تهرانی نیوز - پايگاه اطلاع رسانی تهرانی نيوز

[نسخه مخصوص چاپ ]

SHAHRDARINEWS.COM


دست دوستی مان را به سمت دولت‌هاو ملت‌هایی که اعتقاد به همکاری در فضایی انسانی دارند دراز می کنیم
تاريخ خبر: شنبه، 30 آذر 1392 ساعت: 00:18

به گزارش شهرداری نیوز ،شهردار تهران در مراسم آغاز به کار رسمی اجلاس بخش غرب آسیا و خاورمیانه سازمان شهرهای متحد و حکومت های محلی ضمن قدردانی از میهمان نوازی شهرداری قونیه گفت: خداوند بزرگ را سپاسگزارم که به من توفیق داد در همایشی که با هدف توسعه همکاری‌های منطقه‌ای میان شهرها در شهر دوست داشتنی قونیه و در جوار آرامگاه سلطان اندیشه و سخن جناب مولانا جلال‌الدین محمد بلخی برگزار می شود ، شرکت نمایم.

رییس بخش غرب آسیا و خاورمیانه مجمع شهرداران جهان ادامه داد: گزاف نیست اگر بگویم بین جایگاه شهرهای منطقه ما و شخصیت مولانا، نوعی همانندی وجود دارد . به واقع شهرهای منطقه ای که هم اكنون اجلاس آن را برگزار می کنیم ؛ از کهن‌ترین و بزرگ‌ترین کانون‌های فرهنگ و تمدن بشری بوده‌اند .

قالیباف ادامه داد : مولانا خود به بسیاری از این شهرها متعلق بوده و از هریک خوشه‌ای برچیده و از عارفان و عالمان این شهرها درس آموخته و به میراث مشترک ملت‌های این حوزه فرهنگی و تمدنی بدل شده است . جلال‌الدین در بلخ زاده شد.

در نیشابور به دیدار عطار نایل آمد، به سمرقند و بخارا رفت، در بغداد از سهروردی-عارفی از زنجان- درس گرفت، به زیارت مکه مشرف شد، در حلب و دمشق اقامت گزید و در این شهر از ابن‌عربی درس آموخت و سرانجام در قونیه رحل اقامت افکند.

به گفته شهردار تهران او در این شهر به محضر شمس تبریزی و نجم‌الدین رازی از ری - تهران کنونی – رسید . مولانا آن گاه با کوله باری از معرفت که از شهرهای بزرگ و انسان‌های فرهیخته آموخته بود ؛ ده‌ها عارف و صوفی و ادیب را درس آموخت.

رییس بخش غرب آسیا و خاورمیانه سازمان شهرهای متحد و حکومت های محلی گفت: اینک مولانا در قونیه و هر یک از آن بزرگان در گوشه ای از خاور میانه و غرب آسیا آرمیده‌اند . هر یک از این شهرها اکنون در جغرافیای سیاسی جداگانه‌ای قرار گرفته ، اما همه در یک حوزه فرهنگی و تمدنی واقع هستند . هزاران غير فارس ، قرائت و حفظ اشعار فارسی مولانا را فضیلت می‌شمرند و یا در تلاشند از طریق برگردان آثار وی ، با مضامین اشعار و عقاید بلند وی آشنا شوند . همین که پرفروش‌ترین کتاب آمریکا در سال های اخیر کتاب ارزشمند مثنوی معنوی مولانا بوده است؛ شاهد محکم و زنده‌ای بر این ادعاست.

شهردار تهران تصریح کرد : من نیز همانند بسیاری از شما اعتقاد عمیق دارم که جهان امروز بیش از هر زمان دیگری تشنه و نیازمند افکار، اندیشه‌های عرفانی، پندها و اندرزهای اجتماعی و اخلاقی مولاناست . امروزه این علاقمندی همه جانبه را به خوبی می‌توان در استقبال روزافزون جهانیان از دیدگاه‌های مولانا بازشناسی کرد و عطر افکار بلند مولوی را از سراسر جهان استشمام نمود.

وی خاطرنشان ساخت : دقت نظر و هوشیاری مثال زدنی در تصویرگری همه شئون زندگی عامه مردم ، نشان از ریزبینی و نکته سنجی و تفکر اجتماعی خاص مولانا دارد. مولانایی که از بلخ درخشید و برای همیشه روح بزرگ و متلاطم وی درحد فاصل شرق و غرب در شهر قونیه آرمید . عارف اجتماعی بی نظیری که همواره خواهان ثبات، صلح و آرامش بود . به روان پاك او درود می فرستیم.

قالیباف در بخش دیگری از سخنانش افزود : به تناسب رشد شهرنشینی و گسترش قلمرو و دامنۀ تاثیرگذاری شهرها در ابعاد جغرافیایی، اقتصادی، اجتماعی و سیاسی، چالش‌های پیش روی رهبران و مدیران شهری نیز بیشتر و پیچیده‌تر می‌شود و مقولۀ "حکمرانی شهری" اهمیت و جایگاه بالاتر و تعیین‌کننده‌تری پیدا می‌کند.

 

شهردار تهران تصریح کرد : انتظار می‌رود رهبران و مدیران شهری همزمان با فکر کردن و برنامه‌ریزی برای پاسخ گویی به نیازهای شدیداً فزایندۀ شهروندان و تأمین زیرساخت‌ها، خدمات و تسهیلات مورد نیاز شهرهایشان، در عرصه‌های محلی، ملی، منطقه‌ای و بین‌المللی نیز با هدف تأمین منافع شهروندان و شهرهایشان و نیز برای تحقق صلح و توسعۀ پایدار جهانی تلاش نمایند.

وی ادامه داد : امروز ما در منطقه نیز با شرایط بحرانی و فجایع انسانی زیادی روبرو هستیم که متأسفانه تحت تأثیر سیاست‌های غلط برخی از قدرت‌های منطقه‌ای و دخالت و زیاده خواهی قدرت‌های سلطه‌گر غربی به ویژه تنش‌آفرینی ، تجاوزات و جنایات رژیم اشغالگر فلسطین ، دامنه و شدت آن‌ها توسعه پیدا کرده است. نگرانی‌های جدی برای شهروندان به ویژه اقشار آسیب‌پذیر شهري مانند زنان و کودکان در سطح منطقه وجود دارد. از سوی دیگر میراث تمدنی اسلام و شهرهای اسلامی در معرض خطر و نابودی است و باید تلاش‌های زیادی برای صیانت از این میراث مادی و معنوی به عمل آید.

شهردار تهران با بیان اینکه چالش های مشترک زیادی میان همه کلان شهرهای جهان به ویژه در کشورهای در حال توسعه وجود دارد که اشتراک مساعی و همفکری و همکاری میان مدیران شهری و مقامات محلی را ضروری ساخته است ، گفت : به عقیده من رشد شهرنشینی و توسعه شهری کنترل نشده و پیامد های مخرب ناشی از آن در ابعاد مختلف ، منشأ اغلب آنهاست .

نایب رییس مجمع شهرداران جهان گفت : در حالی که چالش ها و دغدغه های مهمی نیز در سطح ملی، منطقه‌ای و جهانی وجود دارد که نیازمند ورود فعالانه و صرف منابع، انرژی و زمان از سوی مدیران شهری و محلی است. چالش هایی همچون فقر، قحطی، گرسنگی و فقدان امنیت غذایی، جنگ‌ها، تجاوزات، منازعات و کشمکش‌های میان دولت‌ها، اقوام و قبایل، تخریب محیط زیست و تغییرات اقلیمی و آب و هوایی، تهدیدها و آسیب‌های فرهنگی، اقتصادی ، اجتماعی و سیاسی ناشی از فرآیند‌های جهانی شدن و جهانی سازی.

شهردار تهران تاکید کرد : از سوی دیگر با درک ضرورت‌ها و زمینه‌های ظهور و توسعه روابط بین‌الملل و دیپلماسی شهری، در زمینه‌هایی مانند تغییر روابط دولت – ملت و برتری دیدگاه تمرکز‌زدایی بر تمرکز‌گرایی در صحنه‌های قدرت و روابط بین‌الملل ، ورود بازیگران جدید در روابط بین‌الملل و دیپلماسی و کاهش نقش بلامنازع دولت‌های ملی ، شهری شدن ، جهانی شدن ، اطلاعاتی شدن و شبکه‌ای شدن جوامع و کمرنگ شدن مرزهای جغرافیایی میان کشورها و نهایتاً بروز شهرهای جهانی و جهان شهرها، تحرک و نقش‌آفرینی مدیران و رهبران محلی و شهری در عرصۀ بین‌المللی نه تنها یک ضرورت است ، بلکه می‌بایست به عنوان یک خواسته و انتظار به جا از سوی دولت‌ها به عنوان بازیگران اصلی عرصۀ بین‌الملل و نیز شهروندان جهان، مورد تأکید قرار گیرد.

به گفته قالیباف بر این اساس در هر راهبرد و راهکار مؤثری برای توسعۀ پایدار شهری ، به ویژه دستیابی به رونق و توسعۀ اقتصادی شهرها، ارتباط و همکاری میان مدیران شهری و محلی در سطح منطقه‌ای و بین‌المللی ، یکی از ضروری‌ترین عوامل است.

شهردار تهران تصریح کرد : مديريت شهري با درک این آرمان‌ها وخواسته‌های شهروندان و شرایط جهانی شدن ، در تلاش است از یک نهاد خدماتی به یک نهاد پویای فرهنگی و اجتماعی تبدیل شود و در این مسیر برنامه‌ریزی‌های متعددی را جهت تقویت هویت ملی و نقش آفرینی در فضای جهانی انجام داده است و با ابتکار عمل از جمله در مواردی به پیشرفت‌های قابل توجهی نایل گردیده است .

وی رویکرد گفتمانی به نظام برنامه‌ریزی توسعه شهری (فراتر از برنامه‌های متداول توسعه شهری)، مدیریت محله‌ای (رویکرد محله محوری)، پیوست اجتماعی پروژه‌ های محرك توسعه‌ای، بهبود اقتصاد فرهنگ و کاربست پژوهش‌ها و دانش‌افزایی در نظام مدیریت شهری را از جمله این پیشرفت ها دانست .

نایب رییس مجمع شهرداران جهان افزود: تأکید من به تبادل نظر پیرامون آمادگی دولت‌های محلی برای پیشگیری و مقابله با بحران‌های احتمالی ناشی از مخاطرات محیطی و انسانی است . خوشبختانه تجربیات مفید تهران در این زمینه می‌تواند مبنای بحث کارشناسی ارزشمندی میان اعضای این تشکل باشد .

قالیباف گفت : تهران ، آیندۀ خود را در تعامل مثبت ، سازنده و اثربخش با شهرهای UCLG-MEWA تعریف می‌کند. به همین منظور اینجانب بر همگرایی شهرهای آسیایی در قالب مجمع شهرداران آسیایی كه در سال 2008 پایه گذاری شد و UCLG-MEWA تاكید می نمایم و معتقدم بهترین شیوه برای موفقیت و کاهش چالش‌ها، همکاری‌های منطقه‌ای است. از این رو توسعه همکاری‌های منطقه‌ای در دستور کار ما قرار دارد و در این زمینه ، برگزاری نشست های علمی – تخصصی مشترک با هدف تبادل تجربیات و پژوهش های مشترک در پروژه های شهری ، اساس رویکرد ما را تشکیل می دهد. شهردار تهران افزود : مادر این مسیر دست دوستی خود را به طرف تمامی شهرها ، دولت‌ها وملت‌هایی که اعتقاد به همکاری در فضایی انسانی، دوستانه، عادلانه و به دور از تمامیت‌خواهی و یکجانبه‌گرایی دارند ، دراز می‌کنیم و دوستی و همکاری با آن ها را ارج می‌نهیم.

وی تصریح کرد : برای این اجلاس نتایج و دستاوردهای خوبی را آرزو می‌كنم و بار دیگر از حسن استقبال و میهمان نوازی گرم وصمیمانه دوستان و برادران عزیزم در كشور تركیه به ویژه شهرداران محترم آنكارا، استانبول و قونیه صمیمانه قدردانی می نمایم.