده رنگ آمیزی شهری به عنوان یک ایده تجربه شده مطرح شد، ضوابط آن توسط سازمان زیباسازی تهیه شده و در حال پیگیری هستیم. اگر از شما سوال کنند تهران چه رنگی است؟ میگویید خاکستری، چون از رنگ در شهر استفاده نشده است و شهرهای آلوده دنیا معمولا به همین سمت میروند.
وی ادامه داد: خیلی از فضاهای شهری میتوانند رنگی باشند. مانند تونلها، دیوارها و عناصری که دارای ریتم هستند حتی تونلهای مترو. بخشی از تبلیغات تاثیرگذار در شهرها به سمت تونلهای مترو رفته و شهرداری تهران هم در حال تعقیب این موضوع است.
حناچی با اشاره به توصیه دین اسلام به استفاده از رنگ بیان کرد: میتوانیم از رنگ به ویژه رنگهای شاد که در آموزههای دینی هم توصیه شده است، استفاده کنیم. رنگهایی داریم که مکروه است و رنگهایی که توصیه شده است. به هر حال سازمان زیباسازی مأمور پیگیری شده است و دستورالعمل به زودی ارسال میشود.
شهردار تهران درباره مشکل پلههای برقی گفت: پلههای برقی بعد از تحریم دچار اخلال شده، یک بخش درون سازمانی داریم که در حال تحقیق هستیم و به زودی مشکل حل میشود.
دولت به تهاتر تمایل ندارد
شهردار تهران درباره بدهیهای دولت به شهرداری گفت: این موضوع از چند جهت پیگیری میشود. مواردی که دولت به موجب آن به شهرداری بدهکار میشود یکی در بخش کمیسیون ماده ۱۰۰ دستگاههای دولتی است، موضوع بعدی در بخش حمل و نقل از جمله بلیتها و امور زیرساختی سرمایهگذاری بوده و در نهایت مواردی است که از سوی وزارت دارایی تایید میشود که در این زمینه طبق قانون بودجه امکان تهاتر وجود دارد، اما دولت تمایلی به این موضوع ندارد. با این حال در این زمینه پنجهزار میلیارد تومان تهاتر شده است.
او افزود: در بخش بلیتها هم معمولا روزهای آخر سال سازمان برنامه و بودجه بعد از خالی شدن خزانه کمکهایی به شهرداری میکند. همچنین امتیازاتی هم از محل صرفهجویی در مصرف سوخت به شهرداری داده میشود که از سال گذشته شروع شده و روند صعودی داشته و به خوبی پیش میرود و اگر بدهیهایی که از سال گذشته باقی مانده است محاسبه شود، رقم قابل توجهی خواهد شد.
درباره بدهیهای دولت در بخش کمیسیون ماده ۱۰۰ هم هر زمان که نقل و انتقالی صورت گیرد یا در بودجه مشخص شده باشد قابل تعقیب خواهد بود.
حناچی درباره اعتبارات کرونایی برای شهرداری تهران هم گفت: در این زمینه آنچه به شهرداری تعلق میگیرد در بخش بازسازی اتوبوسها خواهد بود که حدود ۲۴۰ میلیون برای بازسازی ۵۰۰ دستگاه اتوبوس است.