سرویس اقتصادی فردا: روزهای گذشته خبری بر روی سایتها و کانالهای خبری مبنی بر حضور کارشناسان اقتصادی با حضور شخص رئیس کل بانک مرکزی و چند نفر از دانشگاههای برتر دنیا و صندوق بین المللی پول، منتشر شد.
پیگیری خبرنگار اقتصادی فردا از جزئیات خبر نشان دهنده شکل گیری کمیتهای متشکل از آقایان اصغر شاهمرادی از صندوق بین المللی پول، علی مدنی زاده از موسسه عالی پژوهش و مدیریت برنامه ریزی (نیاوران)، پویا جبل عاملی، کارشناس اداره سازمانها و معاملات بین المللی بانک مرکزی، رضا بوستانی کارشناس اداره بررسی و سیاستهای اقتصادی بانک مرکزی و حمید قنبری مدیر اداره تامین اعتبارات ارزی بانک مرکزی است. گویا وظیفه این کمیته، نگارش و تدوین بستههای سیاسی بانک مرکزی در حوزههای ارزی، اعتباری و اقتصادی است، که با دستور رئیس کل ارائه اطلاعات و آمارهای درخواستی اعضاء باید در اختیار نامبردگان قرار گیرد. نکته قابل تامل اینجاست، با نگاهی به این ترکیب نشان میدهد که وجه مشترک اعضاء این کمیته، پیوستگی به موسسه آموزش و مدیریت (حلقه نیاوران) میباشد، و دو نفر از اعضاء این کمیته (جبل عاملی و قنبری) از افراد موثر و مشاوران اصلی عراقچی معاون ارزی سابق بانک مرکزی که هم اکنون در بازداشت میباشد بوده اند و سیاستهای ارزی یکسال گذشته محصول همین تفکر است. حال سوال اینجاست که اگر سیاستهای قبلی صحیح بود که کار به اینجا نمیکشید و تغییر در بانک مرکزی اتفاق نمیافتاد. این تغییر قاعدتا به منظور تغییر در سیاستها و رویکردها برای مدیریت بازار ارز بوده است. چگونه ممکن است مشاوران قدیم، تحوب جدیدی را در بان مرکزی رقم بزنند؟!
به نظر میرسد، بانک مرکزی دوباره آزموده را میآزماید!
از سوی دیگر شکل گیری چنین کمیتهای که اکثریت اعضاء آن خارج از بدنه بانک مرکزی و حداقل سه عضو آن دارای تابعیت دوگانه یا اقامت در خارج از کشور میباشند، با چه هدفی شکل گرفته است؟ این در حالی است که کارشناسان قدیمی بانک مرکزی معتقدند که شکل گیری چنین حلقهای باعث خروج مدیران باتجربه از حوزه تصمیم سازی است.