یک جمعیت شناس، با اشاره به افزایش حدود یک میلیون نفری زنان خانهدار در سال ۱۴۰۰ و به نسبت سال ۱۳۹۵، آمار این زنان را ۲۱ میلیون نفر اعلام کرد و در خصوص ضرورت توجه به بیمه زنان خانهدار، گفت: بسیاری از زنان خانه دار در کار غیر رسمی اشتغال دارند و تحت پوشش هیچ بیمهای نیستند که باید به این امر توجه کرد.
شهلا کاظمی پور در گفتوگو با ایسنا، با استناد به آمارهای سال ۱۴۰۰ در خصوص جمعیت زنان خانهدار اظهار کرد: مطابق با آمارهای سال ۱۴۰۰ تعداد زنان خانهدار ۲۱ میلیون نفر است که این رقم به نسبت سال ۱۳۹۵ حدود یک میلیون نفر افزایش پیدا کرده است.
۵۰ درصد ۲۰ تا ۲۴ سالهها «خانهدار» هستند
ترس از «مالیات» از دلایل خانهدار معرفی شدن زنان
وی میانگین سنی زنان خانه دار ایرانی را حدود ۴۰ سال دانست و افزود: در آمارگیریها وقتی زنی همسر نیز ندارد و خانواری "زن سرپرست" است، خود را خانه دار اعلام میکند و از این رو میتوان گفت میانگین سنی زنان خانه دار حدودا ۴۰ سال باید باشد. با این وجود از هر رنج سنی در زنان خانهدار وجود دارد.
به گفته این جمعیت شناس، ۲.۵ درصد از زنان ۱۰ تا ۱۴ ساله، ۲۳ درصد از زنان ۱۵ تا ۱۹ ساله، ۵۰ درصد از زنان ۲۰ تا ۲۴ ساله و ۸۰ درصد زنان ۵۰ سال به بالا خود را خانه دار معرفی کردهاند.
کاظمی پور با بیان اینکه در سال ۱۴۰۰ جمعیت زنان ۱۰ ساله به بالا ۳۵ میلیون نفر بوده است که ۶۰ درصد این جمعیت یا به تعبیر دیگر، ۲۱ میلیون نفر از این جمعیت خانهدار هستند، ادامه داد: ۱۲ درصد از این جمعیت شاغل و ۲۰ درصد نیز محصل اند. با این وجود اشتغال زنان بیشتر از ۱۲ درصد است چراکه بسیاری از زنان در ایران در کار غیر رسمی مشغول هستند. برای مثال درحالی زنان مشغول در کار کشاورزی به ویژه در مناطق محروم خود را خانهدار معرفی میکنند که این زنان در اقتصاد خانوار مشارکت دارند. حتی در شهرها نیز بسیاری از زنانی که خود را خانه دار معرفی میکنند مشغول فعالیتهایی نظیر خیاطی در خانه، آرایشگری در خانه و... هستند و برای اینکه مجوز ندارند و یا به دلیل ترس از مالیات خود را خانه دار معرفی میکنند.
۱۸ درصد زنانه خانهداری «بیسواد» هستند
وی همچنین عنوان کرد که ۱۸ درصد از این ۲۱ میلیون نفر زن خانه دار، بیسواد هستند. همچنین ۱۷ درصد دارای تحصیلات ابتدایی، ۱۲ درصد دارای تحصیلات راهنمایی، ۹ درصد دارای تحصیلات متوسطه، ۲۳ درصد دارای تحصیلات دیپلم و ۲۰ درصد دارای تحصیلات عالی هستند که البته رنج سنی این زنان از ۱۰ سال تا بالای ۶۵ سال را شامل میشود.
پیش بینی «متاهل» بودن ۸۰ درصد زنان خانهدار
این جمعیت شناس در پاسخ به این سوال که آیا متاهل یا مجرد بودن این زنان خانه دار نیز مشخص است؟، توضیح داد: مشخص نیست چند درصد این زنان خانه دار مجرد هستند اما به نظر میرسد ۸۰ درصد آنها متاهل و ۲۰ درصد مجرد باشند. حدود ۵ درصد این زنان جوان و دخترانی هستند که ازدواج نکرده، شغلی ندارند و در منزل پدری ساکن اند و با این وجود خود را خانه دار معرفی کردهاند. درواقع ۲۰ درصد از این زنان یا طلاق گرفتهاند و یا در اثر فوت بیهمسر شدهاند و یا اصلا ازدواج نکردهاند.
کاظمی پور در پایان سخنان خود تاکید کرد: در خصوص بیمه زنان خانه دار که چندین سال است بر آن تاکید میشود باید توجه بیشتری کرد. بیمه زنان خانه دار باید حتما برای زنان خانهدار چه آنهایی که در خانه از فرزندان خود نگهداری میکنند و چه آنهایی که در بخش غیر رسمی مشغول به کاراند و یا در بخش کشاورزی و غیره به اقتصاد خانه کمک میکنند، باید اجرایی شود.