روزنامه «شهروند» با معاون فرهنگی منطقه آزاد کیش درباره نقاشیهایی که حاشیهساز شد گفتگو کرده است.
از روزهای نخست تیرماه امسال در کیش هم مانند بسیاری از نقاط کشور با بحرانی شدن شیوع ویروس کرونا کمپینهای تبلیغاتی برای ترویج استفاده از ماسک و همینطور رعایت اصول بهداشتی به راه افتاد. استفاده از مینیاتورها و برخی از المانهای شهری در کیش در دستور کار قرار گرفت.
چهار مینیاتور و پنج طرح از نمادهای شهری جزیره کیش، برای پیوستن به پویش من ماسک میزنم، انتخاب و تا ششم تیرماه بر روی تابلوهای تبلیغاتی نقاط مختلف جزیره نصب شد. چند روز پس از نصب تابلوها، حرف و حدیثها درباره واگذاری جزیره کیش به چینیها بحث داغ روز شد و انتشار تصاویر مینیاتور «مرد جوان» اثر شاخص مهمترین شاگرد رضا عباسی در فضای مجازی، برای ساکنان خيابان سنايی جزيره کیش دردسر ساز شد.
سعید پورعلی، معاون فرهنگی- اجتماعی سازمان منطقه آزاد کیش میگوید برداشتها اشتباه بوده و نقاشیها کاملا ایرانی است و قصد منطقه آزاد از بهکارگیری آنها فرهنگسازی برای رعایت اصول بهداشتی مراقبتی در برابر کرونا بوده است.
«سیاست ما در این مرحله فرهنگسازی برای جلوگیری از رفتارهای پرخطری بود که منجر به شیوع بیشتر بیماری کرونا میشود، مثل استفاده نکردن از ماسک، توجه نکردن به شستوشوی دستها یا حضور در اجتماعات. باید فرهنگسازی میکردیم و یکی از مهمترین وجوهی که به نظرمان رسید، کمک گرفتن از ظرفیتهای فرهنگی و هنری مانند موشن گرافیک و پیامهای تبلیغاتی بود. نظارت بر رفتار، اگر بدون فرهنگسازی باشد به کندی پیش میرود و اگر با تاریخ، پیشینه و تمدنمان باشد، تأثیر بیشتری خواهد داشت، بنابراین بررسی پیامهای جذاب برای ترغیب مردم برای استفاده از ماسک را آغاز کردیم.»
با وجود توضیحات معاون فرهنگی- اجتماعی سازمان منطقه آزاد کیش اما از نظر محمود محمدی تبریزی، هنرمند نقاش، انتخاب این تصاویر در چنین شرایطی برای نگارخانه شهری کج سلیقگی بوده است: «مشابه این عکسها زیاد است و به نظرم اینها همه کجسلیقگی در انتشار عکس است. کسی که عکسی را انتخاب میکند حتما باید مسائلی را درباره زمان و مکان انتشار آن در نظر بگیرد.»
البته انتخاب از میان آثار و نگارههای ایرانی کار چندان آسانی نیست. تیم انتخاب باید در وهله نخست، آثار نقاشانی را برای نمایش در شهر انتخاب کند که در قید حیات نباشند. آنها باید نقاشی را انتخاب کنند که علاوه بر نیاز نداشتن آثارش به ممیزیهای مرسوم درباره لباس، طرح اندام یا ابزار خودش نیز مشکل سیاسی یا مذهبی نداشته باشد.
از همه اینها گذشته یکی از دلایل حاشیههای به وجود آمده درباره مینیاتورهای پویش من ماسک میزنم، نبود اطلاعات اثر و صاحب اثر پای این تصاویر بود و اگر از همان ابتدا در تابلوهای نصب شده در کیش، اطلاعات لازم به مخاطب داده میشد، حالا شاهد این همه حاشیه نبودیم و پروژه با موفقیت ادامه پیدا میکرد. این حاشیهها در روزهای گذشته، باعث شده است که مدیران مناطق آزاد دیگر تمایلی برای ادامه این پروژه نداشته باشند و جهت آن را برای هفتههای آینده تغییر دهند. قرار است چند روز دیگر کمپین «جان یکدیگر» در کیش راهاندازی شود و با انتخاب و انتشار عکسهای برتر از میان عکسهایی که مردم درباره کرونا گرفتهاند، نگارخانه شهری دوباره در معرض دید عموم گذاشته شود.