به گزارش گروه پارلمان شهری شهرداری نیوز،رییس کمیته محیط زیست شورای اسلامی شهر تهران با تأکید بر این که تهران امروز با تهران دههها و حتی سالهای قبل که باغ شهر بود، تفاوتهای اساسی و معناداری پیدا کرده، گفت: کلان شهر یک سری استانداردها، شاخصها و تعاریف خاص خود را دارد و تعریف آن صرفاً به انبوهی از جمعیت، محدود و در جمعیت زیاد، خلاصه نمیشود.
مهندس محمد حقّانی افزود: شرایط امروز تهران، این کلان شهر را به شهری بی دفاع تبدیل کرده که با شرایط استاندارد و کیفیت مطلوب زندگی فاصله زیادی دارد و این در شرایطی است که امروزه همه چیز به محیط زیست باز میگردد و به اصطلاح همه راهها به محیط زیست ختم میشود.
وی با اعلام این که شهر و اقداماتی که در شهر انجام میشود باید مردم محور باشد و به عنوان نمونه، اگر اتوبانسازی یا زیباسازی در شهر انجام میدهیم باید برای آسایش مردم باشد، تأکید کرد: اگر مردم در شهر احساس آرامش نکنند، قطعاً یک جای کارمان مشکل دارد.
تهران یک ششم جمعیت کشور را در خود جای داده است
رییس کمیته محیط زیست شورای اسلامی شهر تهران با اشاره به این که تهران با 650 کیلومتر مربع مساحت، به تنهایی یک ششم جمعیت کل کشور را در خود جای داده، اظهار کرد: آمایش سرزمین که تعداد جمعیت را بر اساس منابع طبیعی و امکانات موجود در طبیعت تعریف و اسکان جمعیت را بر بستر آن سرزمین برنامهریزی میکند، موضوعی بسیار مهم است.
مهندس حقّانی با بیان این که بین سالهای 85 تا 90، یک میلیون مهاجر وارد تهران شدند و سوأل این جاست که چرا باید این اتفاق بیفتد، تصریح کرد: دلیل آن این است که همه چیز در تهران متمرکز شده، در صورتی که به تحمل پذیری این کلان شهر فکر نشده و برای همین، انتقال پایتخت هم بی نتیجه خواهد بود.
وی با طرح این پرسش که اگر قرار باشد با همین مدیریت، پایتخت منتقل شود چه فایدهای دارد، تأکید کرد: تا کارکردهای زیست محیطی تهران احیاء نشوند، قرائت دستگاههای مجری از قانون اصلاح نشود و جلوی دروازهها و روزنههای فرار از قانون مسدود نشوند، اقداماتی چون جابهجایی پایتخت دردی را از تهران دوا نمیکند.
جمعیت شناور تهران 13 میلیون نفر است
رییس کمیته محیط زیست شورای اسلامی شهر تهران با اشاره به این که در طرح جامع تهران که سال 1349 تصویب شد، جمعیت تهران 4 و نیم میلیون نفر پیشبینی شده بود که در طرح ساماندهی سال 1370 به 7 میلیون و 200 هزار نفر افزایش پیدا کرد، اظهار کرد: در طرح جامع تهران که سال 1386 تصویب شد، جمعیت تهران 9 میلیون نفر پیشبینی شده بود، در صورتی که امروز جمعیت ثابت تهران 9 میلیون نفر است که با احتساب جمعیت شناور به 13 میلیون نفر میرسد.
مهندس حقّانی با بیان این که افزایش تراکم جمعیت تهران، میتواند آثار و تبعات مخرب و جبران ناپذیری بر جای بگذارد، تصریح کرد: موظف کردن شهرداریها به درآمدزایی به منظور اداره و مدیریت شهر و حذف کمکهای دولتی از محل منابع ملی به شهرها، به این پیامدهای منفی دامن میزند و بسیاری از فعالیتها را تحت الشعاع خود قرار میدهد.
وی با تأکید بر این که متأسفانه بیش از 50 درصد درآمد شهرها به ویژه کلان شهرها از محل تراکم فروشی، تغییر کاربری، ساخت و ساز و موضوعات مرتبط به دست میآید، اضافه کرد: چون این کار متناسب با شرایط جغرافیایی و منابع طبیعی شهرها اتفاق نمیافتد، برای همین این مسائل و مشکلات پیش میآید و تغییرات پی در پی بلای جان شهرها میشود.
چرا بانکها وارد ساخت و ساز شدهاند؟
رییس کمیته محیط زیست شورای اسلامی شهر تهران با اشاره به این که با تخریب باغات و فضای سبز، شهرهای سرسبز به کلان شهرهای پر از سیمان و آهن تبدیل شدهاند، اظهار کرد: متأسفانه سازمانهای رسمی و غیر رسمی، از بانکهای دولتی و خصوصی گرفته تا موسسأت مالی مجاز و غیر مجاز، به جای سرمایهگذاری در بخشهای کشاورزی و صنعت، در بخش ساخت و ساز سرمایهگذاری میکنند و وارد ساختمان سازی شدهاند.
مهندس حقّانی با بیان خلاف قانون دانستن ورود بانکها به ساخت و ساز، این کار موسسأت مالی را کاملاً غیر قانونی دانست و تصریح کرد: در حال حاضر 2 درصد یعنی یک هزار و 216 هکتار از اراضی شهر تهران باغ و 2 و هفت دهم درصد یعنی یک هزار و 660 هکتار اراضی کشاورزی است، در حالی که باید 150 کیلومتر مربع فضای سبز در تهران داشته باشیم.
وی در پایان با تأکید بر این که فضای سبز اثر اکولوژیک دارد و بر آب و هوای شهر اثر میگذارد و با توجه به کارکرد اجتماعی که از آن برخوردار است، حتی بر خلق و خوی شهروندان نیز تأثیر میگذارد، خاطرنشان کرد: برخورداری شهروندان از فضای سبز لطف به آنها نیست، بلکه بخشی از حق شهروندی و حقوق شهروندان محسوب میشود.