روز گذشته ماموریت ۱۲ ساله محمدباقر قالیباف در مقام شهردار تهران به پایان رسید. شهرداری در این دوران از یک سازمان سنتی به یک نهاد اجتماعی تأثیر گذار تبدیل شد و به دور از سیاستبازیها قدم به قدم شهر را از نو ساخت و پیراست. تهران امروز با ۱۲ سال قبل تفاوت بسیاری دارد. امروز تهران سبز تری داریم، با سیستم حمل و نقل عمومی به روز شدهاش، تفریحگاهها و بوستانهای متعددش، مراکز فرهنگی وسیعیش، تهرانی با یک سیستم مکانیزه جمع آوری زباله و نظافت شهری که آن را در پاکیزگی زبانزد جهان ساخته و بزرگراهها، پلها و تونلهایی که معلوم نبود اگر با این افزایش تعداد خودروهای شخصی اگر ساخته نمیشدند امروز شهر چه حال و روزی داشت. با این حال عدهای همه انقلاب ۱۲ ساله تهران را نادیده میگیرند و به جفا از یک تهران سوخته سخن میگویند! در این گزارش نگاهی داریم به گوشهای از تهران سوخته دکتر قالیباف!
ایوان انتظار - نام سازه معماری است که در محل میدان ولیعصر تهران در ۷ طبقه در زیر زمین بنا شده است و سطح صفر را به سطح منفی ۳۰ وصل میکند. این مجموعه در حدود ۴۳ هزار متر مربع زیربنا دارد و جهت تسهیل عبور و مرور و استفاده از محیط شهری و خطوط مترو ساخته شده است.
پل و بزرگراه طبقاتی شهید صدر- این بزرگراه که حد فاصل بزرگراههای شهید مدرس و صدر در غرب و بزرگراههای امام علی و شهید بابایی در شرق احداث شده در سال 1392 به بهرهبرداری رسیده و دارای دو باند شمالی و جنوبی و هر باند دارای دو خط عبور 3.5 متری و بک خط اضطرار 2.5 متری است.
باغ کتاب- بزرگترین کتابفروشی جهان در دو بخش کودک و بزرگسال با ۲۵ هزار مترمربع زیربنا، در تپه های عباس آباد احداث شده است. همچنین در این مجموعه ۸ سالن سينما، يك سالن تئاتر و دو تالار علمی كودك و نوجوان در نظر گرفته شده است.
پل طبیعت- یک پل پیاده رو بینظیر در خاورمیانه که بوستان آب و آتش و پارک جنگلی طالقانی را به یکدیگر متصل میکند. این پل ۳۰۰ متری ۳ طبقه ۷۰۰۰ متر مساحت دارد و در سال ۲۰۱۵ جزو ۵ انتخاب برتر ۳۰۰ معمار برجسته جهان در مسابقه معمار شهری A+ بوده است.
پردیس سینمایی پارک ملت- این پردیس در سال ۱۳۸۷ در منطقه ۳ شهرداری تهران و در زمینی به مساحت ۶۰۰۰ متر مربع و زیربنای ۱۵۰۰۰ متر در منتهی الیه جنوب غربی بوستان ملت (پارک ملت) احداث گردید. امکانات سینما ملت شامل ۴سالن هریک به ظرفیت ۲۸۰ نفر و یک سالن نمایش کوچک به ظرفیت۳۰ نفر، گالری،کتابفروشی،آبنما ،پارکینگ و امکانات رفاهی دیگر است.
گرمخانهها- اکنون ۱۹ مددسرا و گرمخانه در تهران ایجاد شدهاند تا به افراد بیخانمان، کارتن خواب و آسیب دیدگان اجتماع خدمات رسانی نمایند.
گنبد مبنا- پلانتاریوم تهران در محل تقاطع بزرگراه همت و بزرگراه مدرس بین سالهای ۸۸ تا ۹۳ ساخته شده است. بنای گنبد مینا با وسعت نزدیک به ۱۸۰۰ متر مربع شامل یک سالن نمایش شیبدار با پتانسیل ۱۵۰ عدد صندلی و پرده نمایش گنبدی با قطر ۱۸ متر است که با استفاده از سیستمهای نمایش دیجیتالی با موضوعات شیمی، فیزیک ، زمین شناسی می باشد.
زیرگذر چهارراه ولیعصر- این زیرگذر با مساحت ۳۷۰۰ متر مربع ، دارای ۱۱ ورودی و خروجی و ۸ مسیر دسترسی و ۱۸ پله برقی رفت و برگشت در چهارسوی تقاطع به ایستگاههای مترو و بی. ار. تی است. همچنین دو آسانسور نیز برای تردد معلولان در ضلع شمال شرقی پیش بینی شده است.
برج پرچم- صفه پرچم در یکی از مرتفع ترین قسمت های بوستان طالقانی واقع شده که شامل برج پرچم ، مسیر و پل دسترسی ، تجهیزات جانبی و محل استقرار کادر فنی است . هم اکنون ارتفاع برج پرچم به ۱۵۰ متر رسیده و این پرچم سومین برج پرچم بلند جهان است.
پردیس سینمایی رازی- این سینما که دارای دو سالن میباشد در سال ۱۳۸۷ تاسیس شده در میدان رازی (گمرک)، خیابان هلال احمر قرار دارد.
سینما آزادی - عملیات اجرایی بازسازی سینما آزادی به طور جدی در سال ۱۳۸۵ با مشارکت شهرداری تهران آغاز شد و در اواخر بهمن ۱۳۸۶ به پایان رسید. مجموعهٔ جدید تجاری-فرهنگی سینما آزادی دارای ۵ سالن شامل یک سالن ۶۰۰ نفره و چهار سالن ۲۰۰ نفره، دو رستوران، سه کافیشاپ و ۴ طبقهٔ تجاری است.
مجموعه نمایشگاهی شهر آفتاب- این مجموعه در جنوب تهران و در مجاورت آرامگاه سید روحالله خمینی در سه سالن اصلی احداث شده و مساحت کل آن حدود ۱۳۸ هکتار است. با افتتاح ایستگاه متروی شهر آفتاب در فروردین ماه ۹۵ تردد به این مجموعه تسهیل گردیده است.
برج میلاد- بلندترین سازه ایران با 435 متر ارتفاع ششمین برج بلند تلویزیونی و مخابراتی دنیا محسوب می شود که روی تپههای کوه نصر واقع شده و امکاناتی نظیر مراکز تجاری ، مرکز همایشها، رستوران ها است. این مجموعه اکنون به مکانی جهت برگزاری برنامههای گردشگری و تفریحی تبدیل شده است.
باغ موزه دفاع مقدس-این مجموعه با زیربنای ۲۰۵هزار متر مربع با ۷ تالار و یک قسمت انتهایی که یادمان دفاع مقدس است تشکیل شده است. باغ موزه دفاع مقدس، یک موزه کاملا امروزی است و در آن از مدرنترین شیوههای نمایش و انتقال اطلاعات استفاده شده است.
تونل توحید- این تونل 4 کیلومتری دو بزرگراه چمران و نواب را به یکدیگر وصل میکند و نقش چشمگیری در کاهش ترافیک منطقه داشته است به طوریکه روزانه 4 هزار ساعت در وقت شهروندان صرفهجویی میشود.
باغ موزه قصر- زندان قصر که در سال 83 تعطیل شده بود به مکانی متروک در مرکز شهر تبدیل شده بود اما در سال ۹۱ توسط شهرداری به باغ موزهای جذاب برای آشنایی شهروندان با تاریخ و گذراندن اوقات فراغت آنها تبدیل شد.
پل جوادیه- این پل که در ورودی مسیر راه آهن ساخته شده علاوه بر طراحی منحصر به فرد زیباییهایش، یکی از سه نماد مهم شهر تهران است. پل جوادیه نخستین پل سه پایه با تکنولوژی خاص در ایران به شمار میرود و در برابر زلزله مقاوم است. این پل در سال ۱۳۸۹ افتتاح شد، ۲۱۰ متر طول دارد که ۸۴ متر آن شیب راه شمالی- جنوبی است و ۱۰۴ متر و نیم آن معلق است. هزینه احداث این پروژه که در آن ۶۰ هزار پیچ استفاده شده، ۴۰ میلیارد تومان اعلام شدهاست.
توسعه مترو-در دوره مدیریت دکتر محمدباقر قالیباف مجموعه خطوط مترو به ۳۰۰ کیلومتر رسید و ۹۰ ایستگاه جدید به بهره برداری رسید و ظرفیت جابه جایی به ۴ میلیون و ۸۰۰ هزار نفر ارتقا یافته است.
دریاچه شهدای خلیج فارس- دریاچهای مصنوعی است که در شمال غرب تهران و منطقه ۲۲ شهرداری تهران احداث شدهاست. مساحت این دریاچه ۱۳۰ هکتار است و در مجاورت آن ۱۲۰ هکتار مجموعه تفریحی نیز در پهنه خشکی ایجاد شده است. این دریاچه علاوه بر تلطیف هوا و بالا بردن رطوبت در سطح شهر تهران با استقرار کاربریهای تفریحی - گردشگری مناسب سهم به سزایی در جذب گردشگران داخلی و خارجی داشته باشد. این دریاچه همچنین علاوه بر ایجاد چشماندازهای زیبا و منحصربهفرد میتواند سبب کاهش خطرات ناشی از سیلابهای فصلی و همچنین تغذیه سفرههای آب زیرزمینی گردد.
آبشار تهران- آبشار مصنوعی تهران در ارتفاعات شمالی منطقه ۲۲ شهرداری تهران واقع گردیده است. این پروژه با هدف بالا بردن سرانه فضای سبز و همچنین جذب گردشگر در ارتفاعات شمال غربی پارک جنگلی لتمال کن احداث گردیده است که شامل دو فاز ساخت و در مجموع ۲۰۰ هکتار مساحت میباشد. آبشار تهران شامل باغ راههایی در دل کوهستان میباشد که با استفاده از مصالح طبیعی سنگ و چوب ساخته شده و طرّاحی شیب پیاده راههای آن به گونهای است که حتی کودکان و سالمندان نیز تا بالاترین ارتفاع میتوانند به کوه پیمایی بپردازند.
باغ پرندگان تهران- این مجموعه در شمالشرق تهران در دل جنگل لویزان واقع شده است. باغ پرندگان تهران در ۲ فاز (دشت چر و آب چر) طراحی شده است. از شاخصههای باغ پرندگان تهران طراحی زیبا و منحصربهفرد محوطه باغ است. محوطه باغ پرندگان را مسیرهای سنگفرش شده که توسط درختان و گلهای زیبایی محصور شده است دربر گرفته است. سایه بانهایی از جنس چوب، نی و پوشال، نیمکتهای چوبی با طراحیهای متنوع، آلاچیقهای چوبی، عدم وجود تیر برق یا تأسیسات اضافی، تابلوهای راهنمای طرح چوب با خط نستعلیق، آبشارهای کوچک و زیبا و طراحی هوشمندانه برکهها و پلهای چوبی آن از شاخصههای این باغ است.
پیاده راه سی تیر تهران- با سنگفرش کردن خیابان سی تیر تهران و استقرار اغذیه فروش ها و کافه های خیابانی ، این خیابان اکنون به یکی از پاتوقهای شبانه تهران برای گذراندن اوقات فراغت خانواده ها تبدیل شده است.
پردیس تئاتر تهران-این مجموعه که با نام تئاتر خاوران نیز شناخته میشود، بزرگترین مرکز تئاتر حرفهای ایران است که در جنوب شرقی تهران و در نزدیکی فرهنگسرای خاوران ساخته شده است. این پردیس در زمینی به مساحت ۲۵ هزار و ۲۰۰ مترمربع و با زیربنای ۱۶ هزار و ۳۳۰ مترمربع جنب فرهنگسرای خاوران قرار گرفته است.
بزرگراه امام علی - کار ساخت آن از اوایل سال ۱۳۹۰ آغاز شد در تاریخ ۳ خرداد ۱۳۹۲ افتتاح شد. طول این بزرگراه ۳۵ کیلومتر[۲] بوده و دارای ۵۶ پل در ۲۵ تقاطع است. بزرگراه امام علی دارای هشت مسیر تندرو در تراز منفی یک و شش مسیر کندرو در تراز صفر است که دو مسیر تندرو برای راه اندازی سامانه اتوبوسهای تندروی تهران پیش بینی شده است. این بزرگراه از مناطق ۷، ۸، ۱۳، ۱۴، ۱۵ و ۲۰ شهرداری تهران عبور میکند.
سامانه BRT- اولین خط این سامانه که حدفاصل چهارراه تهران پارس در شرق تهران تا میدان آزادی در غرب تهران است در مرداد ماه سال ۱۳۸۶ راهاندازی گردیده و سپس به تدریج کامل شد. اکنون تعداد خطوط BRT تهران به ۱۰ خط رسیده و روزانه ۴.۵ سفر شهری در شبکه ای به طول ۲۰۰ کیلومتر انجام میشود.
بوستان ولایت- بوستان ولایت نام بوستانی در جنوب غربی شهر تهران است که در محل قبلی فرودگاه قلعهمرغی ساخته شده است. این بوستان دارای ۳۰۰ هکتار وسعت و امکاناتی از قبیل شهربازی سقفدار و پیست دوچرخه سواری و موتورسواری میباشد. همچنین در سالهای اخیر، پارک شهربانو ویژه بانوان و کتابخانه علامه امینی در این بوستان ساخته شده است.
تونل نیایش- یکی از بزرگترین تونلهای شهری موجود در ایران است که در شهر تهران ساخته شدهاست و در بیستوهشتم بهمنماه سال ۱۳۹۱ به بهرهبرداری رسید. این تونل، بزرگراه نیایش را بهصورت رفتوبرگشت به بزرگراه صدر اتصال میدهد. طول این تونل ۱۰٬۲۵۰ متر است و از ۶۲ جتفن برای تهویهٔ هوای داخل آن استفاده شدهاست. ضلع جنوبی تونل در تاریخ اول اردیبهشت ۱۳۹۲ به بهرهبرداری آزمایشی رسید.