جستجو

آرشيو

تماس با ما

درباره ما

صفحه نخست

 
تاريخ درج: يکشنبه، 12 مرداد 1399     
آمریکا، حلقه فشارها بر ایران را تنگ‌تر می‌کند

روزنامه همدلی: افزایش فشارها از جانب آمریکا علیه ایران، در ماه‌‌‌های پایانی دوره ریاست جمهوری ترامپ، به اوج خود رسیده است. در حالی که در این مدت در اثر فشارهای آمریکا، سطح مراودات اقتصادی ایران به کمترین میزان خود رسیده است، با این حال هر روز بر حجم این فشارها افزوده می‌شود.

تحریم بخش وسیعی از کالاها در حوزه فلزات و تلاش در جهت تمدید تحریم‌‌‌های تسلیحاتی در کنار فعالیت‌‌‌هایی چون عملیات نظامی نزدیک شدن جنگنده‌‌‌های آمریکایی به هواپیمای ماهان بر فراز سوریه و نیز اعلام نقش داشتن ایران در شیوع ویروس کرونا در منطقه، نمونه‌‌‌های دیگری از اقدامات جدید آمریکایی‌‌‌ها در این زمینه بوده است.

به تازگی وزیر امور خارجه آمریکا در اظهاراتی مدعی شد که ایالات متحده توانسته درآمد نفتی ایران را به میزان ۹۰درصد کاهش دهد. مایک پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا در آخرین جلسه حضورش در مجلس سنا مدعی شد که ایران از نظر ما یک کشور متخاصم محسوب می‌شود. پمپئو با اشاره به کمپین فشار حداکثری علیه ایران مدعی شد که از ماه مه ۲۰۱۸، ایالات متحده ۹۰درصد درآمد نفتی ایران را که به ادعای او صرف ‌تروریسم و فعالیت‌های هسته‌ای نامشروع می‌شده است، کاهش داده است.

پمپئو همچنین در این سخنرانی مدعی شد که آمادگی نظامی آمریکا در قبال ایران افزایش یافته است. وزیر امور خارجه آمریکا با تاکید بر لزوم تمدید تحریم‌های تسلیحاتی شورای امنیت علیه ایران مدعی شد که اگر این‌ تحریم‌ها تا پایان ۱۸ اکتبر تمدید نشوند، ایران آزادانه‌تر به خرابکاری در سراسر خاورمیانه و جهان ادامه خواهد داد.

این در حالی است که وزارت امور خارجه آمریکا در آخرین اقدام خود در تنگ‌تر کردن دایره تحریم‌‌‌ها علیه ایران، با صدور بیانیه‌ای لیست فلزات تحت تحریم ایران را گسترش داد. به گزارش ایسنا، وزارت خارجه آمریکا با طرح این ادعا که برنامه هسته‌ای، موشک‌های بالستیک و برنامه‌های نظامی ایران تهدیدی برای صلح و ثبات خاورمیانه هستند، اقدام به گسترش این سطح تحریم‌ها در حوزه فلزات ایران کرده است. طبق این بیانیه ۲۲ فلز آلومینیوم ۳۱۹، آلومینیوم ۱۱۰۰، آلومینیوم ۲۲۵، آلومینیوم ۶۰۶۱، آلومینیوم ۶۰۶۳، آلومینیوم ۶۰۸۲، آلومینیوم ۷۰۷۵، آلیاژ برنز آلومینیوم UNS C63600، اکسید آلومینیوم، فولاد ۳۰۲، فولاد ۴۱۳۰، فولاد ضدزنگ ۳۲۱، فولاد ضدزنگ ۳۱۶، فولاد A877‌‌‌‌، فولاد A228، فولاد 100Cr6-52100، فولاد ماراجینگ ۳۵۰، فولاد ماراجینگ ۳۰۰، مس بریلیم، UNS C37000- CuZn38Pb1، مس تنگستن و پودر آلومینیوم با خلوص بالای ۹۸درصد در لیست جدید تحریم‌های آمریکا قرار گرفته‌‌‌‌اند.

این فشارهای جدید آمریکا علیه ایران در حالی صورت می‌گیرد که به تازگی برایان هوک، فرستاده این کشور به کویت، ایران را عامل سرایت ویروس کرونا به منطقه اعلام کرده بود. سفارت جمهوری اسلامی ایران در کویت، ضمن محکوم کردن اظهارات هوک مطرح کردن این سبک ایران‌هراسی را اهانت به افکار عمومی مردم منطقه و کویت، دانست. در همین زمینه، سفارت ایران در کویت در صفحه رسمی توئیتر خود نوشت که سفر فرستاده ویژه ترامپ به کویت برای ‌ترغیب کشورهای منطقه به عدم التزام به قطعنامه 2231 شورای امنیت است و آمریکا خوب است قبل از ‌‌‌‌این‌که دلسوز مردم منطقه ما باشد به فکر مردم خود باشد به ویژه رنگین‎‌پوستان، زیرا کسی که به مردم خود رحم نکند حتما به دیگران رحم نخواهد کرد. این سفارت همچنین در واکنش به ادعاهای ‏برایان هوک فرستاده آمریکا که گفته بود ایران کرونا را به خلیج فارس صادر کرده است، پاسخ داد که توصیه می‌کنیم هوک وارد این بحث نشود و بهتر است که او از منابع کویتی سئوال کند که مبتلایان به کرونا که از ایالات متحده وارد کویت شدند چند برابر بیش از ایران هستند؟ سفارت کشورمان تاکید کرد که مطرح کردن این سبک ایران‌هراسی‌‌‌‌، اهانت به فهم مردم منطقه و کویت است و سزاوار است این فرستاده آمریکا بداند کرونا ویروس جهانی است که پشت مرزهای هیچ کشوری متوقف نمی‌شود و امروزه همه دنیا درگیر آن شده است.

از سویی دیگر هفته گذشته مرحله نهایی رزمایش دریایی و موشکی ایران در خلیج فارس نیز با واکنش نیروهای آمریکایی ‌‌‌‌روبه‌رو شده بود. از منظر فرماندهی نیروی دریایی آمریکا در منطقه، انجام چنین مانوری، یک امر غیرمسئولانه محسوب می‌شود. به گزاش خبرگزاری فرانسه، ربکا رباریچ، سخنگوی ناوگان پنجم نیروی دریایی آمریکا در بحرین در بیانیه‌‌‌‌‌‌ای اعلام کرد که مانور ایران تاثیری بر عملیات‌ها در این نواحی نداشته و بر جریان آزاد تجارت در تنگه هرمز و آب‌های اطراف اختلالی ایجاد نکرده است.

مرحله نهایی رزمایش بزرگ و مشترک پیامبر اعظم(ص)، با مشارکت نیروی دریایی و نیروی هوا-فضای سپاه از روز سه‌شنبه گذشته در منطقه عمومی استان هرمزگان، غرب تنگه هرمز و خلیج فارس تا عمق کشور، در عرصه‌های زمین، هوا، دریا و فضا آغاز شد. در مرحله نهایی این رزمایش یگان‌‌‌های موشکی، شناوری و پهپادی نیروی دریایی سپاه و یگان‌‌‌های موشکی، پهپاد و راداری نیروی هوافضای سپاه به اجرای عملیات و سناریوهای رزمایش، اقدام کردند. در این رزمایش برای نخستین بار عملیات رصد منطقه رزمایش با استفاده از تصاویر ارسالی از ماهواره نور صورت گرفت.

این در شرایطی است که مایک پمپئو وزیر امور خارجه آمریکا اعلام کرده است که ایالات متحده به زودی قطعنامه‌‌‌‌‌‌ای در خصوص تمدید تحریم‌های تسلیحاتی علیه ایران ارائه کرده و از تمام ابزار خود برای تمدید این تحریم‌ها استفاده خواهد کرد. مهدی مطهرنیا، کارشناس‌ مسائل سیاسی با بیان ‌‌‌‌این‌که که آمریکا در زمینه تمدید تحریم تسلیحاتی ایران تلاش می‌کند با مسکو و پکن وارد مذاکره شود گفت باید دید مسکو و پکن حاضر به مقابله با آمریکا در موضوع فروش تسلیحات به ایران هستند یا خیر؟

مطهرنیا در ارزیابی خود از تلاش آمریکا به منظور تمدید تحریم تسلیحاتی ایران، عنوان کرد که آمریکا در برخورد با تهران در چارچوب فشار حداکثری تلاش می‌کند تا بگوید چالش ایران به دشمن برای نظم منطقه‌‌‌‌‌‌ای و نظام بین‌الملل بسیار جدی است. او تصریح کرد که تمام تلاش امریکا در چند ساله اخیر نشان می‌دهد که آمریکایی‌‌‌ها گام به گام در پی ایجاد فشار بیشتر به تهران برآمده‌‌‌‌‌‌‌اند و تلاش دارند در راستای انفکاک میان ایران و جامعه جهانی‌‌‌‌، در چارچوب کنش‌‌‌های سیاسی و رفتارهای خود در بین افکار عمومی حرکت کنند. این استاد دانشگاه در این گفت‌وگو ادامه داد که فشار حداکثری آمریکا به ایران تا‌‌‌‌‌‌‌اندازه‌‌‌‌‌‌ای بوده که اکنون تهران، سخن از نگاه به شرق را مطرح می‌کند تا جهت گیری به نفع گردش به سمت سیاست خارجی متکی به تعامل با سایر کشورهای نظام بین‌الملل در برابر آمریکا باشد.

مطهرنیا با اشاره به همکاری با چین و همچنین روسیه اظهار کرد: این مساله موجب شده تا حدود زیادی آمریکا در وارد کردن فشار حداکثری به ایران ارزیابی مثبتی را برای خود به نمایش بگذارند هر چند که تهران می‌گوید آمریکا شکست خورده است اما در برخی زمینه‌‌‌ها هم آمریکا با یک‌جانبه‌گرایی در عرصه بین‌الملل توانسته تا حدودی به اهدافش برسد، مثلا شاهد هستیم که در چند سال گذشته آمریکا می‌گفت فروش نفت را محدود و نزدیک به صفر می‌کند و اکنون وزیر نفت ما می‌گوید با هیچ کشوری نمی‌توانیم قرارداد ببندیم.

این کارشناس مسائل سیاسی ادامه داده است که میزان فشارها به تهران در قالب تحریم‌‌‌های آمریکا به حدی است که حتی چین در قرارداد 25 ساله خود با ایران هم نگران فشار آمریکا است. او همچنین بیان کرد که با توجه به این سابقه و اهمیت مساله برای آمریکا در ارتباط با تمدید محدودیت‌‌‌های ایران در زمینه تسلیحاتی، آمریکایی‌‌‌ها جدی هستند اما این که تا چه‌‌‌‌‌‌‌ اندازه موفق شوند بحث دیگری است، زیرا آنها عملا توانستند بعد از برجام اروپایی‌‌‌ها را به سمت خود جذب کنند و گرایش اروپایی‌‌‌ها هم بیشتر به سمت آمریکا بوده است.

این استاد دانشگاه اظهار کرد که اکنون شاهد فضایی هستیم که آمریکا تلاش می‌کند با مسکو و پکن وارد مذاکره‌ شود، لذا اگر این تلاش آمریکا در شورای امنیت وتو شود، آمریکایی‌‌‌ها راهکارهای دیگری را در دستور کار قرار می‌دهند.
 




درج يادداشت و نظرات

نام:
  ايميل:
توضيحات: