به گزارش گروه محیط زیست تهرانی نیوز، رییس سازمان هواشناسی کشور با اشاره به کمبود رادارهای هواشناسی گفت: در نیمه شرقی کشور هیچ راداری نداریم و کل رادارهای کشور به ۱۰ مورد میرسد که این میزان بسیار کم است.
سحر تاجبخش در مراسم گرامیداشت روز خبرنگار که امروز در سازمان هواشناسی برگزار شد با اشاره به تغییرات اقلیمی و اهمیت آن اظهار کرد: موضوع تغییر اقلیم امروزه دیگر به عنوان یک مسئله امنیتی مطرح میشود چراکه تغییرات اقلیمی موجب افزایش دما، افزایش جریانات حدی و... میشود و در کشورهایی که زیرساخت ضعیفی دارند تبعات بیشتری همچون تامین آب، برق، گاز و... دارد بنابراین مسئولان باید در این خصوص راه حل داشته باشند.
وی افزود: طی دو سال اخیر افزایش پدیدههای حدی تخریبهای بسیار زیادی به همراه داشته است. بهطور مثال یک موج سرما وارد کشور میشود که در یک منطقه بیسابقه است یا در تابستان فعالیت سیستمهای موسمی رخ داده است که در سابقه عملیاتی خود این فعالیتهای موسمی را ندیدهایم و تمام آنها ناشی از تغییرات اقلیمی است.
رئیس سازمان هواشناسی کشور ادامه داد: مسئولان برای این مسئله باید برنامه داشته باشند و خرد بینالمللی برای مقابله با این موضوع لازم است. ما نیز باید برنامههای ملی برای منابع آب داشته باشیم و انرژیهای تجدید پذیر، استفاده از انرژیهای نو با توجه به سطح گسترده کویرها و سطح بالای دریافت انرژی خورشیدی را در دستور کار قرار دهیم و وزارتخانههای مرتبط برای سرمایههای زیستی و تغییرات اقلیمی باید هر چه بیشتر برنامه داشته باشند چرا که این برنامهها و اقدامات در پایان خروجی بهصرفه و مناسبی دارند.
رئیس سازمان هواشناسی کشور ضمن اشاره به فرونشست زمین ناشی از مصرف بیرویه آب زیرزمینی گفت: اطلاعرسانی درباره تغییرات اقلیمی و تأثیر آن روی حوزههای اقتصادی و اجتماعی توسط اهالی رسانه بسیار حائز اهمیت است.
وی تصریح کرد: تغییر کاربری اراضی سبب شده مسیر آب تغییر کند و خسارات سیل بیشتر شود همچنین خشکی تالابها سبب خیزش گرد و خاک شده و سالهای اخیر روزهای همراه با خیزش گرد و خاک افزایش یافته است. از طرفی زیر ساختها فرسوده و ما را با چالش همراه کرده است. لذا برای مقابله با بحران باید برنامهریزی دقیق کرد.
تاجبخش افزود: سامانه پیشبینی تأثیر محور بسیار مهم است و کسب لایههای اطلاعاتی برای هشدار دقیق و حفاظت از جان و مال مردم ضرورت دارد. علاوه بر سیل، گرد و غبار ناشی از خشکسالی و کمبارشی آسیبهای بسیاری به همراه دارد. سرعت باد در برخی مناطق بیشتر و تخریب زیادی را موجب شده است.
وی ادامه داد: امروزه سازمان هواشناسی جهانی درباره هشدارهای تاثیرمحور صحبت میکند که بارشها و... در چه مناطقی چه تاثیری میگذارند و این به لایههای اطلاعاتی از دستگاههای مختلف نیاز دارد.
رییس سازمان هواشناسی کشور اضافه کرد: امروز دستور کار سازمان بین المللی هواشناسی، هشدار سریع برای همه است و باید به این سمت و سوی رویم. در شبکه رادارهای کشور چندان قوی نیستیم و رادار در نیمه شرقی نداریم. با راداری که به تازگی در لرستان نصب میشود بهطور کلی ۱۰ رادار در کشور داریم این در حالیست که ترکیه با وسعت نصف ایران ۱۷ رادار دارد که نشان میدهد لازم است شبکه پایش قوی شود تا اطلاعات منسجم در فضای سه بعدی جوی تهیه کنیم.
وی تاکید کرد: مسئله مهم در شرایط موجود سازگاری با تغییرات اقلیمی است و باید در صنعت، کشاورزی و... تغییراتی ایجاد شود که به معیشت مردم وابسته است.
تاجبخش در پایان با تاکید بر اهمیت فرهنگسازی و آموزش اصطلاحات هواشناسی به مردم و مسئولان و اهمیت بالای تمامی سطوح هشدارها درباره ایجاد مرکز تجمیع لایههای اطلاعاتی برای هشدارها تصریح کرد: درباره این مسئله گفت و گو و نامهنگاریهای بسیاری انجام شده و هرچند که بسیاری علاقه دارند که دادهها تنها در اختیار خودشان باشد اما دادهها باید یک کاسه شود و تا اطلاعرسانیها به خوبی صورت گیرد.
احد وظیفه - رییس مرکز ملی اقلیم و مرکز خشکسالی - نیز در این جلسه با تاکید بر تاثیرات تعییرات اقلیمی بر کشور گفت: توجه ویژه باید به تغییرات اقلیمی داشته باشیم چرا که همواره شاهد تخریب محیط زیست و محدود شدن دسترسی به آب و ... هستیم و باید این مسائل را نه به معنای نگران کردن مردم بلکه برای جلب توجه، آگاهسازی و آموزش و فرهنگسازی اطلاعرسانی کنیم.