خبرها حاکی از آن است که کمیته اجرایی سازمان آزادیبخش فلسطین با تشکیل کمیته حمایت اجتماعی در غزه مخالف است و آن را عاملی برای تقویت دودستگی موجود در میان فلسطینیها میداند.
به گزارش ایسنا، منابعی گفتند رویکرد کلی کمیته اجرایی سازمان آزادیبخش فلسطین (ساف) این است که با تشکیل کمیته حمایت اجتماعی در نوار غزه که اخیراً میان حماس و فتح مورد توافق قرار گرفته است، مخالفت کند. دلیل این تصمیم، نگرانی از اعمال این کمیته به عنوان عاملی در تقویت دودستگی فلسطینیها بهجای تلاش برای پایان دادن به آن است.
این منابع به سایت خبری «العربی الجدید» گفتند این مواضع با رویکردهای «محمود عباس»، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین همخوانی دارد که مخالف ایده تشکیل کمیته است. طبق گفته این منابع، سوم ماه میلادی جاری یک جلسه مشورتی میان اعضای کمیته اجرایی ساف بدون حضور عباس برگزار شد. در این جلسه توافق شد که با تشکیل این کمیته مخالفت کنند، اما بیانیه رسمی در این باره منتشر نشد.
«عبدالله عبدالله» یکی از رهبران فتح در مصاحبهای ویژه با العربی الجدید تأیید کرد که این جنبش بهطور رسمی مخالفت خود را با پیشنهاد تشکیل کمیته حمایت اجتماعی در نوار غزه به مصر اعلام کرده است. وی اشاره کرد این تصمیم بر مبنای نگرانیهایی اتخاذ شده که تأسیس این کمیته میتواند به تقویت دودستگی فلسطینیها منجر شود. عبدالله توضیح داد فتح با اصل تشکیل کمیته حمایت اجتماعی مخالفتی ندارد، اما روش اعلام شده برای تأسیس آن در نهایت به تقویت دودستگی منجر میشود نه حل آن.
عبدالله اظهار داشت: فتح بعد از جلسه کمیته اجرایی ساف که شنبه برگزار شد، مخالفت خود را با کمیته بهصورت کنونی اعلام کرد، زیرا معتقد است این کمیته به جای خدمت به تلاشها برای وحدت ملی، به تقویت دودستگی کمک میکند. جایگزین مناسب برای تشکیل کمیته حمایت، این است که سازمان آزادیبخش فلسطین نقش محوری در صحنه سیاسی ایفا کند، همچون مدل لبنانی که در اداره مذاکرات و موضوعات سیاسی به رهبری مرکزی تکیه دارد.
وی تأکید کرد ضروری است که وزارتخانههای ذیربط مسئولیت مستقیم اداره امور غزه را بر عهده بگیرند تا از تشکیل کمیتههای اجتماعی که ممکن است دودستگی را تشدید کنند، جلوگیری شود. عبدالله افزود: معتقدیم که طرف مصری که گفتگوهای فلسطینی را پیگیری میکند، موضع فتح و کمیته اجرایی ساف را که مخالف تشکیل این کمیته است، درک خواهد کرد. بحث و گفتگو در این زمینه همچنان ادامه دارد و ما آماده مذاکرات هستیم، به شرطی که به تقویت دودستگی کنونی دامن نزند.
العربی الجدید تلاش کرد با منابع رسمی فلسطینی درباره این موضوع ارتباط بگیرد، اما از ارائه نظرات خودداری شد. منابعی به العربی الجدید اطمینان دادند که محمود عباس قبل از آمدن «دونالد ترامپ»، رئیسجمهور منتخب آمریکا به کاخ سفید هیچگونه تصمیمی در رابطه با نوار غزه نخواهد گرفت.
العربی الجدید پیشتر سند پیشنهادی تشکیل کمیته حمایت اجتماعی برای مدیریت نوار غزه را منتشر کرد که هیئتهای رهبری حماس و فتح در نشستهای اخیر در قاهره بر سر آن توافق کرده بودند. در این سند پیشنهادی قید شده است که مدیریت نوار غزه اعم از فعالیتهای امدادی و بازسازی اثرات جنگ و مسئولیت تمامی بخشها (بهداشت، اقتصاد، آموزش، کشاورزی، تسهیلات خدماتی و حیاتی) برعهده کمیته خواهد بود. کمیته بر اساس توافق ملی شکل میگیرد و رئیس دولت فلسطین حکمی برای تعیین آن صادر میکند و وظایف خود را بر اساس مقررات و قوانین معمول در سرزمینهای فلسطینی انجام میدهد.
سند تأسیس شرایط تشکیل کمیته را که شامل شش شرط میشود، مشخص کرده است. یکی از این شروط حفظ وحدت سرزمینهای فلسطینی اشغالی در مرزهای ۱۹۶۷ (کرانه باختری، قدس، غزه) است و اینکه دولت فلسطین در کرانه باختری و کمیته در غزه باهم ارتباط داشته باشند.
در سند قید شده است سازمان حمایت و پشتیبانی ملی از نهادهای محلی در غزه تشکیل شود بهگونهای که کمیته بدون هیچ مانع یا مشکلی وظایف خود را بهطور کامل انجام دهد و همکاری لازم را با سازمانهای نظارتی رسمی داشته باشد. طبق سند، کمیته از ۱۰ تا ۱۵ عضو از شخصیتهای ملی شایسته، باتجربه و درستکار تشکیل میشود. ساختار سازمانی آن شامل رئیس، معاون، مسئولین پروندههای کمکها، آموزش، بهداشت، اقتصاد، مسئول حکومت محلی، مسئول بازسازی، مسئول ارتباط با نهادهای محلی و سازمانهای بینالمللی و نماینده اداره معابر است.
به همین ترتیب، منابع به العربی الجدید گزارش دادند که روز شنبه یک جلسه مشورتی در مقر ریاست تشکیلات خودگردان فلسطین در رامالله برگزار شد که در آن تعداد محدودی از اعضای کمیته اجرایی ساف و اعضای کمیته مرکزی فتح؛ نزدیکان محمود عباس حضور داشتند. این جلسه به منظور بررسی وضعیت فلسطینیها برگزار شد و توافق شد که هیئتی از سازمان آزادیبخش فلسطین برای مشورت در مورد مسائل مشترک فلسطینی-مصری به قاهره اعزام شود.
به گفته منابع، هدف از این تصمیم، هماهنگی مواضع میان دو طرف در موضوعات کلیدی است که مصر هماکنون بهآنها میپردازد و صرفاً محدود به موضوع کمیته حمایت اجتماعی در نوار غزه نیست که اکنون مشخص شده با مخالفت کمیته اجرایی سازمان آزادیبخش و ریاست تشکیلات خودگردان مواجه است، هرچند این موضع بهطور رسمی اعلام نشده است.