به گزارش شهرداری نیوز، شهردار تهران گفت: توسعه اجتماعی باید از بطن و درون جامعه آغاز شود و شروع آن نیز نیازمند فرهنگ سازی است. پرچم فرهنگ سازی نیز برای توسعه اجتماعی باید در دست خانم ها باشد.
محمد باقر قالیباف طی سخنانی در مراسم افتتاحیه نخستین همایش مسئولیت اجتماعی بنگاه های اقتصاد که در محل سالن همایش های بین المللی برج میلاد تهران برگزار شد، تصریح کرد: اگر کشور بخواهد در مسیر پیشرفت قرار گرفته و بر چالش های مختلف - خصوصا چالش های اقتصادی - فائق بیاید این کار از دست دولت بر نمی آید ولو آنکه دولت پول هنگفتی نیز در اختیار داشته باشد، چرا که پول خرج کردن مهم تر از پول درآوردن است.
وی تصریح کرد: البته در این زمینه فرد و دولت خاصی را مد نظر نداریم چرا که فضای حاکم بر مدیریت و نوع نگاه به سیستم این مشکل را دارد و حتی این روش مدیریتی در شهرداری به عنوان یک نهاد عمومی غیر دولتی نیز وجود دارد. مشکلات اقتصادی ما هم برای دو - سه ساله اخیر نیست بلکه ما از قبل از انقلاب دچار این چالش بودیم و امروز هم کارنامه اقتصادی قابل دفاعی نداریم.
شهردار تهران تاکید کرد: براساس فرهنگ اسلامی و قرآنی خودمان بر این باور هستیم که ثروت و پول داشتن امر نکوهیده ای نیست اما پول دوستی نکوهیده است.
قالیباف ادامه داد: وقتی مالک اشتر از امام علی (ع) حکم می گیرد، امیرالمومنین (ع) می فرمایند باید آنجا را آبادی کنی و برای این آبادی راه دیگری جز ثروتمندی مردم نیست چرا که با ثروتمندی افراد است که آن سرزمین آباد می شود.
وی در بخش دیگری از سخنان خود عنوان داشت: زندگی یک کل یکپارچه است و عرصه های اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، سیاسی، مادیات و معنویات دارد از این رو نباید تنها از یک منظر به زندگی نگاه کرد.
شهردار تهران تصریح کرد: باید باورمان شود که کار، شغل و ثروت نبوده و تنها فلسفه کار نیز درآمد نیست بلکه کار به ما هو کار، جوهره زندگی انسان ها است و اگر کار نباشد، انسان حیات ندارد. بسیاری از آسیب های اجتماعی از جایی شروع می شود که کار، فعالیت و تحرک وجود ندارد. هچنین در سیستم های اداری از جایی دچار بحران می شویم که فکر کنیم باید برای کسب درآمد دنبال شغل برویم و عمر خود را به حقوق انتهای ماه بفروشیم.
قالیباف تصریح کرد: تجربه نشان می دهد اگر امورات را به صورت واقعی به دست مردم بسپاریم و در مرحله اول چوب لای چرخ آن ها نگذاریم و در صورت امکان به آن ها کمک کنیم، امورات ما پیش خواهد رفت.
وی با بیان اینکه عرصه سخت دوران دفاع مقدس را مردم اداره کردند، تصریح کرد: ما در مشهد اصلا وضعیت سبز و قرمز را تجربه نمی کردیم اما وقتی تلویزیون را روشن می کردیم صحنه های بستان، سوسنگرد و بمباران های اهواز و دزفول را نشان می داد. آن زمانی که توفیق حضور در جبهه را داشتم نظامی نبودم اما مگر می توانستیم سر کلاس درس بنشینیم و فیزیک و مکانیک و جبر بخوانیم؟ به همین جهت بلیط قطار گرفتیم و راهی جبهه شدیم.
شهردار تهران عنوان داشت: آن موقع بستر برای حضور مردم در یک عرصه پیچیده ای به نام حوزه نظامی برای جوان 17 ساله فراهم شده بود تا بدون هیچ تجربه ای کارش را شروع کند، همچنانکه ده ها هزار نفر مثل من اینگونه جبهه رفتند و در کمترین زمان ممکن توانستند افراد موثر برای اداره جنگ شوند. اما آیا امروز در حوزه اقتصاد که بزرگ ترین چالش ما است نیز این بستر در کشور ما برای چنین حضوری فراهم است؟
قالیباف خاطرنشان کرد: امروز یک اقتصاد به نام اقتصاد دولتی داریم که تکلیف آن روشن است و معلوم است که نمی تواند کارساز باشد. اقتصاد خصوصی به معنای سرمایه داری نیز به ده ها دلیل در کشور ما قابل موفقیت نیست چرا که در این زمینه اقتصاد دولتی رفتارهای متناقضی را با اقتصاد خصوصی می کند. در کنار این موضوع آن بخشی که اقتصاد خصوصی کار خود را با سرمایه داری و توسعه ثروت صرف دنبال می کند، ما را به جایی نخواهد رساند.
وی با بیان اینکه در اقتصاد خصوصی اگر عده ای به دنبال ثروت اندوزی و انباشت سرمایه بروند، وضعیت پیش نمی رود، گفت: در فرهنگ قرآنی خداوند به ما توصیه کرده است که کمک را به صورت قرض الحسنه پرداخت کنیم، پس معلوم است فرهنگ کار با فرهنگ تنبل پروری متفاوت است.
قالیباف تاکید کرد: جایی که ما را به موفقیت می رساند، اقتصاد مردمی است تا زندگی را یک کل یکپارچه ببیند و همه با هم این کار را انجام دهیم. راهی جز این برای پیشرفت کشور نداریم که مردم را در این بستر قرار دهیم تا به صورت جدی در این حرکت حضور داشته باشند.
شهردار تهران در ادامه یادآور شد: بسیاری از بنگاه های بزرگ دنیا کار خود را از اقدامات کوچک آغاز کرده اند و امروز هم مسئولیت اجتماعی خود را به درستی برای معلولان، نیازمندان، درمان، آموزش، تربیت کادر، ایجاد اشتغال و... ایفا می کنند.
وی افزود: ما در شهرداری تهران اول وعده می دهیم که برای این مسئولیت اجتماعی خودمان چوب لای چرخ فعالان این عرصه نگذاریم و در کنار آن تا جایی که در توان داریم، در این زمینه کمک کنیم.
قالیباف در بخش دیگری از سخنان خود با تاکید بر ضرورت توجه به توسعه اجتماعی، تصریح کرد: کشور پیش از نیاز به توسعه اقتصادی، فرهنگی و سیاسی نیازمند توسعه اجتماعی است. در این میان همیشه حرف از توسعه اقتصادی، سیاسی و فرهنگی زده ایم اما توسعه اجتماعی سخن نگفتیم.
شهرداری تهران تاکید کرد: این توسعه اجتماعی باید از بطن و درون جامعه آغاز شود و شروع آن نیز نیازمند فرهنگ سازی است؛ پرچم فرهنگ سازی برای توسعه اجتماعی باید در دست خانم ها باشد.
وی ادامه داد: این رویکرد اجتماعی در شهرداری تهران منوط به دیروز و امروز نیست بلکه اولین صحبت من در دی ماه سال 84 و در ارایه نخستین برنامه مدون به شورای شهر این بود که ما در شهرداری تهران دارای یک رویکرد اجتماعی هستیم و در حوزه ساختار خودمان هم تلاش می کنیم تا شهرداری را از یک سازمان خدماتی به یک نهاد اجتماعی تبدیل کنیم.
قالیباف تصریح کرد: در آنجا تاکید داشتم که آغاز کارها با فعالیت های اجتماعی و فرهنگی اثر سوء دارد چرا که اول باید کارهای خدماتی را به خوبی انجام دهیم و زباله مردم را به درستی جمع کنیم تا سپس بتوانیم فعالیت های فرهنگی را انجام دهیم. همچنانکه بسیاری از شهرهای دنیا زیر ساخت های درستی داشته و مدیریت یکپارچه شهری دارند و سپس به کارهای فرهنگی و اجتماعی می پردازند.
شهردار تهران گفت: به همین جهت سعی کردیم با اولویت اول توقعات مردم را در حوزه کارهای خدماتی در حد توان برطرف کنیم تا مردم بدانند از آن کار کم نمی گذاریم؛ البته ما حتما نتوانسته ایم در حد شان مردم شهر کار کنیم اما حرف ما این است که نسبت به گذشته یک گام به جلو برداشتیم و سپس به حوزه های فرهنگی اجتماعی پرداختیم.
وی از شکل گیری شورایاری ها و سرای محلات به عنوان زیر ساخت های محلی برای فعالیت های اجتماعی یاد کرد و عنوان داشت: امروز شهر کاملا آماده یک حرکت اجتماعی در عرصه های مختلف برای حل مشکلات است تا این را به عنوان یک الگو برای بقیه شهرهای کشور قرار دهیم و امیدوارانه پیش رویم.
قالیباف خاطر نشان ساخت: ما در شهر و کشور خود با مشکلاتی روبرو هستیم اما مشکل لاینحلی وجود ندارد و باید با کمک مردم دست به دست هم دهیم. این مشارکت هم باید یک مشارکت معنی دار و دو طرفه باشد تا بتوانیم با آگاهی بخشی به حقوق خود آشنا شویم و به تبع آن به وظایف خود نیز آشنایی پیدا کنیم تا مشارکت معنی دار اتفاق بیفتد و اعتماد سازی برقرار شود.
شهردار تهران تصریح کرد: جامعه ای که به اعتماد به عنوان بزرگ ترین سرمایه خودش دست پیدا کرد، به پیشرفت و زندگی توام با آسایش، آرامش و معنویت خواهد رسید.
وی همچنین خطاب به بنگاه های اقتصادی دارای مسئولیت اجتماعی، تصریح کرد: شما امروز دغدغه دیگران را نیز در کنار دغدغه خودتان دارید و ایثارگری می کنید به گونه ای که حاضر هستید وقت، عمر، سلامتی و در نهایت مال خود را برای کمک به دیگر همنوعان صرف کنید.