روزنامه ایران: با نزدیک شدن به انتخابات ریاست جمهوری امریکا بازهم شبکههای اجتماعی در کانون توجه قرار گرفته اند چراکه این پلتفرمها اکنون در سراسر جهان بیش از 3.5میلیارد کاربر دارند و بهدلیل همین محبوبیت، میتوانند در انتخابات یک کشور نقشی سرنوشت ساز داشته باشند.
این پلتفرمها میتوانند همچون یک تیغ دولبه عمل کنند یعنی یا نقش اطلاع رسان داشته باشند یا اینکه با انتشار اخبار جعلی و... شرایط را به نفع یک گروه خاص تغییر دهند؛ به همین دلیل این موضوع بسیاری را برآن داشت تا شبکههای اجتماعی را متقاعد کنند که مانع هرگونه تبلیغات سیاسی روی پلتفرمهای خود شوند. البته هرچند برخی کمپانیهای فناوری به این خواسته پاسخ مثبت دادند ولی فیسبوک از این موضوع سرباز زد.
مخالفت با توئیتر و گوگل
«مـــــارک زاکربـــــرگ»، بنیانگذار فیسبوک که در ابتدای هرسال در وبلاگ خود با کاربران ارتباط میگیرد در پست خود از خودداری این کمپانی از حذف تبلیغات سیاسی روی پلتفرمهای خود یعنی فیسبوک و اینستاگرام خبر داد و اعلام کرد: ما بر خلاف گوگل یا توئیتر، تبلیغات سیاسی را بر پلتفرم خود ممنوع نمیکنیم اما برای رضایت کاربران ترتیبی اتخاذ کردهایم که آنها بتوانند بر مشاهده چنین تبلیغاتی روی فیسبوک و اینستاگرام کنترل داشته باشند.
وی ادامه داد: فیسبوک متهم شده است که به بهانه آزادی بیان، تبلیغات سیاسی حاوی دروغ را حذف نمیکند ولی ما معتقدیم که یک شرکت خصوصی نباید هیچ خبر یا موضوع سیاسی را سانسور کند و بهدلیل همین اعتقادمان هرگز زیر بار این موضوع نخواهیم رفت.
بنیانگذار فیسبوک با بیان اینکه محدود کردن و مسدودسازی تبلیغات سیاسی را در برنامه ندارد، یادآور شد: ما با گوگل که در ماه نوامبر 2019 میلادی از موافقت با مسدودسازی تبلیغات سیاسی خبر داد، موافق نیستیم و نمیخواهیم کاربرانمان را مجبور به انجام کاری کنیم یا موضوعی را از دسترس آنها دور نگاه داریم. ازسوی دیگر نگاه فیسبوک به تبلیغات سیاسی یک تضاد آشکار با توئیتر دارد چراکه این پلتفرم در اکتبر سال گذشته هرگونه تبلیغات سیاسی روی این پلتفرم را ممنوع اعلام کرد.
گفتنی است که جک دورسی مدیرعامل توئیتر در توئیتی دراین باره اعلام کرد ما معتقدیم پیامهای سیاسی هرگز نباید خرید و فروش شوند بلکه همه مردم خود باید جدا از تبلیغات به بینش سیاسی درست دست پیدا کنند به همین دلیل هم تبلیغات سیاسی را بر پلتفرم خود حذف میکنیم.
زاکربرگ البته فرصت را غنیمت شمرد و خواستار قانونگذاریهایی جدیتر برای تبلیغات سیاسی بر همه پلتفرمهای آنلاین شد. زاکربرگ افزود: ما معتقدیم که تصمیمات درباره تبلیغات سیاسی نباید توسط کمپانیهای خصوصی گرفته شود به همین دلیل هم جدا از تلاشهای خود بر این موضوع تأکید داریم که باید قانونگذاریهایی به طور مشخص برای این صنعت انجام شود. ما حاضریم علاوه بر امریکا با تصمیم سازان در اتحادیه اروپا و سایر نقاط جهان نیز برای این قانونگذاری مشخص همکاری داشته باشیم چراکه معتقدیم هرچه زودتر فیسبوک و سایر کمپانیها قوانینی مشخص در این زمینه داشته باشند، بهتر است.
«راب لترن» مدیر محصولات فیسبوک نیز در یک پست وبلاگی نوشت: در غیاب قانونگذاریهای مشخص، فیسبوک و سایر کمپانیها مجبورند برحسب سیاستهای خود طرحهایی ارائه دهند. ما معتقدیم مردم باید از همه چیز آگاه شده و حق انتخاب داشته باشند.به هرحال مردم پس از دیدن تبلیغات، قطعاً درباره آن بحث و گفتوگو میکنند بنابراین ما نمیخواهیم این فرصت را از کسانی که علاقهمند به دنیای سیاست هستند بگیریم.
در این راستا برخلاف گوگل هرگز پروسه مسدودسازی را مد نظر قرار ندادهایم و درمقابل، به کاربران هر دو پلتفرم خود حق انتخاب میدهیم. کاربران میتوانند با کمک ابزار جدید ما بر حسب سلیقه و علاقه خود اجازه نمایش تبلیغات را بدهند یا اینکه مانع آن شوند. وی در ادامه در این پست وبلاگی نوشته است: درحالی که ما اجازه تبلیغات سیاسی را بر پلتفرمهای خود میدهیم اما درعین حال سیاستمداران اجازه ندارند روی شبکههای اجتماعی ما به طور مستقیم از خواستههایشان سخن بگویند و بر رأی مردم تأثیرگذار باشند.
چالش 2020 زاکربرگ
گفتنی است «مارک زاکربرگ» بنیانگذار فیسبوک که در ابتدای هرسال یک چالش جدید شخصی را تعیین کرده و تلاش میکند تا پایان آن سال در این زمینه فعالیت کند در ابتدای سال 2020 میلادی یک خبر عجیب را عنوان کرد. بعد از یک سال سخت برای فیسبوک که این میلیاردر دنیای فناوری پشت سر گذاشت و حتی مجبور به پرداخت جریمه 5میلیارد دلاری در نتیجه رسوایی ماجرای کمبریج آنالیتیکا شد از هیجانش برای ایجاد یک پلتفرم اجتماعی خصوصی در آینده بهعنوان چالش سال جدید خود خبر داد. البته این پلتفرم فعلاً در حد ایده است و زاکربرگ هیچ توضیح اضافهای در این زمینه نداد.
ابزار کنترلی جدید فیس بوک
اما ابزار ویژه فیسبوک برای کنترل تبلیغات سیاسی روی پلتفرمهای زیرمجموعهاش چیست و چه ویژگیهایی دارد؟ به گفته بنیانگذار فیس بوک، این ابزار ویژه فیسبوک در سه ماهه نخست سال 2020 میلادی در امریکا آغاز به کار میکند و در فاز بعدی در سایر نقاط جهان اجرا خواهد شد.
«مارک زاکربرگ» افزود: فیسبوک علاوه بر بالاتر بردن سطح شفافیت این پلتفرم، این ابزار کنترل جدید را در اختیار کاربران خود قرار خواهد داد که به کاربران اجازه میدهد دیدن تبلیغات سیاسی را متوقف کنند حتی اگر نامشان در لیست مخاطبان آن شرکت تبلیغاتی خاص دیده شود. ازسوی دیگر حتی میتوانند با کمک این ابزار، تبلیغات سیاسی مورد نظر را به انتخاب خود ببینند حتی اگر نام آنها در لیست وجود نداشته باشد.
بهعنوان مثال اگر یک کاندیدا بهدلیل اینکه گمان میکند علاقهای به پیوستن به این کمپین ندارید، شما را از دیدن تبلیغات مربوط به جمعآوری کمکهای مالی مشخصی منع کند ولی چنانچه علاقهمند باشید که باز هم این تبلیغات را ببینید میتوانید با وجود عدم علاقه آنان، با کمک ابزار ما به این گروه بپیوندید.
بنیانگذار فیسبوک همچنین یادآور شد: ما اجازه نمیدهیم تبلیغات بیبرنامه روی پلتفرمهایمان ارائه شود. طبق قوانین فیسبوک در حال حاضر کسانی که میخواهند تبلیغات روی فیسبوک انجام دهند باید طبق قوانین پلتفرمهای ما آدرس خود در امریکا، شماره تلفن، ایمیل تجاری خود و همچنین وب سایت تجاریشان را ارائه دهند و اگر این قوانین رعایت نشود هرگونه تبلیغی روی این پلتفرم مسدود میشود چراکه احتمال میدهیم چنین تبلیغاتی حریم خصوصی کاربرانمان را هدف گرفته باشد.ما میخواهیم از مردم و حریم خصوصی و اطلاعات آنها حفاظت کنیم. زاکربرگ افزود: ما پیش از این نیز در موارد مخرب دیگر موفق عمل کردهایم و موفق شده ایم از انتشار سخنان تنفرآمیز، محتوای مخرب، کودک آزاری و... بر پلتفرمهای اینستاگرام و فیسبوک جلوگیری کنیم.