به گزارش گروه آموزش و فرهنگ سازی شهرداری نیوز، معاون آموزش سازمان حمل و نقل و ترافیک شهرداری تهران با اشاره به پیش بینی یک دهه پیش مسئولان وقت مبنی بر این که به زودی تهران به یک پارکینگ بزرگ تبدیل خواهد شد، گفت: با تلاش مؤثر مدیریت شهری طی سالهای اخیر، نه تنها تهران به پارکینگ بزرگی که پیشبینی میشد تبدیل نشد، بلکه با وجود دو برابر شدن تعداد خودروهای این کلانشهر ظرف یک دهه، عبور و مرور وسایل نقلیه در آن راحتتر و جریان ترافیک در آن روانتر شده است.
شهرام جباری زادگان افزود: مهار ترافیک تهران در گروی چهار راهکار اساسی شامل آموزش و فرهنگسازی در حوزه ترافیک، ایجاد مدیریت یکپارچه شهری و یکپارچگی مدیریت ترافیک، توسعه کیفی و کمّی حمل و نقل شهری، جذابیت وسایل نقلیه عمومی و نیز اولویتبندی پروژههای شهری با نگاه انسان محور است.
وی با بیان این که در حال حاضر مشكل ترافيك تهران، هم از نظر فرآیند مديريت مؤثر شهري و هم از منظر محيط زيست شهری، اولويت شماره يك مسئولان شهر و شهروندان است، تأکید کرد: در بررسی ترافیک، ابتدا باید پیشفرض پیچیدگی آن به عنوان مسألهای که حل آن غیر ممکن است را کنار گذاشته و نگاهی همه جانبه به آن داشته باشیم، چرا که ترافیک مسألهای چند بُعدی است و شاید اولین دلیلی که حل این مسأله را ناممکن مینمایاند، نگاه تک بُعدی به آن است.
شهر تهران نیاز به مراقبت شبانهروزی دارد
معاون آموزش سازمان ترافیک با اشاره به اقدامات مؤثری که شهرداری تهران در راستای کاهش ترافیک انجام داده، اظهار کرد: در سالهای اخیر یکی از اولویتهای اصلی مدیریت شهری تهران، توسعه کیفی و کمّی زیرساختهای حمل و نقلی از جمله تکمیل شبکه بزرگراهی، احداث پلها و تونلها، گسترش حمل و نقل عمومی و تجهیز معابر شهری به امکانات کنترل هوشمند است.
جباری زادگان با بیان محدودیتها و مشکلاتی که در راستای توسعه و اصلاح زیرساختهای حمل و نقل شهری در شهر پر جمعیتی چون تهران به واسطه تردد شبانهروزی در شبکه معابر آن وجود دارد، تصریح کرد: با توجه به این که نمیتوان یک معبر پر تردد را به مدت طولانی مسدود نموده و مانع رفت و آمد شهروندان شد، مجریان مربوطه چارهای ندارند، جز این که شبها مشغول به کار شوند.
وی با تشبیه شهر به موجود زندهای که دائماً در حال حرکت، فعالیت و رشد است، تأکید کرد: در عین حال مدیریت شهری ناچار است حین زیست، تنفس و حیات این موجود زنده، به بازسازی و مرمت آن بپردازد و به صورت شبانهروزی از آن مراقبت نماید.
مسائل فرهنگی مشکل اصلی ترافیک تهران است
معاون آموزش سازمان ترافیک با اشاره به این که توسعه شبکه مترو، راهاندازی سامانه اتوبوسهای تندرو، نوسازی ناوگان تاکسیرانی، ساماندهی خطوط مکمل اتوبوسرانی و تاكسیرانی، احداث پیادهراهها و ایجاد مسیرهای ویژه دوچرخه، از جمله اقدامات مؤثر مدیریت شهری در راستای فراهم آوردن امکانات حمل و نقل آسان، ایمن و روان برای پایتختنشینان است، اظهار کرد: مقایسه وضعیت امروز ناوگان حمل و نقل عمومی تهران با اتوبوسها و تاکسیهای دودزا و فرسوده یک دهه قبل، بزرگترین گواه این مدعاست.
جباری زادگان با مقایسه اتوبوسهای یک دهه پیش تهران با اتوبوسهای دوکابین از لحاظ امکانات و خدماترسانی به شهروندان، تصریح کرد: اتوبوسهای فرسوده و دودزای آن زمان، روزانه اقدام به جابهجایی تنها 500 مسافر با سرعت به اصطلاح لاک پشتی میکردند، در صورتی که امروز هر یک از اتوبوسهای دوکابین تهران، روزانه بالغ بر دو هزار مسافر را با سرعتی بسیار بیشتر از قبل و با هزینه تقریباً برابر و بهروهوری بسیار بالاتر، جابهجا مینمایند.
وی با بیان جمیع اقداماتی که طی سالهای اخیر به لحاظ زیرساختی در زمينه ترافيك تهران انجام شده و شناسايي فرصتها و تهديدهاي موجود و راهحلهايي که براي کاهش و کنترل مشکل ترافیک ارائه گرديده، اضافه کرد: یکی از دلایل اصلی مشكل ترافيك تهران، مسائل فرهنگي است که ريشه در نوع نگرش شهروندان به موضوع حمل و نقل شهري، استفاده از وسايل نقليه موتوري و نحوه برخورد آنها با قوانین و مقررات دارد و لازم است اصلاح شود.
آموزش كليد رويارويي با مشكلات ترافیکی است
معاون آموزش سازمان ترافیک با اشاره به برنامه 5 ساله دوم شهرداری تهران، اظهار کرد: یکی از رویکردهای اساسی مدیریت شهری، نگاه فرهنگی به موضوعات حمل و نقلی و ایجاد تحول در فرهنگ ترافیک شهر با توجه به این نکته است که فرهنگ وقتي تغيير ميکند که زيرساختهاي اين تغيير فراهم باشد و تنها در این صورت، ميتوانيم از مردم انتظار رفتاری مناسب را داشته باشيم.
جباریزادگان با بیان این که آموزش، كليد رويارويي با بحرانهاي اجتماعی و فرهنگي از جمله مشکلات ترافیکی است و براي رفع هر مشكلي، نيازمند بررسي و شناخت آن از یک سو و ارائه برنامههای اجرایی و راه حلهاي عملیاتی برای رفع مشکل از سوی دیگر هستيم، تصریح کرد: آموزش، تنها در صورتي مؤثر است كه پيامهاي مبتني بر نياز كاربردي مخاطبان به شيوه صحيح منتقل شود و تنها در این حالت، ميتواند به تغيير مثبت در فرايند رفتاري مخاطب منجر گردد.
وی با تأکید بر لزوم ارتقای فرهنگ ترافیک و تغییر سبک زندگي در حوزه رفتارهای ترافیکی، اضافه کرد: به این منظور در گام اول تلاش کردهایم تا با افزايش توانمنديهای خود و اصلاح زيرساختهاي ترافیکی موجود از جمله تصحیح خطکشیهای طولی و عرضی و ساماندهی تابلوهای ترافیکی، زمینه لازم را برای اصلاح و بهبود فرهنگ ترافیک آماده کنیم.
نقش شهروندان در بهبود ترافیک صددرصد است
معاون آموزش سازمان ترافیک با اشاره به این که امیدواریم شاهد تحولی عظیم در رفتارهای ترافیکی در تهران باشیم، اظهار کرد: اگر عابر پیاده هستیم، باید با رعایت قوانین و تردد در مسیرهای پیشبینی شده برای عابران حرکت کنیم، اگر راننده خودرو هستیم، باید با رعایت مقررات و سرعت مطمئنه بین خطوط تردد کنیم، اگر راکب موتور هستیم، باید خلاف جهت حرکت نکرده و وارد پیادهرو نشویم و اگر راننده وسیله نقلیه سنگین هستیم، نباید به نوعی رانندگی کنیم که باعث ایجاد رعب و وحشت دیگران شویم.
جباری زادگان با بیان این که هدف مدیریت شهری از توجه ویژه به موضوع آموزش و فرهنگسازی، تبدیل تهران به شهری انسان محور است، تصریح کرد: به منظور بسترسازی رانندگی اصولی، ارتقای فرهنگ شهروندی، افزایش سلامت اجتماعی، رعایت نظم و انضباط، توجه به قانون و گسترش فرهنگ صبر و آرامش، توجه به موضوعات فرهنگی در حوزه ترافیک را در دستور کار قرار دادهایم.
وی در پایان با تأکید بر لزوم فراگیر بودن آموزشهای ترافیکی به نحوی که تمام اقشار در آن درگیر و سهیم باشند، خاطرنشان کرد: وقتی موفق میشویم که تک تک شهروندان به نقش صددرصدی خود در ارتقاء و بهبود فرهنگ ترافیک اعتقاد و باور داشته باشند.