تسنیم: مدیرعامل آب منطقهای تهران گفت: با افزایش ۲.۳ درصدی مصرف آب تهران و کاهش منابع آبی استان، سناریوی نوبتبندی روی میز آب و فاضلاب است اما در فصل گرما با برنامهریزیهایی که انجام شده امیدواریم سراغ این برنامه نرویم.
خسرو ارتقایی در نشستی خبری اظهار داشت: امسال نسبت به سالهای گذشته با گرمای زودرس مواجه شدهایم به طوری که دمای تهران از نیمه دوم اردیبهشتماه افزایش چشمگیری داشته و دما در محل سدها متوسط بین 3 تا 4 درجه افزایش داشته است.
وی افزود: هماکنون در سد امیرکبیر دما 25 درجه سانتیگراد است در حالی که سال گذشته 21.5 درجه سانتیگراد بوده و به ترتیب دما در سدهای لتیان، لار، طالقان و ماملو 28 درجه سانتیگراد، 19.5 درجه سانتیگراد، 24.4 درجه سانتیگراد و 30 درجه سانتیگراد است که نسبت به سال گذشته افزایش چند درجهای در مکان هر سد داشتهایم.
مدیرعامل آب منطقهای تهران با بیان اینکه افزایش دما، افزایش مصرف را نیز به دنبال دارد، اذعان داشت: در ابتدای فصل گرما 2 تا 2.5 درصد مصرف آب در شهر تهران نسبت به مدت مشابه سال گذشته افزایش داشته و روز گذشته نیز 2.3 درصد افزایش مصرف نسبت به همین روز در سال گذشته در تهران داشتهایم.
ارتقایی افزود: میزان مصرف روزانه شهر تهران 36.3 مترمکعب در ثانیه است که این به معنای این است که در هر لحظه 4 برابر دِبی لحظهای رودخانه کرج در تهران آب مصرف میشود.
وی تصریح کرد: هماکنون کمی بیش از 40 درصد آب تهران از چاهها و کمتر از60 درصد از سدها تأمین میشود.
این مقام مسئول با اشاره به اینکه دومین سال پیاپی خشکسالی در استان تهران را پشت سر میگذاریم گفت: میزان بارندگیها در این استان از ابتدای سال آبی جدید تا روز گذشته 243 میلیمتر بوده در حالی که میزان بارندگی در مدت مشابه سال قبل از آن 271 میلیمتر بوده و متوسط میزان بارندگی در 46 سال گذشته استان تهران 334 میلیمتر بوده که نشان میدهد 11 درصد نسبت به سال گذشته و 27 درصد نسبت به درازمدت در سال آبی جاری کاهش بارندگی داریم.
مدیرعامل آب منطقهای تهران در خصوص میزان فعلی ذخیره آب در 5 سد تأمین آب شرب تهران گفت: هماکنون در سد امیرکبیر 140 میلیون مترمکعب آب وجود دارد در حالی که این رقم در سال گذشته در همین روز 181 میلیون مترمکعب بود؛ در سد لتیان هماکنون 68 میلیون مترمکعب پشت سد ذخیره شده در حالی که این رقم در روز مشابه سال گذشته 66 میلیون مترمکعب بود؛ در سد لار هماکنون 73 میلیون مترمکعب آب پشت سد ذخیره شده در حالی که این رقم همین موقع در سال گذشته 128 میلیون مترمکعب بود؛ در سد طالقان هماکنون 209 میلیون مترمکعب آب وجود دارد در حالی که این رقم در روز مشابه سال گذشته 258 میلیون مترمکعب بود و در سد ماملو در حال حاضر 104 میلیون مترمکعب آب ذخیره شده در حالی که این رقم در سال گذشته همین موقع 125 میلیون مترمکعب بود و در مجموع هماکنون در سدهای استان تهران 594 میلیون مترمکعب آب ذخیره شده وجود دارد در حالی که در همین موقع در سال گذشته 759 میلیون مترمکعب آب پشت سدهای تهران ذخیره شده بود.
ارتقایی با بیان اینکه میزان آبهای استان نیز 20 درصد نسبت به سال گذشته کاهش داشته گفت: از محل سدها 18 درصد کمتر توانستیم آب شرب تأمین کنیم و میزان کمتری نیز نسبت به قبل به کشاورزی آب بدهیم.
وی افزود: با انجام اقداماتی از پاییز سال قبل برای تأمین مطلوب آب تابستان سالجاری برنامهریزی کردیم و اقدام به انتقال آب از سد لار به سد لتیان کردیم به طوری که هماکنون سد لتیان در وضعیت مطلوبتری نسبت به دیگر سدهای استان از نظر منابع آبی قرار دارد.
مدیرعامل آب منطقهای تهران در صورتی که مشکلات خشکسالی برای سومین سال متوالی از ابتدای مهرماه امسال ادامه داشته باشد و بارندگی کم باشد در نیمهدوم سال نیز با مشکل در تأمین آب مواجه خواهیم شد.
ارتقایی تصریح کرد: در سالهای نرمال یک میلیارد و 50 میلیون مترمکعب آب مورد نیاز استان تهران 300 میلیون مترمکعب از آبهای زیرزمینی و 750 میلیون مترمکعب از سدها آب تأمین میکنیم اما در سالجاری با توجه به وضعیت خشکسالی از سدها فقط 580 میلیون مترمکعب آب استحصال میشود و مابقی که حدود 470 میلیون مترمکعب است از منابع آبی زیرزمینی تأمین میشود.
وی یکی از اقدامات مهم تأمین مطلوب آب شهر تهران را اتصال سامانه شرق به سامانه غرب تهران عنوان کرد و گفت: در این راستا آبفای استان اقدام به احداث یک کیلومتر خط انتقال داخل شهر تهران میکند تا سامانه شرق را به غرب وصل کند و با توجه به وضعیت بحرانی ما در سامانه شرق تهران هرچه بتوانیم بیشتر از غرب به شرق آب انتقال دهیم.
مدیرعامل آب منطقهای تهران افزود: سد ماملو غریب به 4 سال است آبگیری شده و آب آن برای کشاورزی استفاده میشود اما تصفیهخانه هفتم تهران به مدار بهرهبرداری نیامد و نتوانستیم 70 میلیون مترمکعب در سال آب ماملو را برای شرب به جنوب و جنوبشرق تهران انتقال دهیم اما امیدواریم که آب و فاضلاب بتواند تا پایان 6 ماهه اول سال تصفیهخانه هفتم را به مدار بیاورد تا بتوانیم در نیمه دوم سال حدود 30 تا 40 میلیون مترمکعب برای شرب جنوب و جنوبشرق تهران که مناطقی مثل پاکدشت، ورامین، قرچک و ... را در بر میگیرد انتقال دهیم.
ارتقایی تصریح کرد: با با آغاز انتقال آب ماملو به جنوب تهران آب لولهکشی این مناطق به نحو چشمگیری افزایش کیفیت خواهد داشت.
وی با بیان اینکه 6 ماه است که به مردم در خصوص لزوم صرفهجویی 20 درصد اطلاع دادهایم گفت: هر گونه جیرهبندی آب در شبکه تهران به خاطر قدیمی بودن شبکه ایجاد مشکل میکند و سیاست وزارت نیرو در سال 93 این است که هیچگونه جیرهبندی و قطعی آب در هیچ شهری اعمال نشود؛ استاندار در ابتدای سال نسبت به انجام جیرهبندی آب در تهران هشدار داد و ما هم به هیچوجه نخواهیم گفت که اتفاق نمیافتد به طوری که با افزایش 2.3 درصدی مصرف و کاهش منابع آبی استان، سناریو نوبتبندی تهیه شده و روی میز آب و فاضلاب است اما در فصل گرما با برنامهریزیهایی که انجام شده امیدواریم سراغ این مسئله نرویم.
مدیرعامل آب منطقهای تهران با بیان اینکه در شهر تهران بیش از 10 هزار حلقه چاه داریم که عمدتاً غیرمجاز هستند گفت: ما استثنائاً در مناطق 22 گانه تهران به چاههایی غیرمجازی که مردم حفاری کردهاند برای تأمین آب واحدهای مسکونی چه استخر و چه فضای سبز پروانه میدهیم که تاکنون از این 10 هزار حلقه چاه غیرمجاز هزار حلقه پروانه داده شده و به بقیه نیز به منظور اینکه برای استفاده در استخر، فضای سبز و ... از آب شرب استفاده نکنند پروانه خواهیم داد.
ارتقایی افزود: شهرداری نیز برای آبیاری فضای سبز 250 حلقه چاه مجاز دارد که از این چاهها 130 میلیون مترمکعب در سال آب برداشت میکند و همچنین 320 چاه غیرمجاز دارد که با توجه به کمعمقتر بودن این چاهها 70 میلیون مترمکعب در سال از چاههای غیرمجاز برداشت دارد که ما در جلساتی که اخیراً با شهرداری تهران داشتیم در حال صحبت بر روی تفاهمنامههایی هستیم که شهرداری بیاید با سرمایهگذاری به روش بیع متقابل بیاید در احداث تصفیهخانههای فاضلاب تهران سرمایهگذاری کند و پساب این تصفیهخانهها را جایگزین برداشت آب از چاهها برای آبیاری فضای سبز کند که هماکنون در پارک پردیسان آبیاری فضای سبز با استفاده از پساب فاضلاب شهرک قدس انجام میشود.
وی خاطرنشان کرد: این چاههای غیرمجاز به سالهای قبل از 73 و 74 میرسد و نظر ما این است که این چاهها باید ساماندهی شود اما به طور قطع با حفاری چاههای غیرمجاز حتی از سوی شهرداری به صورت قاطعانه برخورد میکنیم به طوری که در ماههای اخیر تعداد 20 حلقه چاه غیرمجاز در حین حفاری مسدود شدند.