فارس: جوانانی که از کشورهای مختلف غربی تحت عنوان «جهاد» فریب گروه تروریستی تکفیری «داعش» را خورده و به آن ملحق شدهاند، هم اکنون از کرده خود بسیار پشمیانند، چراکه فعالیت آنها در صفوف داعش به کارهای خدماتی و رُفت و روب میگذرد و راهی برای بازگشت به کشورهایشان نیز ندارند، چون با انتقام داعش یعنی مرگ مواجه میشوند.
بیش از 3 هزار اروپایی و آمریکایی برای پیوستن به داعش خانه و خانواده خود را ترک کردند. شماری از این جوانان در مسیر پیوستن به صفوف این گروه تروریستی تکفیری بازداشت و به کشورهایشان عودت داده شدند، مشابه آنچه که درباره 3 دختر جوان آمریکایی از ایالت کلورادو رخ داد.
این 3 دختر جوان با سرقت 2 هزار دلار از خانوادههایشان به ترکیه سفر کرده بودند، اما توسط دستگاههای امنیتی ترکیه دستگیر و با آمریکا باز گردانده شدند.
اما سرنوشت جوانان اروپایی و آمریکایی که به صفوف داعش ملحق میشوند، چیست؟ چه سرنوشتی در انتظار آنهاست که پس از مدتی آنها ابراز پشیمانی کرده و خواهان بازگشت به خانه میشوند؟
بسیاری از جوانان اروپایی که به داعش ملحق شدهاند، در نامههایی که برای خانوادههای خود نوشته و آنها را از وضعیتاشان مطلع ساختهاند، نوشتهاند که «وظیفه آنها پس از پیوستن به داعش شستن ظرفها و توزیع غذا و در موارد بسیار مهم و نادر تمیز کردن سلاح تروریستهای دیگر و انتقال اجساد از جبهههای درگیری به پشت خط بوده و با از راه رسیدن زمستان اوضاع در مناطق تحت تصرف داعش بدلیل اینکه اغلب این مناطق در محاصره ارتش سوریه یا عراق است و آنها برای تامین مایحتاج و نیازهای اساسی خود مجبور هستند، از راههای صعب العبور و سخت عبور کنند که تردد در آنها طی فصل سرما بسیار سخت و حتی کشنده است.
این جوانان درباره هرچه در پیوستن خود به صفوف داعش اختلاف نظر داشته باشند، در یک جمله با هم مشترک و متفق القول هستند، اینکه «باید به خانه بازگردند».
آنها از اینکه میخواهند به خط مقدم نبرد اعزام شوند، اما از جنگ چیزی نمیدانند و اینکه فرزندانی در سوریه و عراق به دنیا آوردهاند که طی بازگشت به کشورهایشان نمیتوانند، آنها را با خود به همراه بیاورند و یا تابعیت کشورهایشان را برای آنها بدست آورند، بسیار نگران هستند.
این درحالی است که برخی از آنها حتی واداشته میشوند تا دستشوییها را بشویند. کسانی که هریک از آنها دردانه خانوادههای خود بودند. اما این تمام آن چیزی نیست که این جوانان را به بازگشت از جبهههای نبرد وادار میسازد و آنها را از داعش روی گردان میکند، نبود اینترنت که بتوانند به واسطه آن گوشهای همراه «آی پد» خود را راه اندازی کنند و عدم امکان شنیدن آخرین آلبومهای خوانندگان غربی از دیگر دلایل روی گردانی جوانان غربی و آمریکایی از داعش است. به گونهای که یکی از این جوانان در نامهای به خانواده خود دلیل بازگشت خود را عدم امکان شنیدن آخرین آلبوم «تایلر سویوت»،خواننده غربی بیان کرده است.
اما نبود رفاه و آسایش تنها دلیل روی گردانی جوانان غربی از داعش نیست، بلکه «خشونت» و به عبارتی «وحشی گری» حاکم بر داعش به ویژه در قبال زنان، حتی زنانی که تحت عنوان «جهاد نکاح» به این گروه ملحق میشوند، یکی دیگر از دلایل فرار عناصر داعش بخصوص زنان از صفوف این جماعت میشود.
بسیاری از این زنان وادار به ازدواج با سرکردگان گروههای تروریستی و یا عناصر داعش میشوند، برخی نیز وادار به بودن در کنار مردان مختلف میشوند، کسانی که با اقبال مواجه باشند و در دام جهاد نکاح نیفتند، در نیروی به اصطلاح پلیس زن داعش در قبال دریافت ماهیانه 200 دلار و پس از دیدن آموزشهای نظامی لازم از جمله حمل سلاح استخدام میشوند.
زنانی که موفق به فرار از صفوف داعش شدهاند، داستانهای بسیاری از تعامل وحشیانه و بسیار خشونت آمیز عناصر این گروه با زنان نقل میکنند، به گونهای که در موارد بسیاری این زنان به دلیل خشونت جنسی راهی بیمارستانها شدهاند.
پاییز سال جاری بود که یکی از همین جوانان اروپایی در تماس با خانوادهاش تاکید کرده بود، وی به همراه دوستانش که 30 نفر هستند، به فکر فرار از صفوف داعش هستند، اما از بازگشت به کشور و احتمال بازداشت و دستگیری توسط دستگاههای امنیتی بیم دارند.
این تنها بیم و هراس جوانان اروپایی پیوسته به صفوف داعش نیست، بلکه خطر مستقیم از سوی داعش متوجه آنهاست، چون آنان به خوبی میدانند، در صورت هرگونه اقدام به فرار با خطر انتقام داعش مواجه میشوند.
اواخر دسامبر گذشته بود که داعش 100 جوان غربی را که تلاش داشتند، از شهر رقه فرار کنند، اعدام کرد و روزی نمیگذرد که این گروه تعدادی از عناصر خود را به خاطر فرار اعدام نکند و خبر آن در رسانهها منتشر نشود.
گسترش پدیده فرار در میان عناصر داعش، این گروه را واداشته تا تیمهایی را برای پیگرد عناصری که از حضور در میدانهای نبرد فرار میکنند و یا خواهان فرار از صفوف گروه هستند، تشکیل دهد. همچنین یکی از گزارشها تاکید میکند که داعش اقدام به تشکیل تیمهایی تحت عنوان نگهبانان مرزی کرده تا مانع فرار عناصر خویش از رقه و یا مناطق تحت تصرفش به خاک ترکیه کند.
همین گزارشها تاکید میکنند که داعش طی یکی از عملیاتهایش در شهر رقه 400 نفر از عناصر خویش را بازداشت کرد که در سر موعد مشخص شده توسط این گروه در پایگاههای نظامی خود حضور نیافته بودند.
این گونه است که این جوانان پس از پیوستن به صفوف داعش درمییابند، وضعیت آنها هر قدر هم در جوامعاشان اسفبار و نامناسب باشد، از آنچه در داعش با آن مواجه میشوند، بسیار بهتر است، به همین دلیل کارشناسان و صاحبنظران از دولتهای غربی میخواهند تا با «پدیده داعش» نه به عنوان یک «پدیده جنایی» بلکه یک «پدیده روانی» تعامل کنند.