روزنامه شهروند: رویههای جدید مالیاتی گامی در جهت شفافشدن فضای اقتصادی و پرهیز از رانتهای مفسدهانگیز شده است. این اقدامات اگرچه دیرهنگام به وقوع میپیوندد اما اگر به درستی اعمال شود، خواهد توانست بر بحرانهای به وجود آمده حاصل از دلالی در بازار بینجامد.
در این راستا باید تمهیداتی اندیشید تا بازار غیررسمی رونق نگیرد! اخذ کارت ملی موقع خرید، «سکه» درحالی خبرساز شد که فعالان بازار میگویند که برای خرید خانه و آهن و خودرو داشتن کارت ملی الزامی است.
اخذ کارت ملی موقع خرید، سکه آنقدر خبرساز شده که به گفته فعالان بازار طلا، بر قیمت طلا نیز تأثیر گذاشته است. حالا، اما صحبتهای تازهای در این رابطه به بیرون درز پیدا کرده است. گفته میشود علاوه بر سکه، سایر فروشندگان کالاها نیز در بازار باید برای خرید کالا که ارزش آن بیش از ۱۵میلیون تومان باشد، احراز هویت شوند و کارت ملی خود را به فروشندگان نشان دهند. حال آیا معامله مسکن، آهن و خودرو هم کارت ملی میخواهد؟
هرچند که مردم برای خرید دلار هم باید کارت ملی داشته باشند، اما به نظر میرسد که این گفته ابراهیم محمدولی، رئیس اتحادیه طلا مبنی بر اینکه «کسانی که در بازار بیش از ۱۵میلیون تومان کالا خریداری کنند، باید کارت ملی خود را به فروشندگان تحویل دهند.» تنها شامل صنف طلا نیست و این بخشنامه به برخی اتحادیههای دیگر نیز صادر شده است.
رئیس اتحادیه فروشندگان آهن نیز این موضوع را تأیید میکند و در اینباره به تجارتنیوز میگوید: «نهتنها در بازار طلا بلکه در بازار آهن و دیگر صنوف نیز کسانی که بیش از ۱۵میلیون تومان کالا بخرند و تراکنش مالی داشته باشند، باید کارت ملی خود را به فروشندگان صنوف ارایه دهند.» به گزارش تجارتنیوز، محمدرضا رستگار افزود: «از نیمه فروردین دستورالعملی از سوی سازمان مالیاتی به تمام واحدهای صنفی مبنی بر اینکه «برای تراکنش مالی مبالغ بیش از ۱۵میلیون تومان ارایه کارت ملی اجباری و الزامی است، به روسای اتحادیهها ابلاغ شد». او اظهار کرد: «هدف از اجرای طرح این است که مأموران مالیاتی دریابند که این تراکنشهای مالی بابت چه موضوعاتی توسط مردم جابهجا شده است.»
همچنین رئیس اتحادیه فروشندگان خودرو در پاسخ به این پرسش که آیا برای معامله خودرو، داشتن کارت ملی الزامی است؟ گفت: «ارایه کارت ملی علاوه بر خرید طلا ، برای خرید خودرو هم الزامی است. اخذ کارت ملی موقع خرید خودرو، طلا و مسکن موضوع تازهای نیست تا زمانی که افراد در بازار احراز هویت نشوند، معاملهای هم شکل نمیگیرد.»
سعید موتمنی افزود: «چنانچه کسی برای خرید کالا وارد بازار شود، این حق فروشنده است که از مردم کارت شناسایی مطالبه کند؛ در غیراین صورت پول طرف خریدار یک پول مشکوک عنوان میشود که در آینده ممکن است برای فعالان بازار دردسرهایی را به همراه داشته باشد.»
او اظهار کرد: «برای طلا هم ممکن است عدهای طلای تقلبی را به طلافروشان بفروشند، بنابراین فروشندگان طلا برای فروش مصنوعات خود ملزوم هستند تا مدارک شناسایی را به خریداران طلا نشان دهند. اینکه برخی میگویند با ارایه کدملی ممکن است برخی سوءاستفادهها صورت گیرد، چنین نیست و تا به امروز سوءاستفادهای براساس کدملی افراد انجام نگرفته است؛ بنابراین مردم نگران این موضوع نباشند.» برای پاسخ به این پرسش که آیا برای خرید مسکن خریداران هم باید کارت ملی به همراه داشته باشند؟ هم باید گفت که خریدوفروش درحوزه مسکن قطعا با مدارک شناسایی انجام میشود.
مصطفی قلیخسروی، رئیس اتحادیه املاک تهران نیز در پاسخ به این پرسش که آیا برای معامله مسکن خریداران باید کارت ملی داشته باشند؟ گفت: «معامله درحوزه مسکن میلیاردی است و افراد برای خرید مسکن باید کارت ملی را به همراه داشته باشند، وگرنه معاملهای شکل نمیگیرد.»
اجباریشدن کارت ملی برای معاملات بیش از ۱۵میلیون تومان درحالی نقلقول محافل شده است و فعالان بازار این رویه را تأیید میکنند که قاسم نودهفراهانی، رئیس اتاق اصناف تهران و جلالالدین محمد شکریه، نایبرئیس اتاق اصناف ایران منکر صدور مصوبه شورایعالی مبارزه با پولشویی میشوند و میگویند: «فعلا دستورالعملی مبنی بر اجباریشدن کارت ملی برای افرادی که کالا با ارزش بیش از ۱۵میلیون تومان خریدهاند، به ما ارایه نشده است.» آنچه به نظر میرسد با ابلاغیه رسمی سازمان امور مالیاتی، تمام صنوف باید از مردم بابت خرید کالا به ارزش بیش از ۱۵میلیون تومان کارت ملی تحویل بگیرند. آیا این اتفاق آسیبهایی مانند دامنزدن به گسترش بازار غیررسمی را به همراه ندارد؟