روزنامه اعتماد: روز گذشته و همزمان با انتظار بازار غيررسمي ارز براي خبر «گشايش اقتصادي»، نرخ دلار باز هم ريزش كرد و به كانال 20 هزار توماني وارد شد؛ اما در پايان معاملات با مقاومتهاي صورت گرفته در سطح بازار، قيمتها باز هم به كانالهاي بالاتر برگشت. فعالان بازار ميگويند دليل رفت و برگشتهاي نرخ دلار، «برآورده نشدن انتظارها براي خبر گشايش اقتصادي» است.
روز گذشته و در آغاز معاملات بازار ارز، صرافيهاي بانكي قيمت دلار را با ۹۰۰ تومان و يورو را با ۱۲۰۰ تومان كاهش در تابلوي خود نمايان كردند؛ نرخ دلار براي فروش در اين صرافي به ۲۰۸۵۰ و براي خريد به ۲۰۷۰۰ تومان رسيد، يورو نيز با قيمت ۲۴۵۰۰ تومان فروخته ميشود و نرخ خريد آن از فروشنده ۲۴۴۰۰ تومان بود. ساير صرافيهاي مجاز بانكي هم قيمت دلار را تا ۲۰۸۵۰ تومان كاهش دادند. پيامد اين قيمتگذاري توسط صرافيهاي وابسته به بانك مركزي، ريزش 1200 توماني قيمت دلار در بازار آزاد و سقوط قيمت دلار به 21 هزار تومان بود. در آغاز معاملات بازار غيررسمي ارز، زمزمه «پايدار ماندن» روند ريزشي قيمتها شنيده ميشد. انتظاري كه فعالان بازار ارز با توجه به روند تحولات جاري داشتند. تحليلگران تكنيكال بازار، نرخ 21 هزار تومان را براي دلار، به عنوان يك «نرخ كف» و در واقع «سطح مقاومتي» در نظر گرفتهاند. شايد به همين دليل باشد كه نرخ دلار در ساعات پاياني معاملات در بازار غيررسمي بار ديگر در كف قيمتي 22 هزار توماني ايستاد.
در اين ميان نبايد از اظهارات رييس كل بانك مركزي مبني بر اقدام اساسي براي بازار ارز نيز به سادگي گذشت. همتي در يك برنامه تلويزيوني در واكنش به اينكه دولت خود پشت پرده افزايش نرخ ارز است تا كسري بودجه 150 هزار ميليارد توماني را جبران كند تاكيد كرده بود: «همين امروز و فردا قيمت ارز را پايين خواهيم آورد و به مردم نشان خواهيم داد كه دولت هيچ وقت به دنبال گران كردن ارز براي تامين كسري بودجه نبوده است.» او گفته بود: در مدتي كه شاهد نوسان بازار ارز هستيم، اقدامات زيادي انجام شده كه در روزهاي آينده نتايج آن را مشاهده ميكنيم. به مردم ميگويم كه نرخ ارز اين چيزي كه ميبينيد نيست و نرخ ارزي كه در بازار است (دلار 24- 23 هزار توماني) واقعي نيست.
صحبتهاي همتي به فاصله 48 ساعت در بازار ارز عملي شد و قيمتها روز يكشنبه به شدت ريزش كرد. در واقع تلاش سياستگذار پولي در بازار ارز تاكنون به اينجا رسيده كه از بازگشت قيمت دلار به كانال 23 هزار توماني جلوگيري شود؛ كاري كه با توجه به وجود تقاضا در بازار كمي سخت است. در حال حاضر بازار ارز در حالت «انتظاري» براي خبر گشايش بزرگ اقتصادي است تا بر اساس آن واكنش مناسب خود را نشان دهد.
روند بازگشت قيمتها در بازار سكه و طلا نيز تكرار شد و با اينكه در روزهاي گذشته، انتظارات براي ريزش قيمتها در بازار سكه نيز قوت گرفته بود و حتي قيمت سكه نيز در ابتداي معاملات ديروز به كانال 9 ميليون توماني وارد شد؛ اما در نهايت قيمت سكه به بيش از 10 ميليون تومان بازگشت. رفت و برگشت قيمت دلار در بازار غيررسمي در حالي صورت گرفت كه بازار سرمايه، به عنوان «آلترناتيو» اين روزهاي جذب نقدينگي، روز گذشته به دلايلي با سقوط شاخصها و تشكيل صفهاي فروش مواجه شد. لغو عرضه سهام چهار پالايشگاه مهم كشور در قالب صندوق ETF سهام اين نمادها را به محدوده منفي و صف فروش كشاند.
كمي بعد اين خبر تكذيب شد تا با بازگشت اميد به عرضه اين صندوقها دوباره نمادهاي پالايشي به صف خريد برسند اما اين تكذيب هم دوباره تكذيب شد! اين بار روابط عمومي سازمان خصوصي سازي اعلام كرد به دليل «عدم اقدام وزارت نفت در تاسيس صندوق مذكور»، سهام دولت در اين پالايشگاهها به صورت بلوكي عرضه خواهد شد. انتشار اين خبر نه تنها باعث شد نمادهاي گروه پالايشي يك دست صف فروش شود بلكه كل بازار را قرمزپوش كرد. در نهايت، بورس تهران با افت بيش از 13 هزار واحد شاخص كل به كار خود پايان داد. آن هم در زماني كه بازگشايي نماد مخابرات در معاملات ديروز موجب رشد 70 درصدي و تاثير مثبت 18 هزار واحدي بر شاخص كل شده بود. اما اين تاثير مثبت هم نتوانست در برابر ريزش يكپارچه بازار مقاومت كند و با صف فروشهاي ميلياردي كه روي نماد دو غول خودروسازي تشكيل شد، افت شاخص كل بيشتر شد.