رئیس گروه خدمات نرم افزاری کاربردی هواشناسی و تولید محصول سازمان هواشناسی کشور با بیان اینکه هوش مصنوعی سیستمی است که مثل انسان فکر کند، تصمیم بگیرد و عمل کند، گفت: اکنون هوش مصنوعی کاربردهای فراوانی در اکثر حوزه ها و علوم مختلف دارد که یکی از آنها هواشناسی و خدمات جوی است.
به گزارش ایسنا رامین عابدی اصل در کارگاه آموزشی کاربردهای هوش مصنوعی در هواشناسی اظهارکرد: بهطور کلی هوش مصنوعی به سه دسته محدود، عمومی و سوپر هوش مصنوعی طبقهبندی میشوند که در حال حاضر در حوزههای پزشکی، اقتصاد، فناوری ارتباطات، رباتیک، تحقیقات علمی، بینایی ماشین، پردازش زبان طبیعی، کنترل ترافیک، هواشناسی و محیط زیست و... کاربرد دارد.
وی افزود: در حال حاضر یکی از شرکتهای تولیدکننده موبایل، یک گوشی هوشمند را معرفی کرده است که حین مکالمه، یک زبان را به زبان دیگر ترجمه میکند، بهطوریکه شنونده این تغییر را احساس نمیکند. این شرکت این قابلیت را به وسیله هوش مصنوعی ایجاد کرده که قادر است این ترجمه را در سطح ۳۰ زبان رایج دنیا انجام دهد.
رئیس گروه خدمات نرمافزاری کاربردی هواشناسی و تولید محصول سازمان هواشناسی کشور تصریح کرد: اکنون هوش مصنوعی در حوزه ارتباطات زنده ویدیویی امکانی را فراهم کرده که یک فرد به زبان مادری صحبت میکند اما سایرین به زبان دیگری شنونده صحبتهای او هستند. این موضوع اخیرا به وسیله یکی از مقامات آٰرژانتینی انجام و موجب شگفتی همه شد.
عابدی اصل ادامه داد: در حال بیش از ۱۵۰ زبان رایج دنیا به وسیله هوش مصنوعی شبیهسازی شدهاند که این موضوع نشان میدهد فعالیتهای مرتبط با ترجمه به زبانهای دیگر بازار سابق را ندارد و ممکن است بهزودی از چرخه اشتغال خارج شود.
وی اضافه کرد: این اتفاق میتواند برای بسیاری از مشاغل رخ دهد بنابراین شناخت این فناوری و کاربردهای آن، یادگیری و شروع استفاده از آن در حوزههای شغلی مرتبط و تولید محصولات جدید با کمک گرفتن از این فناوری ضروری است.
این مدرس هوش مصنوعی افزود: بر اساس آمارها در حال حاضر بیش از ۲.۵ میلیون ابزار هوش مصنوعی در دنیا فعال است که این موضوع نشان از توسعه وسیع و گسترده این فناوری در حوزه
های مختلف دارد.
عابدی اصل با بیان اینکه در حال حاضر اکثر شبکه های اجتماعی با هوش مصنوعی کنترل می شوند، خاطرنشان کرد: قبل از فراگیری و عمومی شدن کاربردهای هوش مصنوعی، این سیستم در بسیاری از حوزه استفاده می شد.
وی ادامه داد: هوش مصنوعی در حوزه هواشناسی نیز کاربردهای گسترده ای دارد و اکنون شرکت های زیادی در سطح دنیا خدمات جوی مبتنی بر هوش مصنوعی ارائه می کنند.
رئیس گروه خدمات نرم افزاری کاربردی هواشناسی و تولید محصول سازمان هواشناسی کشور تصریح کرد: شرکت WDT یکی از بزرگترین شرکت های تجاری است که نرم افزارهای پیشبینی هواشناسی مبتنی بر هوش مصنوعی ارائه میدهد. گوگل نیز یک مدل هواشناسی مبتنی بر هواشناسی و یادگیری ماشین ارائه کرده است.
عابدی اصل اضافه کرد: DeepMind AI Weather یک پروژه تحقیقاتی دیگر است که به وسیله گوگل انجام شده است و برای بهبود دقت پیشبینیهای هواشناسی استفاده میشود.
وی در ادامه گفت: در ایران نیز استارتاپهای هستند که به این حوزه وارد شدهاند، به گونهای که علاوه بر خدمات معمول پیشبینی هواشناسی، خدمات جوی کاربردی در حوزه توصیههای عمومی و تخصصی ارائه می کنند.
این مدرس افزود: با توسعه روزافزون هوش مصنوعی انتظار میرود که کاربردهای نرم افزارهای مبتنی بر هوش مصنوعی در حوزه هواشناسی نیز افزایش یابد.
عابدی اصل خاطرنشان کرد: یکی از نیازهای توسعه هوش مصنوعی داشتن تخصص در یک حوزه نظیر هواشناسی است، نیاز دیگر این سیستم دسترسی به داده مانند دادههای هواشناسی به عنوان ارزشمندترین نیاز یک هوش است. میلیونها داده در روز در هواشناسی تولید میشود.
به گزارش روابط عمومی سازمان هواشناسی وی گفت: هواشناسی یکی از مستعدترین بخشها برای توسعه هوش مصنوعی است که میتواند کاربردهای زیادی به عنوان دستیار در بخشهای پردازشگر داده و کنترل کیفی اطلاعات، شبکه و امنیت فنی و تجهیزات، کالیبراسیون و پایش وضعیت سنسورهای شبکه دیدبانی، آنالیز داده و تحلیل آمار، تحقیق و توسعه، تحلیل شرایط جوی، توصیه های تخصصی و... داشته باشد.