تهرانی نیوز - پايگاه اطلاع رسانی تهرانی نيوز

[نسخه مخصوص چاپ ]

SHAHRDARINEWS.COM


استحصال راهکارهای ارتقا کیفیت ساخت و ساز در بافت های فرسوده شهر تهران
تاريخ خبر: سه شنبه، 23 خرداد 1396 ساعت: 14:03

به گزارش گروه عمران شهری تهرانی نیوز؛رئیس مرکز مطالعات و برنامه ریزی شهر تهران ازاتمام پروژه مطالعاتی " آسیب شناسی کیفیت ساخت و ساز در بافت های فرسوده شهر تهران و راهکارهای ارتقای آن" خبر داد .

 

 بابک نگاهداری در پایان جلسه بررسي پروژه خاتمه يافته «آسيب شناسي كيفيت ساخت و ساز در بافت فرسوده شهر تهران و ارائه راهكار براي ارتقاء آن گفت : بالا بودن تراکم جمعيتی در شهر تهران به ویژه در محدوده محلات فرسوده و همچنین وجود مشکلات محیطی ـ کالبدي، عملکردي، ترافيکي و محیط زيستي، سبب شده است که این محدوده ها از شهر به یکی از آسیب پذیرترین محدوده ها در شهر تهران بدل شوند. از سویی دیگر تمرکز بر افزایش تعداد ساخت و سازها در این محلات در قالب سیاست های تشویقی مدیریت شهری، نه تنها سبب بهبود وضعیت کیفیت سکونت در این نواحی از شهر نگردیده، بلکه با کاهش چشمگیر کیفیت ساخت و ساز، سبب کاهش کیفیت ایمنی بافت و همچنین کیفیت زندگی نیز گردیده است.

وی عنوان کرد : مشکل کیفیت پایین ساخت و ساز در کشور و بطور ویژه در بافت فرسوده باعث شده است در سالهای اخیر نهادهای متولی تلاش خود را بر استفاده از ابزارهای قانونی برای ارتقاء کیفیت ساخت و ساز متمرکز کنند. اما تاکنون و در عمل این اقدامات نتوانسته تاثیر قابل ملاحظه ای در بهبود کیفیت ساخت و ساز داشته باشد.

نگاهداری تصریح کرد : گذر از روند فعلی به روند مطلوب نیازمند آسیب شناسی مبتنی بر واقعیات از تمامی مراحل فرایند ساخت و ساز به همراه کنشگران دخیل در فرآیند ساخت و ساز دارد. .رئیس مرکز مطالعات خاطر نشان کرد : در طرح مطالعاتی که به منظور آسیب شناسی کیفیت ساخت و ساز در بافت های فرسوده تعریف و انجام شد، بناها و ساختمان های در حال ساخت محلات بافت فرسوده مناطق 14 و 17 به عنوان دو منطقه نمونه، مورد ارزیابی کیفیت قرار گرفتند.

وی افزود : در طراحی مدل ارزیابی مدیریتی ساخت و ساز در بافت فرسوده از راهنمایPMBOK شامل حوزه‌های دانش و گروه‌های فرایندی استفاده شد. فراهم آوردن چارچوب جامع برای ارزیابی، به روز بودن، قابلیت استفاده برای اغلب پروژه‌ها و نگاه فرایند محور از مهمترین دلایل انتخاب این استاندارد به شمار می‌روند. ضمن اینکه این استاندارد شناخته شده‌ترین استاندارد بین‌المللی در زمینه مدیریت پروژه محسوب می‌شود.

نگاهداری گفت : در این پروژه کیفیت ساخت و ساز در بافت فرسوده شهر تهران در 5 گروه فرآیندی آغازین، برنامه ریزی، اجرا، نظارت و کنترل و اختتام مورد ارزیابی قرار گرفت. حوزه دانشی مدیریت پروژه از جمله مدیریت محدوده، منابع اجرایی، زمان، منابع مالی، کیفیت، منابع انسانی، ارتباطات، ریسک، تدارکات، ذی نفعان، HSE ویکپارچگی مورد بررسی قرار گرفت، برای این حوزه‌های دانش، 42 معیارو 66 زیرمعیارتدوینشده است.درزمینه نحوه امتیازدهی نیزازمدلPEM الگوبرداری شدهاست،دراینراستابرای هریک اززیرمعیارهایکبرگه ارزیابی (Assessment Sheet)طراحی شدهاست.

وی اضافه کرد : در حوزه فرآیندی پروژه ها در آغاز پروژه ها با امتیاز 47 درصد عملکرد بهتری نسبت به دیگر گروه های فرایندی داشتند، در این میان حوزه نظارت و کنترل با امتیاز 36 درصد عملکردی پایین تری نسبت به بقیه گروه ها داشت. در حوزه های دانش مدیریت یکپارچگی، منابع اجرایی و محدوده به ترتیب با 49، 47 و 46 درصد بالاترین امتیاز را کسب کردند، مدیریت HSE، ارتباطات و کیفیت به ترتیب با 14، 24 و 31 امتیاز کمترین امتیاز را کسب کردند.

گفتنی است : براساس این آسیب شناسی ریشه‌یابی از چالش‌ها و مسائل کیفیت ساخت و ساز در حوزه‌های محیطی، حقوقی، اقتصادی، اجرایی، مدیریتی، و فرهنگی و اجتماعی صورت گرفت و برنامه راهبردی به همراه راهکارهای لازم جهت ارتقاء کیفیت ساخت و ساز در بافت فرسوده شهر تهران به همراه برنامه زمانی و نهاد متولی ارائه شد. اولویت بندی از برنامه های اقدام برای ارتقای کیفیت ساخت و ساز در بافت فرسوده شهر تهران صورت گرفت و در این مطالعه برای اثرگذاری بیشتر اقدامات شهرداری تهران در زمینه ارتقاء کیفیت ساخت و ساز،راهنمایارتقای کیفیت فرآیند ساخت‌و‌ساز در بافت فرسوده شهر تهران بهمراه برنامه پیاده سازی نظام کنترل و نظارت در سطح سازمانی و اجرائی تدوین شده است.