خبرگزاری ایلنا: استاندار تهران گفت: میانگین افراد بهبودیافته کرونا در تهران از میانگین کشوری بالاتر و میانگین مرگ و میر هم نسبت به میانگین کشوری پایینتر است.
«انوشیروان محسنی بندپی» استاندار تهران به تشریح اقدامات استان تهران در مقابله با بیماری کرونا پرداخت و گفت: استان تهران هم به لحاظ تراکم جمعیت و هم به لحاظ شلوغی ویژگیهای خاصی دارد. ۴۷۰ هزار واحد صنفی در این استان قرار دارد و ۲۹۰ هزار کارمند استانی و ۱۹۰ هزار کارمند ملی داریم. این آمار به غیر از افرادی است که در شرکتها و.. فعالیت میکنند. استان تهران قبل از شیوع کرونا پایینترین میزان ثبتنام را در سامانه سیب داشته است و در حالی که میانگین آمار کشوری بیش از ۵۰ درصد بود، در استان تهران این آمار کمتر از ده درصد بود. حتی به لحاظ امکانات بهداشتی و درمانی شاخصها نیز از متوسط کشوری پایینتر بود.
وی ادامه داد: با شیوع بیماری کرونا و تشکیل ستاد مدیریت مبارزه و مقابله با کرونا ما چندین کار را در همان ابتدای شیوع و اوایل اسفندماه در دستور کار قرار دادیم، اول اینکه با توجه به اینکه چند دانشگاه علوم پزشکی در استان تهران است، به منظور وحدت فرماندهی، یک فرمانده عملیات میدانی در نظر گرفتیم و دکتر زالی عهدهدار این مسئولیت شد.
استاندار تهران خاطرنشان کرد: همچنین ارائهدهندگان خدمات بهداشتی و درمانی ملزم به تبعیت از ستاد مقابله با کرونا و دکتر زالی بودند و تمام مصوبات آن در ستادهای استانی قابل اجرا بود. اصناف همکاری بسیار خوبی با ما داشتند و ناجا و پلیس تهران بزرگ با تمام قوا در کنار ما بود و در بعد نظارتی بسیار تلاش کرد. بیمارستانهای غیردانشگاههای علوم پزشکی مانند تامین اجتماعی ارتش و دانشگاه علوم پزشکی سپاه نیز در زیر چتر فرمانده عملیات مقابله با کرونا قرار گرفتند.
محسنیبندپی خاطرنشان کرد: سپاه در همه ابعاد همکاری بسیار ارزشمندی داشت. همچنین ارتش در مدت کمتر از ۴۸ ساعت ظرفت ۲ هزار تختهای نقاهتگاهی را در محل دائمی نمایشگاهها ایجاد کرد، البته احتیاجی هم به این تختها نشد، اما برای اینکه عملیات روانی را حفظ کنیم، این اقدامات انجام شد. همچنین بلافاصله در دوم اسفندماه ۷۵۰۰ تخت عادی دولتی و ۲۵۰۰ تخت ویژه ایجاد کردیم.
اطمینان کاذب به مردم ندادیم
وی با بیان اینکه در روزهای اول بیمارستانها به دستگاههای اکسیژنساز نیاز داشتند، گفت: دستگاههای اکسیژنساز و ونتیلاتور برای بیمارستانها لازم بود و ۱۶ فرماندار شرایطی را فراهم کردند که با رعایت قانون و مقررات و تنظیم تفاهمنامه با دیوان محاسبات و بازرسی استان تهران حدود ۱۸۰ میلیارد تومان اعتبار در اختیار دانشگاهها قرار دادیم و این موضوع خیلی کمک کرد تا دانشگاهها اقلام و دستگاههای لازم بیمارستانی را مهیا کنند. راهبردی را در استان توانستیم جا بیاندازیم، البته بعضا این طور اعلام میشد که استان تهران سختگیری میکند، اما یکی از مهمترین راهبردهای ما حفظ حساسیتها بود. ما همیشه هشدار میدادیم که این بیماری و ویروس درمان مشخص و واکسن ندارد، بنابراین باید در چرخه انتقال بیولوژیک ویروس قطع ارتباط ایجاد کنیم و ویروس از فردی به فرد دیگر منتقل نشود. در همین راستا نیز حفظ حساسیتها را در دستور کار قرار دادیم و اطمینان کاذب به مردم ندادیم.
استاندار تهران خاطرنشان کرد: همیشه در اپیدمیهای واگیردار توصیههای اخلاقی نمیتواند کارساز باشد، بنابراین باید به مردم واقعیتهای موجود انتقال داده شود تا مردم بین مرگ و زندگی یکی را انتخاب کنند. قطع به یقین زمانی که مردم بدانند این بیماری جان آنها را در معرض تهدید قرار داده است، همکاری میکنند و تلاش ما پرهیز از عادیسازی بود و هر زمانی که ستاد ملی تصمیمی میگرفت، ما نقدهای خودمان را به آنها انتقال میدادیم. در بحث گشایش پارکها فشار آوردیم تا جایی که امکان دارد متوقف شود یا در بحث طرح فاصلهگذاری اجتماعی تلاش کردیم تا در تهران این طرح تمدید شود و در تهران فعالیتها با یک هفته تاخیر انجام شد. همچنین درباره جمعآوری معتادان متجاهر علیرغم اینکه بعضا گفتند، این کار نباید انجام شود، اما ما آنها را متقاعد کردیم هرچند دیر شده بود، اما سرانجام جمعآوری معتادان متجاهر را انجام دادیم.
تهران در فاصلهگذاری اجتماعی رتبه خوبی ندارد
محسنیبندپی با اشاره به عدم اجرای طرح ترافیک در تهران گفت: درباره اجرای طرح ترافیک در تهران با وجود اینکه مصوبه بود، از ۲۶ اردیبهشت طرح دوباره در تهران اجرا شود، اما خواهش کردیم که این موضوع به بعد از تعطیلات عید سعید فطر موکول شود و بعد از تعطیلات نیز دیدیم با وجود اینکه اجباری شدن استفاده از ماسک در مترو تعداد مسافران از ۳۰۰ تا ۴۰۰ هزار نفر به ۸۰۰ هزار نفر در روز رسید، از همین رو باز خواهش کردیم تا لغو طرح ترافیک تمدید شود و از آقای شهردار خواستیم در کلانشهر تهران بحث اجرای طرح ترافیک به تعویق بیفتد و شهردار نیز لطف کرد و پذیرفت.
وی با بیان اینکه در مدیریت بیماری کرونا پرستاران و پزشکان و تمامی کادر درمان در بیمارستانها کار بسیار ارزشمندی انجام دادند، ادامه داد: در تهران میانگین افراد بهبودیافته از میانگین کشوری بالاست، و همچنین میانگین مرگ و میر هم در تهران نسبت به میانگین کشوری پایینتر است که نشان دهنده این است، در ارائه پروتکلهای درمانی، پزشکی و پیراپزشکی به موقع ورود پیدا کردیم، البته با تمام این موارد باید بپذیریم که در فاصلهگذاری اجتماعی رتبه خوبی نداریم. البته این موضوع به معنی این نیست که مردم همکاری لازم را نداشتند، بلکه به دلیل این است که شرایط به گونهای بود که نمیتوانستیم، فاصلهگذاری کشوری را اجرا کنیم. میانگین کشور در اجرای فاصلهگذاری اجتماعی بیش از ۸۲ درصد است، اما در استان تهران ۵۷ درصد است. البته این موضوع به دلیل وضعیت تهران اجتنابناپذیر است، چرا که اگر در کشور ۵۰ نفر در کیلومتر مربع زندگی میکنند، در تهران به طور مثال هزار نفر در کیلومتر مربع زندگی میکنند.
هیچ بیمار کرونایی پشت درهای بیمارستان به دلیل کمبود جا نماند
استاندار تهران با تاکید براینکه هیچ بیمار کرونایی پشت درهای بیمارستان به دلیل کمبود جا نماند، خاطرنشان کرد: در مرکز نگهداری سالمندان و معلولان کمتوان در کهریزک هم هیات مدیره این مرکز و دانشگاه علوم پزشکی تهران اقدامات بسیار مناسبی را انجام دادند، از میان ۱۴۷۵ سالمند و معلول که در این مرکز نگهداری میشوند و بیماری زمینهای دارند، تنها ۲۷ نفر به دلیل بیماری کرونا جان خود را از دست دادند. در انگلستان بیش از ۳۵ درصد در مراکز سالمندان موارد فوت به دلیل کرونا گزارش شده است. در آمریکا نیز سالمندان را اصلا به بیمارستان نمیبردند. در کشور ما ظرفیت و کارآمدی نظام سلامت در بحث عدالت در سلامت و پروتکلهای درمانی به خوبی جا افتاده است. وزارت بهداشت نیز با توجه به اینکه تهران شرایط خاص و ویژهای دارد، همیشه به ما کمک میکرد و پیشنهادات ما را میپذیرفت و آنها را به صورت مصوبه ملی میکرد تا ما بتوانیم تولیت خود را در استان ادامه دهیم.
محسنیبندپی درباره همراهی مردم با پروتکلهای وزارت بهداشت در راستای کاهش شیوع بیماری کرونا گفت: همکاری مردم با دولت بسیار ارزشمند بود به ویژه در روزهای تعطیلات نوروز و روز طبیعت که از مردم خواسته شد تا در خانه بمانند و همه این موضوع را رعایت کردند و این نشان دهنده این است که نگاه عمیق و بینش ارزشمند مردم بر این بوده است که همکاری لازم را با دولت داشته باشند و از همین رو پای کار آمدند. در اصناف نیز به شدت همکاری دیده میشد و گاهی اوقات که برخی از اصناف باز بودند، مردم خودشان رعایت کرده و مشتری آنها نمیشدند. بسیاری از کارگاهها و محیطهای کارگری دست به دست هم دادند تا شیوع بیماری کاهش پیدا کند. در حقیقت همه آن عوامل و اقداماتی که دولت و مسئولان انجام دادند، بدون همراهی مردم امکانپذیر نبود. در همه مسائل اجتماعی و بهداشتی مردم نقش بسیار مهمی دارند.
فروشگاهها پر از اقلام مواد غذایی و بهداشتی مورد نیاز مردم است
وی ادامه داد: مردم در رعایت بهداشت فردی، بهداشت محیط و بهداشت عمومی همکاری لازم را داشتند، ما اعلام کردیم، حتی اگر مردم نمیتوانند، در مترو ماسک ۲ هزار تومانی تهیه کنند از یک پارچه کتان به عنوان ماسک استفاده کنند و آنها نیز ابتکارات خوبی به خرج دادند و این نشان دهنده همکاری مردم است و ما قدردان آنها هستیم. بسیاری از کشورها مانند انگلیس ایمنی گلهای را در پیش گرفتند و اجازه دادند، همه بیمار شوند، چرا که وقتی ۷۰ درصد مردم مبتلا شده و آنتیبادی در افراد افزایش پیدا کرد، خود به خود سالمسازی ایجاد میشود که البته بعد هم از این روش پشیمان شدند، اما مشخص بود که مردم همکاری لازم را نداشتند، اما در ایران مردم همکاری میکردند.
استاندار تهران درباره تامین مایحتاج ضروری مردم در استان تهران تصریح کرد: وقتی اعلام کردیم مردم به اندازه نیاز مایحتاج خود را خریداری کنند، مردم نیز رعایت کردند و هنوز هم فروشگاههای ما پر از اقلام مواد غذایی و بهداشتی مورد نیاز مردم است، اما در کشورهای پیشرفته شاهد غارت فروشگاهها توسط مردم بودیم. در ایران حتی تولیدکنندگان هم همراهی لازم را داشتند، به گونهای که تولید ماسک در استان تهران قبل از بیماری کرونا ۳۷ هزار عدد در روز بود، اما در دوران کرونا تولید ماسک سه لایه روزانه به ۳۷۰ هزار عدد رسید و در کارگاههای تولیدی نیز روزانه ۴۵۰ هزار ماسک تولید میشود. همچنین مواد ضدعفونی کننده در گذشته به میزان ۶۰۰ هزار لیتر در روز تولید میشد و در حال حاضر روزانه ۲۸۰۰ لیتر تولید میشود که اینها نشاندهنده کمک و همدلی همه اقشار اعم از مردم و مسئولان است. ۲۵ دستگاه استانی عضو ستاد مقابله با کرونا بودند که هیچ زمانی نبود که این مدیران و مسئولان در جلسات غیبت داشته باشند.
محسنیبندپی درباره کمکهای مومنانه در استان تهران گفت: کمکهای مومنانه در استان تهران در چند بخش انجام شد؛ یک بخش توسط سپاه حضرت محمدرسولالله(ص) در شهر تهران و سپاه حضرت سیدالشهداء (ع) در شهرستانهای استان تهران انجام شد. در شهرستانها هدفگذاری توزیع ۲۵۰ هزار پرس غذا بود و در تهران نیز توزیع ۴۵۰ هزار پرس غذا را در دستور کار قرار دادیم. بنیاد مستضعفان کمکهای نقدی را در اختیار بهزیستی و کمیته امداد قرار داد. همچنین دفتر آستان قدس رضوی در استان تهران نیز اقدامات خیرانهای را انجام دادند. همچنین فرمانداران به کمک خیرین و افراد نیکوکار شرایط مناسبی را فراهم کردند، اما به لحاظ سیاستگذاری درخصوص معیشت افراد و حفظ اشتغال موجود باید برنامهریزیهایی داشته باشیم، چرا که این شرایط حوزههای اقتصادی قوی در استان را دچار مشکل کرده است.
وی ادامه داد: در شورای هماهنگی نهادهای انقلابی با حضور خیرین و سازمانهای مردم نهاد تلاش میکنیم تا اقداماتمان را در این زمینه هوشمند کنیم و افرادی که نیازمند کمک هستند به طور کامل شناسایی شوند، چراکه یک سری افراد تحت پوشش نهادهای حمایتی هستند، اما یک سری از افراد تحت پوشش هیچ نهاد و خیریهای نیستند و این شرایط برای آنها فراهم نشده بود. این افراد را شناسایی میکنیم تا در ادامه این ظرفیت را در استان ایجاد کنیم تا یک نفر از چند نهاد کمک دریافت نکند و یک بانک جامع از نیازمندان تهران تهیه کنیم تا کمکها به صورت هوشمند به افراد ارائه شود و شناسنامهای برای این افراد تهیه کنیم و نیازهای آنها را احصاء کرده و تلاش میکنیم تا این نیازها را برطرف کنیم.