روزنامه اعتماد: بختيار موسيزاده، پناهجوي كرد ايراني كه روزهاي متوالي در كنار ديگر پناهجويان سرگردان در مرز بلاروس و لهستان، چشمانتظار بهبود شرايط و موافقت دولت لهستان براي ورود به اين كشور اروپايي بود، بر اثر برودت هوا، يخ زد و جان باخت.
طبق اعلام منابع آگاه، بختيار، جوان 25 سالهاي از اهالي استان كرمانشاه و زاده «ثلاث باباجاني» بود كه از استان سليمانيه واقع در اقليم كردستان، به قصد رسيدن به اروپا، خود را به مرز بلاروس و لهستان رسانده بود و همچون ساير پناهجوياني كه هفتههاست در منطقه مرزي بين دو كشور، در سرماي شديد هوا، بدون كمترين امكانات اوليه، محروم از دسترسي به آب و غذا و سرپناه، صبح را به شب ميرسانند، چشم اميد به كمكهاي بينالمللي براي گذر از مرز داشت اما سرماي نفسگير اين منطقه مرزي، جان او را گرفت و بختيار، به دردناكترين شكل و بر اثر يخ زدن از شدت سرما جان خود را از دست داد.
بختيار، اولين پناهجوي جانباخته طي هفتههاي اخير نبود و آخرين هم نيست. طي يك ماه گذشته و به دنبال عزيمت صدها انسان از كشورهاي حوزه خاورميانه، غرب آسيا، آفريقا و آسياي جنوب شرقي به مرز بلاروس و لهستان با اميد ورود تحت پوشش «پناهنده» به كشورهاي عضو اتحاديه اروپا، درحاليكه دولت لهستان از ورود پناهجويان به كشور خود جلوگيري و آنها را تهديد به مرگ كرده است، اخبار و گزارشهاي منتشرشده در خبرگزاريها و شبكههاي تلويزيوني داخلي و برونمرزي، زيست دشوار حدود 4 هزار پناهجو در منطقه مرزي و در محاصره درختان جنگل و سيمخاردارهاي نوار مرزي لهستان را به تصوير كشيده است.
اين تصاوير، چيزي نيست جز صحنههاي واقعي از مرگ تدريجي انسانهاي مستاصل؛ انسانهايي كه به اميد رسيدن به شرايط بهتر، از وطن و خانه و خانواده خود دست كشيدهاند اما حالا پشت رديفهاي درهم فشرده سيمخاردارها، روي خاك سرد و غريب، در دماي 20 درجه زير صفر در منطقه مرزي، در حالي كه آب و غذايي در اختيار ندارند و براي گرم نگهداشتن خود، ناچار از بريدن شاخههاي درختان براي شعلههاي آتشي مقاوم در مقابل سرماي هوا هستند و اندك اندوخته اميدشان هم با گذر هر روز و هر شب رو به پايان است، منتظر معجزهاي هستند؛ معجزهاي كه چيزي نيست جز يك تونل يكسره و بيمزاحمت به سمت يكي از كشورهاي اروپايي.
درحاليكه طبق تاييد شبكههاي خبري بينالمللي، تعداد پناهجويان پشت مرز لهستان، تا امروز و طي يك ماه گذشته به بيش از 3 هزار نفر رسيده، در اين روزها تنها اقدام دولت لهستان اين بوده كه رديف سيمخاردارهاي مقاوم در مقابل ورود غيرقانوني پناهجويان را فشردهتر كرده است.
درحاليكه طي روزهاي گذشته اخباري هم از ضرب و شتم تعداد زيادي از پناهجويان معترض توسط پليس مرزي لهستان منتشر شده، برخي از پناهجويان ترجيح دادهاند كه با كمك نيروهاي سازمان ملل متحد به كشور خود بازگردند يا اينكه از مسيرهاي ميانبر، راه فراري به سمت ساير كشورهاي عضو اتحاديه اروپا پيدا كنند. از جمله حدود 400 پناهجوي عراقي طي روزهاي گذشته داوطلبانه به اقليم كردستان بازگشتهاند اما در همين مدت، حدود 10 پناهجوي ايراني هم موفق شدند خود را كشور آلمان برسانند.
با اين حال، طي هفتههاي اخير، سازمانهاي بينالمللي فعال در حوزه حقوق بشر و از جمله كميسارياي عالي پناهندگان سازمان ملل هشدار دادهاند كه با سردتر شدن هوا در مرز لهستان و بلاروس، مرگ، سرنوشت محتوم تعداد بيشتري از پناهجويان گرفتار در اين منطقه مرزي خواهد بود. ديدبان حقوق بشر هم ديروز كشورهاي بلاروس و لهستان را به نقض جدي حقوق بشر عليه پناهجويان در مرزها متهم و اعلام كرد كه بلاروس و لهستان مرتكب نقض خطرناك حقوق بشر عليه مهاجران و پناهجويان در مرز بين دو كشور شدهاند.