خبرگزاری ایسنا: کنار آمدن با از دست دادن دوست صمیمی یا یکی از اعضای خانواده میتواند یکی از سختترین چالشهایی باشد که بسیاری از ما با آن روبرو میشویم.
به هنگام از دست دادن همسر، خواهر و برادر یا والدین خود، غم و اندوه ما بسیار شدید خواهد بود. اگرچه از دست دادن به عنوان یک بخش طبیعی زندگی شناخته میشود اما هنوز هم شوک و سردرگمی ناشی از آن میتواند بر افراد چیره شده و منجر به طولانی شدن دوره غم یا افسردگی شود.
به طور معمول با گذشت زمان از شدت غم و اندوه کاسته میشود اما عزاداری فرایندی مهم برای غلبه بر این احساسات است.
عزاداری فرایندی است که باید پس از از دست دادن یک عزیز پشت سر بگذارید. از آنجایی که گذر از غم و اندوه ناشی از مرگ یک عزیز میتواند بسیار دشوار باشد، مراقبت از خود در این شرایط اهمیت بسیاری دارد.
در ادامه چند نکته برای خودمراقبتی در زمان عزاداری به نقل از سایت تخصصی "وریولهلث" آورده شده است:
۱) به دنبال حمایت باشید و آن را بپذیرید: شما نمیتوانید به تنهایی این مسیر را طی کنید و طی فرایند عزاداری به حمایت و مراقبت دیگران احتیاج دارید. با یک عضو خانواده یا دوست قابل اعتماد، روحانیت یا مشاوران حرفهای تماس بگیرید و از آنها درخواست حمایت و مراقبت طی این فرایند را داشته باشید.
۲) اندوه خود را بپذیرید: سعی نکنید از غم و اندوه خود فرار کنید و پنهان شوید. شما باید درد و اندوه را تجربه کنید تا بتوانید از آن گذشته و به سمت بهبودی حرکت کنید.
۳) برای خود الگو بیابید: شما اولین کسی نیستید که چنین اندوهی را تجربه میکنید. درمورد نحوه مقابله دیگر افراد با چنین غمهایی اطلاعاتی کسب کنید. این کار به شما الگویی میدهد تا مسیر بازیابی خود را بهتر یافته و بدانید که در این مسیر تنها نیستید. همچنین میتوانید کتابهایی در این زمینه مطالعه کرده یا با گروههای مشاوره که در این زمینه فعالیت دارند در تماس باشید.
۴) درباره غم و عزا بیاموزید: هرچه بیشتر درمورد غم و عزاداری اطلاعات داشته باشید و تصورات اشتباه پیرامون آن را برطرف کنید، بیشتر متوجه خواهید شد که اندوه شما عادی است. همچنین ممکن است علائم هشداردهندهای را کشف کنید که نشان دهد اندوه شما پیچیدهتر از حالت عادی بوده و برای مقابله با آن به کمک بیشتری نیاز دارید. در هر صورت، داشتن اطلاعات در این زمینه به شما برای مقابله با آن کمک میکند.
۵) غم و اندوه خود را بیان کنید: غم و اندوه نمیتواند در اعماق شما پنهان بماند. بهترین راه برای مقابله با اندوه، رها کردن آن است. اگر لازم بود گریه کنید و جیغ و فریاد بزنید. احساسات خود را از طریق موسیقی، هنر، شعر یا خاطرهنگاری بروز دهید. فرقی ندارد غم و اندوه خود را با یک شخص امن مورد اعتمادتان در میان میگذارید و یا آن را در حریم شخصی خود و در تنهایی بروز میدهید، در هر صورت ابراز احساسات تنها راه واقعی برای قبول و پشت سر گذاشتن اندوهتان است.
۶) احساسات خود را بپذیرید: غم و اندوه میتواند احساسات مختلفی را به سطح بیاورد که برخی از آنها بسیار شدید است. این احساسات را تصدیق کرده و آنها را به عنوان بخشی از فرایند طبیعی اندوه قبول کنید. عصبانیت، اندوه و اشتیاق خود را انکار نکنید. اینها احساسات مهمی هستند که به محض بیان به شما برای بهبودی کمک میکنند.
۷) برای خود زمان بگذارید: اندوه میتواند فرسودهکننده باشد. احساسات بسیار شدید انرژی زیادی میبرند. به خودتان فرصت کافی دهید تا کارهای روزمره را انجام دهید و خود را بیش از حد درگیر برنامههای مختلف نکنید. وقتی نیاز دارید، استراحت کنید و به خودتان کمی بیشتر اهمیت دهید.
۸) در کاری مشارکت کنید: درگیر شدن در کار یا فعالیت دیگری که از آن لذت میبرید، میتواند شما را متمرکز کرده و یک حواسپرتی دلپذیر از غم و اندوه را برای شما ایجاد کند. اگر این فعالیت به ویژه برای دیگران معنادار یا مفید باشد، میتواند روحیه شما را نیز بالا ببرد.
۹) کمی تفریح داشته باشید: بعضی اوقات افراد عزادار خود را از هر تفریح و لذتی محروم میکنند و تصور میکنند خندیدن یا داشتن تفریح به نوعی نادیده گرفتن یا بیاحترامی به عزیر از دست رفتهشان است. حقیقت این است که خنده دارویی عالی است. یک راه عالی دیگر برای تفریح و سرگرمی نیز ارتباط با کودکان یا حیوانات است.
۱۰) ایمان را حفظ کنید: به یاد داشته باشید که اندوه شدید برای همیشه دوام نخواهد داشت. ایمان داشته باشید و دعا کردن را فراموش نکنید. این ایمان را حفظ کنید که یک روز بهبود خواهید یافت و دوباره زندگی خوبی خواهید داشت.