رئیس پلیس مبارزه با مواد مخدر فراجا بر ضرورت ایجاد عزم بینالمللی و جایگزینی دیدگاه عملیاتی به جای دیدگاه سیاسی برای پاسخگویی به معضل جهانی موادمخدر تاکید کرد.
به گزارش ایسنا، سردار ایرج کاکاوند در نشست ابتکار سهجانبه که با حضور وزراء و مقامات ارشد کشورهای جمهوری اسلامی ایران، پاکستان و سازمان ملل متحد در تهران برگزار شد، اظهارکرد: در شرایط کنونی که عرصه بینالمللی به ویژه منطقه ما با چالش قاچاق و ترانزیت مواد مخدر روبهرو است، برگزاری چنین نشستهایی میتواند در ارتقای همکاریهای منطقه ای بین سه کشور تحت ابتکار سه جانبه، تاثیرگذاری مطلوبی در مقابله با قاچاق مواد مخدر به همراه داشته باشد.
وی به وضعیت نگران کننده افزایش تولید مواد مخدر روانگردان در جهان اشاره و تصریح کرد: روند کشت، تولید و قاچاق انواع مواد مخدر در جهان بخصوص در چند سال اخیر حاکی از آن است که مواد مخدر بیش از میزان بازار مصرف، کشت و تولید شده است و به موازات آن نیز تولید، توزیع و مصرف مواد روانگردانها رو به گسترش بوده و وضعیت نگران کنندهای برای کشورها به ویژه منطقه ما ایجاد کرده است.
رئیس پلیس مبارزه با مواد مخدر فراجا خاطرنشان کرد: از آنجایی که افغانستان بهعنوان بزرگترین کشور تولیدکننده مواد مخدر در جهان به شمار میرود، این کشور علاوه بر تولید مواد مخدر سنتی به منبع اصلی تولید متامفتامین در سال های اخیر نیز تبدیل شده است و سرریز مواد مخدر تولید شده در افغانستان ضمن آلودگی سرمایه های انسانی و نسل جوان، موجب ایجاد آسیبهای غیرقابلجبران اجتماعی در ابعاد ملی و بینالمللی شده است و این مهم به عنوان چالش اصلی بر امنیت کشورهای منطقه همواره مطرح است.
وی به ضرورت مقابله جدی و موثر با باندها و شبکه های فرامنطقه ای قاچاق مواد مخدر اشاره کرد و افزود: ضرورت دارد به منظور مبارزه فراگیر و قاطع تر علیه فعالیتها و اقدامات غیرقانونی مرتبط با مواد مخدر، روانگردان و پیش سازها با در نظر گرفتن تاثیر مثبت، همکاری های دوجانبه بیش از پیش تقویت شود ضمن اینکه ایجاد عزم بینالمللی برای پاسخگویی به معضل جهانی مواد مخدر، همواره مورد تاکید بوده است و می بایست کشورها با دیدگاهی عملیاتی به دور از موضوعات سیاسی مجدانه به سوی همکاری نزدیک با یکدیگر پیش روند.
رئیس پلیس مبارزه با موادمخدر فراجا افزود: با توجه به نقش مهم و تاثیرگذار سازمان های منطقه ای و بین المللی در تنظیم و اجرای برنامه ها و نیز هماهنگی نیروهای مقابله ای کشورها انتظار میرود این نهادها همواره از کشورهای واقع شده در جبهه مبارزه، پشتیبانی های مالی و تجهیزاتی و ... را داشته باشند.
کاکاوند همچنین به پرچم دار بودن جمهوری اسلامی ایران در مقابله همه جانبه با مواد مخدر تاکید و اظهار کرد: کشور جمهوری اسلامی ایران به سبب آموزه های دینی و فرهنگی سالهاست بخش بزرگی از امکانات مادی و معنوی خود را که باید در برنامه های توسعه ای کشور هزینه کند به مبارزه با قاچاق و ترانزیت مواد مخدر اختصاص می دهد و همچنان به دلیل عدم ایفای مسئولیت مشترک از سوی جامعه جهانی بیشترین خسارات معنوی و مادی را متحمل شده است بهطوری که در این راستا جمهوری اسلامی ایران قریب به چهار هزار شهید و بیش از 12 هزار نفر جانباز را در عرصه مبارزه با مواد مخدر تقدیم کرده که منافع آن تمام جهان را در بر گرفته است.
کاکاوند به میزان کشفیات مواد مخدر جمهوری اسلامی ایران اشاره و خاطرنشان کرد: پلیس مبارزه با مواد مخدر جمهوری اسلامی ایران در سال 2022 میلادی بیش از 609 تن و در 5 ماهه اول سال 2023 میلادی نیز 212 تن انواع مواد مخدر را کشف کرده است.
رئیس پلیس مبارزه با مواد مخدر فراجا در بخش دیگری از سخنان خود به ضرورت افزایش تبادل اطلاعات بین کشورهای ایران، افغانستان و پاکستان تاکید و بیان کرد: مرکز برنامه ریزی مشترک (JPC) به عنوان یکی از ابتکارات نشست سه جانبه در حوزه تبادل اطلاعات میان 3 کشور جمهوری اسلامی ایران، افغانستان و پاکستان نیازمند نگاه موثرتری از سوی سازمان های بین المللی همچون سازمان ملل است این در حالی است که تنها نماینده پلیس مبارزه با مواد مخدر ایران حضور دائمی در این مرکز دارد و نمایندگان 2 کشور پاکستان و افغانستان از سال های اخیر حضور ندارند. انتظار می رود با توجه به اهمیت تبادل اطلاعات بین کشورهای مذکور این دو کشور نیز با اهتمام بیشتر نسبت به استقرار افسر رابط دائمی خود اقدام کنند.
وی ادامه داد: فرماندهی مرزبانی جمهوری اسلامی ایران نقش پررنگی در مبارزه با مواد مخدر در مرزهای زمینی و دریایی را به خود اختصاص داده است از این رو به منظور تقویت همکاری ها و تبادل اطلاعات، احیا کردن دفاتر افسران رابط مرزی کشورها (BLO) می تواند نقش موثری در مبارزه با مواد مخدر ایفا کند.
بر اساس اعلام پایگاه خبری پلیس، کاکاوند به آمادگی انتقال تجربیات و دانش تخصصی پلیس جمهوری اسلامی ایران به سایر کشورها اشاره کرد و گفت: پلیس ایران با داشتن ظرفیتهای آموزشی و دارا بودن مرکز آموزش بینالمللی در کلیه حوزه های پلیسی از جمله مواد مخدر و ... دوره ها و کارگاه های آموزشی مختلفی در زمینههای تخصصی پلیسی برای سایر کشورها برگزار کرده است از این رو همکاری 3 کشور با حمایت های سازمان ملل متحد می تواند در انتقال تجربیات و دانش تخصصی و ... نقش مهمی داشته باشد.